Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Moreno Živković za Germanijak: "Bit ću spreman i sretan ako će me Dinamo htjeti vratiti"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 02.11.23. | 08:05

Mladi Dinamov stoper na posudbi u Lokomotivi igra prvu pravu seniorsku sezonu i za sada je opravdao povjerenje koje mu Silvijo Čabraja daje

Posljednjih se tjedana u kontekstu prve Dinamove momčadi dosta često spominjalo ime 19-godišnjeg stopera Morena Živkovića, sina proslavljenog bivšeg kapetana hrvatske A reprezentacije, Borisa Živkovića. Živković junior je, naime, jedan od najtalentiranijih izdanaka Dinamove omladinske škole. Riječ je o stoperu modernih karakteristika, vrlo je 'jak' i smiren na lopti, a dokazao je da se, unatoč mladosti, ravnopravno može nositi sa svim napadačima u ligi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Živković je pod paskom Igora Bišćana prošle sezone upisao dva nastupa za A momčad Dinama, no seniorski debi zabilježio je još u prosincu 2020. kada je odigrao svih 90 minuta u 1-2 porazu Dinamove druge momčadi protiv Croatije Zmijavaca u tadašnjoj 2.HNL.

Pred početak sezone, struka Plavih procijenila je kako će se Živković teško izboriti za minutažu u A momčadi Dinama te je poslan na posudbu u Lokomotivu. S obzirom na prezentacije Dinamove obrane u tekućoj sezoni, ali i Morenove na posudbi u Lokomotivi, mnogi smatraju kako je već ove sezone trebao dobiti priliku u prvoj momčadi Plavih...

„Mogu reći da je odlazak u Lokomotivu bio jako dobar potez za moj napredak. Treninzi u Lokomotivi su odlični, a trener Čabraja dao mi je značajnu priliku na utakmicama. Skupljanje minuta na prijelazu iz juniorskog u seniorski nogomet znači iznimno puno za samopouzdanje mladih igrača".

Prvih pet utakmica sezone Živković je imao status pričuve, a debi u Lokomotivinom dresu zabilježio je u 1-0 gostujućoj pobjedi kod Slaven Belupa. Uslijedio je cijeli nastup u 1-0 pobjedi nad Dugim selom u Kupu, a od 4-0 pobjede nad Istrom 1961 na Aldo Drosini, Živković nije propustio niti minute za momčad s Kajzerice...

„Mogu reći da sam jako zadovoljan s igrama. Odradili smo odlične pripreme, treniramo jako dobro i fizički smo odlično pripremljeni. Ekipa nam je odlična, a suigrači su me, mogu reći, odlično prihvatili. Lokomotiva je idealni spoj mladosti i iskustva“.

Zanimljivo, u Živkovićevih prvih 540 minuta provedenih na terenu, ne računajući sudačke nadoknade, Lokomotiva je primila samo jedan pogodak. U sudačkoj nadoknadi posljednje, šeste utakmice, primila je dva.

Lokomotiva je do 94. minute imala prednost protiv Dinama u Maksimiru, da bi dvoboj završila s 1-2 porazom. Što se to dogodilo u posljednjim trenucima utakmice?

„Teško je reći. U 90. smo imali zicer, kada je Fran Žilinski izašao sam jedan na jedan s Danijelom Zagorcem. Da je zabio, utakmica bi bila rješena. Dinamo je izjednačio nakon kornera, za kojeg ne bih ulazio u to je li bio ili ne. Dogodio se pad koncentracije, a Baturina je uz to još izvrsno pogodio. Nakon izjednačenja Dinamo nas je dodatno pritisnuo i zabio taj drugi gol. Mi smo dali sve od sebe, ne možemo si ništa spočitati. U nogometu se takve stvari događaju“.

U uvodu smo naveli kako se Živkovićevo ime dosta često spominje u kontekstu povratka u Dinamo možda već ove zime.

„To ne znam hoće li me Dinamo već na zimu vratiti. Meni je u Lokomotivi odlično. Na posudbi sam dok me Dinamo ne pozove natrag. Na meni je da na svakom treningu i u svakoj minuti na terenu dam sve od sebe, da naporno radim i napredujem. Ako će Dinamo smatrati da me treba vratiti, bit ću spreman i sretan“.

Živković je bio dio juniorske momčadi koja je prošle sezone osvojila naslov prvaka Hrvatske ispred viceprvaka Europe Hajduka. Dinamova juniorska momčad, u kojoj igraju brojni Živkovićevi suigrači iz prošle sezone, u tekućoj stoji jako dobro. Trenutno je vodeća u 1.NL za juniore, a u Ligi prvaka za mlade prošli su prvu stepenicu izbacivši istanbulski Basaksehir s dvije pobjede te će u drugom kolu igrati protiv švicarskog Basela.

Živković, dakako, prati utakmice svojih bivših suigrača...

„Da, mnogi od njih su bili u prošlosezonskoj momčadi. Drago mi je da ostvaruju odlične rezultate u ovoj sezoni. Novi trener Ivica Banović jako ih je dobro posložio, djeluju jako dobro pripremljeni. Protiv Basela očekujem dvije guste utakmice, ali i pobjedu Dinama“.

U razgovoru s mlađim Živkovićem, naravno, ne možemo zaobići ulogu njegovog proslavljenog oca Borisa u razvoju Morenove karijere. Koliko ti tata Živković pomaže sa savjetima?

„Mogu reći da me do ulaska u seniorski nogomet tata pustio da se razvijam svojim putem. Tada mi je govorio da slušam trenere, igram i uživam u nogometu. No, sada kada sam ušao u seniorski nogomet, puno više posvećuje pažnju mojim igrama, ukazuje mi na neke stvari koje još moram poboljšati. Počeo sam ga više zanimati od kada sam postao senior“, govori nam kroz smijeh Živković.

U idućem kolu Lokomotiva dočekuje lidera prvenstva Rijeku. Utakmica se igra već u petak s početkom u 18 sati na stadionu u Kranjčevićevoj. Lokomotiva se pobjedom može priključiti gornjem dijelu ljestvice...

„Rijeka je trenutno momčad u najboljoj formi u HNL-u, igraju jako dobar nogomet, posebno u ofenzivnom segmentu igre. Na nama je da izvučemo što bolju pouku iz utakmice s Dinamom, da se spremimo što bolje možemo i učinimo sve ne bi li skinuli lidera prvenstva“.



Tagovi

Moreno ŽivkovićMoreno ŽivkovićDinamo ZagrebGNK DinamoLokomotiva ZagrebNK LokomotivaSilvijo ČabrajaBoris Živković

Ostale Vijesti