Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Tomić za Germanijak: "Bit će zanimljivo vidjeti kako će Dinamo 'disati' protiv presinga. Rijeka? Situacija sigurno nije ugodna"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 05.10.22. | 09:02

Goran Tomić, bivši napadač Dinamovog večerašnjeg protivnika (18.45), a danas uspješan trener i stanovnik Salzburga ispričao nam je kakvu utakmicu očekuje večeras na Red Bull Areni, kako žitelji Mozartovog grada dočekuju utakmicu, a osvrnuo se i na svoj bivši klub Rijeku...

Goran Tomić jedan je od najomiljenijih hrvatskih nogometnih trenera. Sve momčadi koje je vodio gajile su atraktivan i napadački nogomet, a takav nogomet pratio je i rezultat. S Lokomotivom je HNL završio na drugom mjestu, s Rijekom se do samoga kraja borio za duplu krunu, ima iskustvo rada sa Svenom Goranom Erikssonom...

Prema tome, nije čudno da ga se u već nekoliko navrata povezivalo s Dinamovom i Hajdukovom klupom, da je jako tražen u inozemstvu. No, nakon što je napustio Rijeku još u lipnju, Tomić još uvijek nije pronašao angažman. Trenutno živi mirnim životom u Salzburgu, ne žuri mu se...

"Uvijek se nešto pregovara, stalno netko zove. No, vidjet ćemo. Ne žurim se nikamo. Kada se stvore dobri preduvjeti za preuzimanje neke momčadi, onda ću to i učiniti. Do tada je bitno i dalje se usavršavati, učiti, raditi na samome sebi…”, rekao nam je Tomić.

Šibenski trener, kao stanovnik Salzburga, ali i bivši igrač Dinamovog protivnika, idealni je sugovornik da nam prenese kako žitelji ovog prilično lijepog grada na granici s Bavarskom dočekuju večerašnju utakmicu.

(1.75) RB Salzburg (4.00) Dinamo (5.00)

"U domaćim medijima i među lokalnim stanovništvom, ova utakmica je okarakterizirana kao ključna za Red Bull Salzburg. Potrebna su im tri boda kako bi i dalje ostali u konkurenciji za plasman u drugu fazu Lige prvaka. No, domaćini respektiraju Dinamo, dočekat će ga s poštovanjem. Svjesni su da ih očekuje jedna iznimno zahtjevna utakmica".

Kada se u gradu govori o njihovom prvoligašu, povijest kluba dijeli se na 'pred' i 'post' Red Bull eru. Austria Salzburg osnovana je 1933., u 90-tima je, pod paskom Otta Barića i brojnih hrvatskih igrača, osvojila svoja tri 'predredbullovska' naslova, igrala je i finale Kupa UEFA-e, no dolaskom konzorcija energetskog pića u klub, Salzburg je promijenio ime, vizualni i ukupni identitet, što mnogi navijači nisu prihvatili najbolje, čak su i osnovali vlastitu Austriju Salzburg.

Zanimljivo, naš sugovornik igrao je za Austriju Salzburg od 2001. (stigao iz talijanske Vicenze) sve do 2005. (otišao u belgijski Lierse), odnosno do trenutka kada je klub postao Red Bull Salzburg.

"Bio sam dio kluba baš na tom prijelazu iz 2004. na 2005. kada je Salzburg kupio Red Bull. Sjećam se da je u startu vladala velika euforija oko cijele priče, očekivao se iskorak. Međutim, sve je brzo splasnulo kada su navijači shvatili da više neće biti ljubičaste boje na dresu i da će im klub promijeniti grb. Mislim da će se trebati promijeniti barem dvije generacije da cjelokupna navijačka baza u ovom gradu prihvati Red Bull Salzburg. Navijači su tada osnovali novu Austriju Salzburg koja je krenula iz zadnje lige. Sada se situacija popravila, ali atmosfera na Red Bull Areni nije kao na stadionima Rapid Beča ili Sturm Graza. Trebat će vremena da se u Salzburgu stvori prava navijačka baza postojećeg prvoligaša”, tvrdi nam Tomić.

