Dinamo i Hajduk u Superkupu: Jedan od najboljih Derbija ikada, Olićeva simultanka, Pablo Migliore i spasitelj – Igor Bišćan (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 14.07.23. | 17:00

Dinamo i Hajduk u subotu u Makismiru osmi put sučelit će se u utakmici Superkupa.

U subotu iza 22 sata, Dinamo će osvojiti svoj osmi Hrvatski superkup ili Hajduk šesti. Bijeli su osvojili prva tri Superkupa, 1992., 1993. i 1994., a Dinamo se s Hajdukom po pitanju trofeja u ovom natjecanju izjednačio tek 2013. svladavši Bijele na Maksimiru nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca. Dinamo je postao rekorder tek 2019. kada je u Maksimiru svladana Rijeka s minimalnih 1-0.

Plavi su dodatno učvrstili svoju vodeću poziciju prošle godine kada su nadvisili Hajduk, ponovno nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca.

Hajduk je tri od svojih pet Superkupova osvojio protiv Dinama, jednom je nadvisio Inker Zaprešić, a jednom Rijeku. Dinamo je četiri od svojih sedam Superkupova osvojio protiv Hajduka, dva puta protiv Rijeke i jednom protiv Zagreba.

Jedini osvajač Hrvatskog Superkupa kraj Dinama i Hajduka je Rijeka koja je tu utakmicu igrala četiri puta, a 2014. osvojila je trofej svladavši Dinamo.

Dinamo i Hajduk prvi put su se u Superkupu sučelili 1993. Te i godinu kasnije Superkup se igrao na dvije utakmice. Dvoboj u Maksimiru smatra se jednim od najboljih Derbija svih vremena, a završio je rezultatom 4-4. U tadašnjoj Croatiji od 'kapitalaca' su igrali Dražen Ladić, Igor Cvitanović, Goran Vlaović, Andrej Panadić, Slavko Ištvanić i Joško Jeličić, a za Bijele su igrali Ivica Mornar, Milan Rapajić, Nenad Pralija, Dean Računica, Saša Peršon, Stjepan Andrijašević, Srđan Mladinić...

Dejan Računica doveo je Hajduk u vodstvo u 15., Croatia je do 41. preokrenula golovima Igora Cvitanovića i Gorana Vlaovića, a u 43. Ivica Mornar poentira za 2-2. Hajduk je u nastavku dva puta vodio golovima Mornara (54.) i Pralije (69.), a Dinamo se vraćao (Gašpar 64. i Vlaović 71.).

U uzvratu nije bilo pogodaka te je Hajduk zbog pravila gola u gostima osvojio svoj drugi Superkup, prvi protiv Dinama.

Godinu kasnije Hajduk je na Poljudu slavio golom Ivice Mornara, a Dinamo u Maksimiru realiziranim kaznenim udarcem Igora Cvitanovića. U raspucavanju jeanaesteraca uspješnji su bili hajudkovci koji su stigli do trećeg Superkupa.

Dinamo je na svoj prvi Superkup čekao do 2002. budući da se od 1995. do 2001. to natjecanje nije igralo. U Maksimiru je pao prvak Zagreb nakon produžetaka s 3-2. Prvi Superkup protiv Hajduka Plavi su osvojili godinu kasnije. U Superkupu 2003., u oproštaljki Ivice Olića od Dinama, Purgeri su slavili s 4-1. Gledatelja nije bilo puno, a posebno je 'podbacila' Torcida koja je proslavila vodstvo svoje momčadi nakon sjajnog udarca Tomislava Rukavine. Međutim, Olić je bio nezaustavljiv, zabilježio je dvije asistencije za preokret, a maksimirskoj publici tada se lijepim golom predstavio i mladi Eduardo da Silva.

Sjedeći Superkup u kojem su se susrela dva najveća hrvatska rivala, odigrao se godinu kasnije na Poljudu, kada je Hajduku pobjedu donio Dragan Blatnjak, a koji je nedavno dao intervju za Germanijak.hr.

Uslijedila su dva Superkupa u kojima su Hajduk i Dinamo stigli do titule svladavši Rijeku na Poljudu i Maksimiru, a prvi idući susret Plavih i Bijelih odigrao se 17. srpnja 2010. Hajduk je tada imao iznimno jaku momčad, s Danijelom Stubašićem, Ivanom Strinićem, Senijadom Ibričićem, Srđanom Andrićem, Anasom i Ahmadom Sharbinijem, Dujom Čopom, Marinom Tomasovom, Mirkom Oremušom, Marijom Brkljačom...

