Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Više od 120 utakmica u dvije i pol sezone! Ni Jakirović nije još pronašao alternativu za Josipa Mišića

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 03.11.23. | 09:30

Od ljeta 2021. propustio je 11 utakmica, od toga tri protiv niželigaša u Kupu. Ove sezone, osim u Kupu, nije igrao samo protiv Rudeša

Mnogima je u priči oko Dinamova preokreta protiv Lokomotive proteklog vikenda, iz 0-1 u 2-1, promaknuo sjajan potez Josipa Mišića. Iako je Ljubičić bio asistent, a Kaneko strijelac i oni su pokupili veći dio slave, Mišić je 'isprovocirao' pogodak odličnih dodavanjem preko Lokomotivine obrane za Ljubičića, pravovremen 'pas' za igrača, koji je vrhunski utrčao i onda dodao Kaneku. Bio je to možda i najbolji potez Josipa Mišića ove sezone, ali, službeno, jedinu asistenciju upisao je još protiv Astane u prvoj maksimirskoj utakmici. No, naravno, Mišićev doprinos Dinamovoj igri ne može se mjeriti samo statistikom, jer, činjenica je da niti Sergej Jakirović još nije pronašao alternativu za njega.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, Mišić je došao u Dinamo u jesen 2020., ali nakon što dugo nije igrao i oporavljao se od teške bolesti, trebalo mu je neko vrijeme da uhvati pravi ritam. Te je sezone, do kraja odigrao 22 utakmice i ukupno 1025 minuta, tek nekoliko puta bio je starter, a samo triput odigrao čitavu utakmicu. Ipak, uspio je postići tri pogotka i dodati jednu asistenciju, što mu je, pokazalo se, najbolji učinak u Dinamu dosad. Za usporedbu, ove je sezone već odigrao 20 utakmica, 1675 minuta i ima tek tu jednu asistenciju. Ali, bez Mišića već dugo nijedan trener ne može zamisliti udarnih 11.

Sve će o njegovoj nedodirljivosti reći podatak da je u dvije i pol sezone, dakle, od ljeta 2021. odigrao već 120 utakmica za Modre! Što znači da će na kraju ove polusezone ta brojka biti i veća. Propustio je u tom periodu 11 utakmica, od toga tri u Kupu protiv niželigaša (Orijent, Ponikve, Oriolik), dvije europske (Sevilla, Bodo/Glimt) i šest u HNL-u (Gorica, Lokomotiva, Slaven Belupo, dvaput Šibenik, Rudeš). Nijedan derbi nije prošao bez njega, nijedna utakmica u europskim skupinama. To sve govori koliko je Mišić važna karika u Dinamu!

Ove sezone Mišić je osim Ponikvi i Oriolika propustio tek dvoboj s Rudešom, u svim ostalim susretima bio je starter i tek četiri puta izišao iz igre prije 90., a nikad prije 74. minute. Protiv Rudeša je umjesto Mišića (uz Ljubičića) zaigrao Petar Sučić i on je možda najbliže onome što u Dinamu igra Mišić, međutim, još nije dovoljno sazrio da potpuno uđe u Mišićeve kopačke i bude prava alternativa.

Što se Mišićeve igre tiče, imao je i on, kao i svi suigrači, loših faza ove sezone, neka se doima sporim i tromim, nekad niže kriva dodavanja, imao je i poneku lošu reakciju, nakon koje su Modri primili golove. No, ipak, kad se zbroje vrline i mane, treneri, tko god bio na klupi, Mišića ne mogu izostaviti iz momčadi. Iako suparnici često pokušavaju upravo njegovim isključivanjem iz igre limtirati Dinamo i iako im je to i uspijevalo nekoliko puta, Mišić je i dalje - nezamjenjiv. Kad je u pravom ritmu, kad igra svoj najbolji nogomet, onda je velika snaga na sredini terena, zna kad treba promijeniti stranu, kad odigrati okomitu loptu, kad uklizati, kad ubrzati, usporiti. Zato ga treneri i cijene, vođa je veznog reda, zapovjednik momčadi. Još da malo namjesti nišane pa da udarci s distance počnu završavati u okviru vrata...

Kažemo, statistika nije nešto što definira Mišićevu igru i doprinos Dinamu, ali ćemo je spomenuti. Znači, te prve (polu)sezone s tri gola i jednom asistencijom, bio je najuspješniji, onda je u sezoni 2021./22. zabio jedan gol, Dragovoljcu, uz tri dodavanja, a prošle sezone učinak mu je bio dva pogotka i jedna asistencija. Taj zadnji gol za Dinamo postigao je prije godinu dana na Rujevici, u onoj velikoj, povijesnoj pobjedi 2-7. Bilo je to 13.studenoga, a sad će Dinamo na Rujevicu doći dan ranije. No, prije toga mora u Varaždin i Plzen, a to su sigurno utakmice u kojima će Mišić opet biti starter, u kojima će odraditi punu ili gotovo čitavu minutažu.

Rujevica će mu biti 23.utakmica ove sezone, s takvim ritmom mogao bi opet doći do 50 nastupa ove sezone, koliko je imao i u svakoj od prethodne dvije sezone. Osim ako mu Jakirović ne pronađe neku zamjenu, odnosno, alternativu, jer Mišiću treba odmor, mora nekad predahnuti, pogotovo u ovom rasporedu četvtak-nedjelja. Ali, bez obzira bio u boljoj ili lošijoj formi, Mišiću treneri vjeruju više nego ikome, 120 utakmica u nepune dvije i pol sezone dovoljno govore.



Tagovi

GNK DinamoJosip MišićHNLSergej JakirovićNK Varaždin

Ostale Vijesti