Goran Tomić je pobornik Salzburgovog nogometa s visokim presingom i nevjerojatno brzim tranzicijama. Kako se suprotstaviti takvoj igri?

"Bit će zanimljiva utakmica, pogotovo iz taktičke perspektive. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Dinamo reagirati na Salzburgov presing. Za takav specifičan stil igre bitno je dobro se pripremiti. Salzburg tradicionalno igra s četvoricom igrača u vezi raspoređenih u takozvani ‘romb’ te dva napadača. Domaćini će diktirati tempo, bit će zanimljivo vidjeti kako će Dinamo ‘disati’ u takvoj situaciji. Za Zagrepčane je svakako dobra stvar jer za domaine neće igrati napadač Fernando".

Tomić je prošle sezone sa svojom Rijekom Dinamu radio velike probleme u domaćim natjecanjima. Prve dvije prvenstvene utakmice Rijeka je na odmoru imala prednost, jednom 3:2 (Maksimir) i jednom 3:0 (Rujevica). Obje su završile 3:3. Rijeka je izbacila Dinamo iz Kupa (pobjeda na Maksimiru 3:1), a u ključnoj utakmici sezone, u kojoj se lomilo prvenstvo, Rijeka je vodila na Rujevici sve do samoga kraja prije nego što su Arijan Ademi i Mahir Emreli Dinamu donijeli preokret i pobjedu.

Zanimalo nas je kako komentira transformaciju iz neuvjerljivog prošlosezonskog Dinama i moćnog ovosezonskog?

"Imam osjećaj kao da je Dinamo u prošlu sezonu ušao s dosta problema. Međutim, u ovoj je priča potpuno drukčija. Dinamo je tempirao formu za europske kvalifikacije, a pobjede u tom periodu donijele su momčadi prijeko potrebno samopouzdanje. Vidi se da igrači Dinamu pucaju od samopouzdanja, rješavaju utakmice rutinski. Prošle sezone su izgubili dosta bodova u prvenstvu, a ove s lakoćom rješavaju sve protivnike. Svjesni su svoje kvalitete, a taj se gard osjeti i na terenu".

Naravno, kada smo se već dotaknuli prošlosezonskog Dinama, nismo mogli preskočiti pitanje o njegovom posljednjem klubu kojeg je vodio. Od kandidata za naslov Rijeka je u razmaku od nekoliko mjeseci postala kandidat za ispadanje...

"Sigurno je teška situacija u klubu. Kao i pretprošlog ljeta, u Rijeku je došlo dosta novih igrača, Dio njih nije uspio ‘kliknuti’ i trebat će proći vremena, raditi jako puno kako bi se Rijeka izvukla iz ove situacije. Siguran sam da ista nije ugodna. Rijeka će na zimu trebati reagirati kako bi se vratila na razinu na kojoj zaslužuje biti".

Za kraj, pitali smo Tomića konačnu prognozu večerašnje utakmice?

"Teško je prognozirati konačni rezultat. Salzburg na domaćem terenu nije izgubio 20 mjeseci, a to je veliki pokazatelj njihove kvalitete. Svi se nadamo da će Dinamo razbiti tu tradiciju, da će biti prva momčad koja je u spomenutom periodu s Red Bull Arene uzeti puni plijen. No, neće Plavima biti lagano. Možda bih, kada bih baš morao, rekao da će utakmica završiti neriješeno".

(1.75) RB Salzburg (4.00) Dinamo (5.00)

Liga prvaka, 3. kolo

Srijeda, 5. listopada

Skupina E

Red Bull Salzburg - Dinamo, 18.45

Chelsea - Milan, 21.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaRed Bull SalzburgHNK RijekaRijekaGoran Tomić

Ostale Vijesti