Robert Matić/hajduk.hr
Robert Matić/hajduk.hr

BIjeli kut: Može li Hajduk uzeti Superkup bez Livaje?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 15.07.23. | 08:05

Trener Leko u najavi susreta rekao je da mu je trofej važniji od prve utakmice prvenstva

Kako izgleda najava Superkupa protiv Dinama iz Hajdukova kuta u utakmici koja se večeras s početkom u 20 sati (MaxSport 1) igra u Maksimiru? Glavna značajka Hajdukove perspektive što je u ovom susretu bez Marka Livaje, službeno najboljeg igrača domaćeg prvenstva i najefikasnijeg strijelca. Kako će Hajduk izgledati bez Livaje?

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

„On je i karakter i kvaliteta. Znamo već par tjedana da ga nema. To je šansa i za druge igrače i da vidimo jačinu kolektiva, ali je šteta što ga neće biti“, rekao je trener Hajduka Ivan Leko na najavnoj konferenciji za medije prije polaska u Zagreb komentiravši i kaznu Livaji.

Leko je uigravao momčad u Sloveniji bez Livaje, često je prvi sastav bio bez njega, mijenjao ga je Jan Mlakar koji je u naravi centralni napadač, ali igra na krilu dok god Hajduk može računati na svog najboljeg igrača. Kako će se Mlakar snaći u Livajinoj ulozi, tek ćemo vidjeti, no činjenica je da su drugačiji igrač. Premda je igra na krilu Mlakara oplemenila i donijela mu dodatnu sposobnost, sada će biti najistureniji igrač u Lekinom sastavu.

Nije slučajno Leko rekao da je sada to šansa za druge igrače i prigoda da se vidi snaga kolektiva na djelu. Valja spomenuti da Hajduk nijednu od šest utakmica u kojoj Livaja nije igrao, nije uspio dobiti i to je ono što se nameće kao statistički podatak koji podgrijava nadu Dinamu. Hajduk bez Livaje u početnom sastavu ima dva remija i čak četiri poraza. Nije Livaja puno izbivao otkako je došao na Poljudu, no Bijeli su bez njega slabo prolazili.

Ne igra samo jedan igrač, vole reći treneri, pa se tako može ustvrditi da Hajduk nije bez izgleda bez obzira što je oslabljen neigranjem najboljeg igrača u čije kopačke uskače Mlakar koji je završetak prošle sezone odigrao na zavidnoj razini, bio na krilu jedan od najboljih igrača.

Kakav je Lekin plan za utakmicu, nije puno otkrio, tek je poručio da će sve napraviti za pobjedu, a na pitanje što bi više volio, pobjedu u Superkupu ili u prvenstvu šest dana nakon toga, odmah je 'ispalio':

„Superkup.“

Dakle, bez obzira što se radi o natjecanju koje je tek uvertira za prvenstvo i mnogi ga ne doživljavaju skroz seriozno, trofej je trofej, to je ono što se piše, ostaje u klupskim vitrinama te se bilježi u životopisima stručnog stožera i igrača.

Prošle sezone na otvaranju u Superkupu Hajduk je od Dinama isto u Maksimiru poražen s bijele točke u utakmici u kojoj su domaći bili bolji, a najbolji pojedinac Splićana do raspucavanja bio je vratar Lovre Kalinić. Ali, trofej je ostao u Maksimiru. Nema sada ni Kalinića koji je završnoj fazi oporavka od teške ozljede, a na njegovu mjestu je Ivan Lučić koji je na mala vrata došao u Hajduk kada se Kalinić ozlijedio te se uskoro prometnuo u prvog vratara u obrani koja nije primila pogodak u osam završnih susreta prošle sezone te dobio novi ugovor. S obzirom da je Dinamo domaćin, za očekivati je da će Lučić imati dosta posla, ali pokazao je završnicom prvenstva i na pripremama da je u zavidnoj formi. Možda će odluka pasti s bijele točke ponovno, a tu će vratari imati glavne uloge.

Hajduk iza sebe ima aktivan radni tjedan u kojemu je doveo tri nova igrača i još s trojicom produljio što navodi u za sada uspješan prijelazni rok, no tercet koji je stigao u posljednjim danima još se nije uigrao, imaju tek nekoliko treninga s momčadi.

Momčad koja će istrčati u Maksimiru manje-više poznata je, sumnjamo da će Leko puno mijenjati u odnosu na završetak sezone i posljednju pripremnu utakmicu u kojoj je Hajduk svladao Trabzonspor. U posljednjoj liniji očekuju se Niko Sigur, Zvonimir Šarlija, Francisco Ferro i Dario Melnjak. Filip Krovinović i Rokas Pukštas igrali su na 'šesticama', a dovođenjem Vadisa Odjidje-Ofoea, nudi se opcija više premda je vjerojatnije da će on ući u nastavku, ako sve bude po planu i Leko bude išao zatvarati utakmicu ili eventualno tražiti pogodak.

Neke dvojbe postoje na krilima kojih je sada više u konkurenciji, trojica su tu za dva mjesta, ali pretpostavljamo da će Ivan Dolček i Emir Sahiti dobiti prednost u odnosu na Leona Dajakua koji bi mogao biti osvježenje u završnici. Između linija djelovat će Yassine Benrahou koji je u stanju svojim prekidom ili ključnim dodavanjem pomutiti posljednji red Dinama.

Da je Livaja u sastavu, Hajduk bi imao puno veće izglede, ali svejedno se nada da može donijeti trofej u Split i obradovati navijače, premda on najvažnije počinje u idući petak kada se na istom mjestu, samo za prvenstvene bodove, sastaju isti vječni rivali.

OČEKIVANI SASTAV (4-2-3-1):



Tagovi

HajdukGNK DinamoHrvatski SuperkupMarko LivajaDerbiSuperkup

Ostale Vijesti