Reuters
Reuters

Tri razloga: Zašto će Superkup osvojiti Dinamo, a zašto Hajduk

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 15.07.23. | 13:57

Hrvatsku Superkup počinje u 20 sati na Stadionu Makismiri

Prvi Derbi sezone ujedno će biti i borba za prvi trofej sezone. Prvak Dinamo u Maksimiru dočekuje osvajača Kupa Hajduk. Plavi u dvoboj ulaze kao objektivni favoriti, no postoje čvrsti argumenti i za Hajdukov trijumf u današnjem srazu dva najveća hrvatska rivala.

U nastavku novinari Germanijaka Niko Rukavina i Dražen Kuzmanić donose po tri argumenta zašto bi Superkup mogao osvojiti svaki od dva rivala.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

TRI RAZLOGA ZA DINAMO

Zvučnija i uigranija momčad

Dinamo je zadržao praktički cijelu momčad s kojom je prošle sezone osvojio dva domaća trofeja te je do zadnjeg kola bio u igri za drugi krug Lige prvaka. Ok, još u prvoj polovici godine Maksimir su napustili Mislav Oršić i Arijan Ademi, no u kadru Dinama i dalje igraju četiri hrvatska reprezentativca Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Bruno Petković. Iako postoji objektivna mogućnost da sva četvorica napuste klub do kraja prijelaznog roka, oni su i dalje tu. U kadru su mladi reprezentativci Martin Baturina, Marko Bulat i Maurno Perković, igrači sa šireg reprezentativnog popisa Josip Mišić, Dario Špikić i Robert Ljubičić. Vratili su se Boško Šutalo i Mahir Emreli, Dinamo ima nekoliko internacionalnih reprezentativaca, stigao je Maxime Bernaer, priključio se Petar Sučić. Zagrepčani imaju objektivno bolju i uigraniju momčad od Hajduka koji večeras ne može računati na Marka Livaju, a u kadru ima podosta novih igrača koji tek trebaju upiti ideje Ivana Leke.

Samopouzdanje i iskustvo osvajanja trofeja

Dinamo je hrvatski rekorder po broju naslova prvaka Hrvatske (24) i naslova prvaka ukupno (34). Rekorder je po broju Kupova (23, od čega 16 hrvatskih), Superkupova (sedam), ali i euro-kupova (jedan). Od 2006. Dinamo je osvojio 31 trofej, Hajduk četiri. Pobjednički mentalitet je nešto što se gradi godinama. Dinamo je protiv Hajduka osvojio Superkupove i kada nije igrao dobro, recimo 2010. i 2013. I kada Hajduk odvuče utakmicu do raspucavanja jedanaesteraca (2013. i 2022.) na kraju pobjeđuje Dinamo. U sedam Superkupova, u kojima su se susreli Plavi i Bijeli, Dinamo je slavio u četiri, a Hajduk u tri, s time da su posljednja tri pripala Dinamu. Uz sve to, Hajduku će faliti doza samopouzdanja jer u kadru nema Marka Livaje, čovjeka koji je najzaslužniji za dva Hajdukova osvojena trofeja i dva druga mjesta u prvenstvu, nakon devet godina suše. Dinamo s nedostatkom samopouzdanja nema problema.

Domaći teren

Iako će Torcida na Maksimir stići u velikom broju, prodaja ulaznica za Superkup ide odlično, što znači da će Dinamo imati veću podršku na tribinama, a Bad Blue Boysi posljednjih godina bilježe sjajna navijačka izdanja u Derbijima. A koliko je u Superkupu bitna prednost domaćeg terena potvrđuje sljedeći podatak. U 15 utakmica Hrvatskog Superkupa u niti jednoj nisu slavili gosti! U 10 navrata slavili su domaćini (dva puta nakon produžetaka), a u pet navrata utakmice su završavale neriješenim rezultatom, nakon čega su u tri navrata domaćini pobijedili na jedanaesterce. Međutim, jednom u povijesti dogodilo se da gostujući sastav na kraju utakmice podigne pobjednički pehar. U Superkupu 1994. Hajduk je na Poljudu slavio s 1-0, a Dinamo je u uzvrtau pobijedio također s 1-0. Bijeli su u raspucavanju jedanaesteraca te 1994. bili uspješniji, Ladić je promašio udarac, a Štimac zabio, i to je jedini put da je gost osvojio Superkup, unatoč porazu u regularnom dijelu utakmice.

TRI RAZLOGA ZA HAJDUK

Prestiž i trofej

Utakmice s Dinamom uvijek su pitanje prestiža, a još kada se igra za trofej kao ovom prigodom za Superkup, prilika je to za uživanje gledanja dviju najboljih momčadi u Hrvatskoj. Hajduk je prošle sezone isto u Maksimiru igrao za isti trofej, ali je poražen nakon izvođenja jedanaesteraca. Kako Bijeli stalno ponavljaju da im u novoj sezoni cilj biti bolji, onda to znači i da će pokušati u utakmici za prestiži doći i do glavne nagrade, odnosno prvog trofeja sezone. Istina je da će biti oslabljeni bez Marka Livaje koji mora pauzirati, no kako često sugovornici na temu Hajduka ističu, Bijeli imaju još dobrih igrača. Dodatno su se napunili samopouzdanjem potpisavši u ovom tjednu s trojicom novih igrača te produživši ugovore s još trojicom prvotimaca i sada im je preostalo istrčati na Maksimir za prestiž i trofej koji bi bio nagrada nakon napornih priprema.

Motiv zbog Livaje

Hajduk je u utakmici Superkupa lišen usluga najboljeg igrača lige i najboljeg strijelca Marka Livaje koji odrađuje jedan susret suspenzije zbog nedoličnog slavlja nakon osvajanja Kupa protiv Šibenika na Rujevici. Iz toga razloga trener Ivan Leko je tijekom priprema u Sloveniji uigravao momčad bez njega, na njegovom mjestu u prvih 11 bit će Jan Mlakar koji je inače po vokaciji centralni napadača, ali upravo zbog prisustva Livaje inače igra na lijevom krilu. Evo mu sad prilike da se pokaže kao špic, a to je ujedno motiv i za cijelu momčad Hajduka. Žele pokazati da mogu bez svog kapetana, a u generalnoj probi s Trabzonsporom to im je i uspjelo. Dinamo se čini jači protivnik od Bjeličine momčadi, no dokazali su Bijeli da mogu pobjeđivati kada nemaju lidera i pokretača.

Novi igrači

Premda će teško svi koji su dovedeni u ovom prijelaznom roku, igrati od početka, činjenica da se Hajduk osnažio petoricom novih igrača, za trenera Ivana Leku je olakšanje jer ima sada puno širi kadar. Nakon Slovenije je govorio da ima 12-13 startera, no dolaskom Fahda Moufija, Ismaëla Dialloa i Vadisa Odjidje-Ofoea, dobio je igrače koji mogu ući s klupe, i iako imaju mali broj treninga s momčadi, nešto napraviti. Oni su se pridružili Zvonimiru Šarliji i Leonu Dajakuu koji su došli u prvoj fazi priprema, tako da Leko, bez obzira na izostanak Livaje, ima potrebnu širinu. Svi koji su došli mahom su igrali u respektabilnim ligama. Vidjet ćemo koliko će im Leko dati vremena na terenu, a ova utakmica poslužit će im za dodatno uigravanje ukoliko budu participirali, jer svi koji su došli imaju pravo nastupa u Superkupu.



Tagovi

Hrvatski SuperkupSuperkupDinamo ZagrebHajduk

Ostale Vijesti