Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kaneko je dobitnik tjedna i sve bliže prvih 11! A jedan detalj iz Oriovca je najbolja vijest za Jakirovića

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 02.11.23. | 08:00

Utakmica u Kupu protiv Oriolika nije mjerilo uspješnosti i teško je iz nje izvući konačne zaključke. Ali, neke stvari ipak treba izdvojiti

Dinamo je uvjerljivo prošao kroz Oriovac (8-0) u osimini finala Kupa, u utakmici prepunoj tenzija u prvih pola sata, utakmici na rubu sukoba. Ipak, kad je Tibor Halilović (na kraju je njemu pripisan pogodak) zabio za 0-1, vruće glave su se ohladile, entuzijazam domaćina okopnio i Dinamo je do kraja rutinski završio posao. Utakmica je to bila protiv četvrtoligaša i teško je iz nje izvlačiti neke konačne zaključke, premda treba reći, zabiti osam komada bilo kome nije lako i ne treba taj doseg podcjenjivati, pgotovo jer Modri ne pamte kad su zadnji put pobijedili tim rezultatom ikoga. Dinamo je bio efikasan, stvarao šanse, Josip Drmić istaknuo se hat-trickom (dva gola s bijele točke), nitko nije zakazao i bio ispod razine. Dakle, nitko od igrača iz drugog plana nije pao u treći!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, jedan je igrač ipak bio stepenicu iznad ostalih. Takuro Kaneko, junak pobjede nad Lokomotivom u nedjelju (2-1), bio je prvo ime u Oriovcu. Asistent, izborio kazneni udarac i isključenje, angažiran, puno je akcija išlo preko njega, bio je stalno prisutan. I, definitivno, nametnuo se Sergeju Jakiroviću i za prvih 11. Kaneko je nekoliko mjeseci prolazio period aklimatizacije, nije mu bilo lako, jer ne zna niti jezik, stigao je iz potpuno različite kulture i nogometnog stila. Jasno je da mu je trebalo dulje da uhvati zrak, da se sasvim prilagodi. Sad Kaneko uistinu izgleda kao igrač, koji može pomoći Sergeju Jakiroviću u rotaciji, čak i kao starter. Njegova je vrlina ta poslovična japanska disciplina i poštenje, on u svaku utakmicu ulazi jednakim žarom i ambicijom, nije bitno je li s druge strane Hajduk ili Oriolik. Ako je Jakirović dobio uistinu čovjeka, koji će mu biti pojačanje, onda ga nije mogao dobiti u bolji tren.

Kaneko bi tako već u Varaždinu preuzeti desno krilo, s obzirom da je Špikić dugo pauzirao, a sad je opet ponešto rovit. No, Špikić može igrati i na lijevoj strani, nekad mu je to bila i primarna pozicija, u svakom slučaju, Jakirović s ovakvim Kanekom dobiva nove opcije u napadu. Dobro je u Oriovcu reagirao i Antonio Marin, odlično je odgovarao na protivničke udarce, kojih se 'nauživao', pokazao se Enzo Sosa, bio je OK, zabili su i Kulenović i Emreli, bitno je da su svi napadači bili među strijelcima. Možda im se napokon otvori.

Međutim, jedan je detalj ipak najbolja vijest za Jakirovića. Naime, kad je stoper domaćih Marušić grubo strartao na Marina (i nije za to dobio drugi žuti karton), čitava je Dinamova kluba skočila u njegovu obranu, dobar dio igrača bio je spreman i na pravi obračun s domaćinima. Nije, naravno, na čast pozivati na svađu i sukob, ali taj trenutak jasno je pokazao da svi u svlačionici dišu kao jedan, da su motivirani i željni pobjeda čak i protiv četvrtoligaša, da im je jasno da samo pravom energijom mogu potpuno izaći iz krize. U Oriovcu su pokazali da tu energiju imaju u sebi. I sad se očekuje da je pokažu i u Varaždinu, da nastave s pobjedama, a ne da se opet vrate dva koraka nazad. Jakirović je protiv Oriolika dobio što je želio, možda i više od toga, nije to pobjeda od koje treba raditi 'spektakl', ali jest, nakon Lokomotive, dobar temelj za hvatanje durgoročnijeg pobjedničkog ritma. U Varaždinu se u nedjelju očekuje i potvrda toga.



Tagovi

Takuro KanekoGNK DinamoHrvatski nogometni kupOriolik OriovacSergej Jakirović

Ostale Vijesti