Marko Lukunić, Luka Stanzl/Pixsell
Marko Lukunić, Luka Stanzl/Pixsell

Nestrpljivi smo!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 15.07.23. | 08:00

Večeras, velikim derbijem u Superkupu, počinje još jedna sezona velikih očekivanja. I u Maksimiru i na Poljudu. A dvojica trenera, Igor Bišćan i Ivan Leko, bit će 'generali' te velike bitke s klupskim i navijačkim imperativima

Nikad Superkup nije bio trofej, koji će obilježiti sezonu, koji će se slaviti danima ili veličati kao velika 'recka' u klupskim dostignućima. I sigurni smo, da večeras (20 sati) u Maksimiru igra netko drugi, da to nije derbi Dinama i Hajduka, bila bi to obična 'generalka' za početak HNL-a, tek malo drukčija jer pobjednik ipak dobije pehar. Nije to, naravno, trofej za odbaciti, nikako, ali kad igraju Dinamo i Hajduk onda ta utakmica ima sigurno dimenziju više. Ili, nekoliko dimenzija više.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pogotovo sad, u ovom trenutku, kad su navijači i jednog i drugog kluba znatiželjni, nestrpljivi. Hajduk je već doveo u prijelaznom roku svu silu novih igrača, Ivan Leko više je puta gunđao kako mu trebaju igrači, sad ih je dobio. Je li to dovoljno za napad na Dinamo i skupinu Konferencijske lige? Dobti ćemo dio odgovora i ove subote, premda, nemoguće je po toj utakmici suditi o kvaliteti tih igrača, neće, vjerojatno, svi niti igrati. No, svejedno, vidjet ćemo je li Hajduk naučio igrati i može li se nositi s Dinamom bez Marka Livaje. Na pripremama je još jednom pokazao koliko je važan za igru Hajduka, koliko njegova kvaliteta znači Bijelima. Ali, ipak, u zadnjoj utakmici protiv Bjeličina Trabzonpora, Hajduk je uvjerljivo slavio i bez Livaje. Kad su Ivana Leku pitali bi li radije pobijedio večeras u Superkupu ili ta šest dana u prvenstvenom derbiju na istom mjestu, bez razmišljanja kazao je - Superkup. Da, Leko želi trofej na startu sezone, a osvojiti ga u Maksimiru, gdje je prije nekoliko mjeseci izgubio 0-4, kad se počelo sumnjati u njegove trenerske vizije, bilo bi sigurno najslađe. I bio bi veliki zamašnjak za napad na Dinamu i u prvenstvu.

S druge strane, nestrpljivi su i navijači Dinama. U razdoblju kad se u Maksimiru događaju promjene, kad novi ljudi kolo vode, bilo je dosta popikavanja i privikavanja. U tom svojevrsnom košmaru, momčad je zasad ostala na okupu, glavne zvijezde su i dalje ovdje, a novi igrači tek su počeli pristizati. Osjetilo se u javnosti i dosta skepske glede rezultata u novoj sezoni, dio navijača ne isijava baš optimizam, no, na terenu Igor Bišćan pokušava napraviti maksimum. Na pripremnim se utakmicama vidjelo da je Dinamo s Petkovićem, Ivanušecom, Livakovićem... i dalje sjajna momčad i, dok je njih, Bišćan ima kostur, ima temelj momčadi za nove trofeje. Superkup je, svakako, prilika da Dinamo pokaže svojim navijačima da nemaju razloga za pretjeranu brigu, da ih umiri novim trofejem i jednom pravom, dobrom partijom. Tek bi se sad, nakon prvih odrađenih priprema - iako nije imao idealne uvjete, jer su igrači pristizali do zadnjeg dana - mogla i morala vidjeti Bišćanova ruka u momčadi.

Ivan Leko na Hajdukovu je klupu došao prije pola godine i iza njega je jedna turbulentna polusezona. Stigao je zimus da bi odmah napao naslov prvaka, nije u tom uspio. Trebalo mu je neko vrijeme da pohvata konce, mijenjao je sustave, tražio pojačanja, 'borio' se s mladim igračima, ali i onim najiskusnijima. Uzeo je Kup, za smirenje i sad kreće u svoju prvu, pravu sezonu s Hajdukom. Sezonu u kojoj više neće imati kredita, naslov prvaka sad je svojevrsni imperativ, Hajduk želi stepenicu više od trofeja u Kupu i drugog mjesta u HNL-u. A ta je stepenica upravo naslov prvaka. Zna i Leko da su očekivanja sad takva, ništa manje ne traži ni on sam. S druge strane stoji mu Igor Bišćan, generacija i bivši suigrač iz reprezentacija, čovjek od kojega se i u Maksimiru puno očekuje. Između ostaloga i da u ovo doba raznih prepirki i preslagivanja bude spona između svih strana i interesa, a uz to, naravno, i da na terenu nastavi tamo gdje je stao. Kao što je sam rekao.

Dosad su odigrali tek jedan međusobni derbi, na Poljudu je bilo 0-0 i Dinamo je u toj utakmici uzeo naslov. No, pravi obračuni Igora Bišćana i Ivana Leke tek slijede. Ovo je prvi direktno za trofej, zatim slijedi onaj u HNL-u... Možemo reći da su obojica, trenutno, glavne figure Dinama i Hajduka, na njima je pritisak očekivanja, u njih navijači vjeruju i nadaju se da će imati vrlo uspješnu sezonu. A teško da će obojica na kraju biti uspješni. Jer, ulog je velik, onaj najvažniji trofej samo jedan! Superkup je tek početak, večeras kreće velika borba njih dvojice. Jednog protiv drugoga i svakoga od njih s klupskim ambicijama, navijačkim snovima i potrebom da se osvajaju trofeji! Jer, samo će se trofeji brojati...



Tagovi

GNK DinamoHajdukSuperkupIgor BišćanIvan Leko

Ostale Vijesti