Dinamo je tada preuzeo Velimir Zeko Zajec, a, zanimljivo, stoperski par tada su činili Dario Šimić i Igor Bišćan, dok je na vratima stajao donedavni voditelj Dinamove škole nogometa Tomislav Butina!

Hajduk je posebno dobro igrao u prvom dijelu, Anas Sharbini radio je velike problem Dinamovoj obrani, posebno stoperskom paru. U 35. minuti pobjegao je upravo Bišćanu, ali je današnjeg Dinamovog trenera ‘spasio’ Butina. Bijeli su u prvom poluvremenu pogodili i stativu (Mirko Oremuš), a Zajec je već na poluvremenu ostavio ubrzo umirovljenog Šimića u svlačionici i ubacio mladog Tomislava Barbarića.

Hajduk je i u nastavak krenuo hrabro, a Dinamo je zabio iz praktički prve prilike na utakmici. U 76. minuti Brazilac Dodo izborio je korner. Sammir je dodao do Doda, koji nabacuje na glavu današnjem treneru Dinama, zaboravljenog od Hajdukove obrane, koji glavom zakucava za pobjedu Dinama. Tek nakon gola Plavi su proigrali, ali golova više nije bilo…

Sljedeće dvije sezone nije bilo utakmica Superkupa jer je Dinamo osvajao duple krune, a Plavi i Bijeli ponovno su se susreli u Superkupu 2013. Sezonu ranije Igor Tudor vodio je Hajduk do posljednjeg trofeja prije Kupa 2022., a na megdan prvaku Dinamu krenuo je s vrlo mladom momčadi od kojih su najzvučnija imena bili Lovre Kalinić, Mario Pašalić, Mijo Caktaš, Antonio Milić i Jean Evrad Kouassi. Posljednjih pet minuta priliku je dobio i Dino Mikanović.

Dinamo je u taj dvoboj ušao kao veliki favorit, no Hajduk se odlično držao i u 76. preko Caktaša iz jedanaesterca stigao do raspucavanja jedanaesteraca. Tada je na scenu stupio jedan od najosebujnijih igrača koji su ikada igrali za Dinamo. Argentinski golman Pablo Migliore odigrao je svega nekoliko utakmica za Plave, no trash talkom uspio je zbuniti mlade Gorana Jozinovića i Ivana Tomičića i tako Dinamu donio petu titulu u Superkupu.


Godinu kasnije Rijeka je svladala Dinamo na Kantridi s 2-1, od 2015. do 2019. nisu se održavali Superkupi jer je Dinamo tih godina osvojio tri, a Rijeka jednu duplu krunu. Te 2019. Amer Gojak zabio je jedini pogodak za Dinamo protiv Rijeke, a godinu kasnije Superkup nije odigran zbog koronavirusa.

Dinamo je 2021. osvojio duplu-krunu, a prošle godine Plavi su, rekli smo, osvojili titulu nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca iako je Dinamo nadigrao Bijele koji su jednaesterce dohvatili ponajviše zahvaljujući Lovri Kaliniću.

Dosadašnji Superkupovi potvrdili su da u njima nema favorita. Hajduk je posljednjih godina igrački bio inferiorniji Dinamu, ali su Bijeli parirali Plavima i kao osvajača Kupa često namučili aktualnog prvaka.

Utakmice Hrvatskog Superkupa:

1992. Hajduk - Inker Zaprešić 0-0, 3-1 nakon jedanaesteraca

1993. Croatia - Hajduk 4-4, Hajduk - Croatia 0-0

1994. Hajduk - Croatia 1-0, Croatia - Hajduk 1-0, 3-4 nakon jedanaesteraca

2002. Dinamo - Zagreb 3-2

2003. Dinamo - Hajduk 4-1

2004. Hajduk - Dinamo 1-0

2005. Hajduk - Rijeka 1-0

2006. Dinamo - Rijeka 4-1

2010. Dinamo - Hajduk 1-0

2013. Dinamo - Hajduk 1-1, 4-1 nakon jedanaesteraca

2014. Rijeka - Dinamo 2-1

2019. Dinamo - Rijeka 1-0

2022. Dinamo - Hajduk 0-0, 4-1 nakon jedanaesteraca


Tagovi

Hrvatski SuperkupSuperkup

Ostale Vijesti