Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Prva od dvije ključne Dinamove utakmice u Ligi prvaka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 05.10.22. | 08:01

Večeras u 18:45 Dinamo u Salzburgu igra prvu od dvije ključne utakmice Lige prvaka, kako se apostrofiralo prije početka natjecanja...

Nakon što su izvučeni skupine Lige prvaka, a onda i raspored utakmica, dvomeč protiv Red Bull Salzburga u trećem i četvrtom kolu apostrofirao se kao najvažniji za Dinamo u nastojanju da izbori euro-proljeće i da nakon četvrtog kola ostane u utrci za povijesni plasman u Ligu prvaka.

(1.75) RB Salzburg (4.00) Dinamo (5.00)

Dinamovi navijači potajno su se nadali da bi njihov klub te dvije utakmice mogao dočekati s pokojnim bodom. Ipak su u prva dva kola njihovi ljubimci morali igrati protiv dva europska velikana! Međutim, Dinamo na prvi od dva ‘ključna’ dvomeča stiže s tri osvojena boda i prilično velikim šansama da izbori taj ‘mitski’ drugi krug Lige prvaka.

Danas Plavi u 18:45 izlaze na stadion kojeg već dobro poznaju. U tri prethodna navrata, Dinamo je upisao pobjedu (nakon produžetaka), remi i poraz. A nekako je dojam da je ovaj Salzburg, iako je prema Transfermarktu i više nego duplo skuplja momčad od hrvatskog prvaka, zreo za prvi poraz na domaćem terenu nakon više od 20 mjesti. Ili da je Dinamo spreman barem za osvajanje boda koji bi, iz ove perspektive, zagrebačkom sastavu značio prilično puno pred dvije utakmice na Maksimiru, protiv Red Bull Salzburga i Milana.

Za razliku od prethodne dvije utakmice, u kojima se Dinamo odlučio na igru s niskim blokom i čekanjem prilika kroz kontranapade, protiv Salzburga se Plavi imaju pravo nadati da će oni biti ti koji će kontrolirati stanje na terenu, no morat će se paziti visokog presinga domaće momčad, energije i nevjerojatne tranzicije koje su glavni forte ove iznimno mlade momčadi, najmlađe u tekućoj ligi prvaka, kojoj udarnih 11 čine igrači s prosjekom godina tek nešto većim od 23.

"Oni dovode mlade, motorične i izdržljive igrače. Imaju svoju filozofiju. Oni su tvornica mladih igrača, a istovremeno svake sezone ostvaruju sjajne rezultate u prvenstvu I Europi. No, vjerujem da ćemo sutra doći do svojih prigoda. Sa sedam osam igrača ulaze u završnicu, a isto se tako s velikim brojem igrača brane. No, i mi imamo iskustva. Nadam se da ćemo pronaći način da im se suprotstavimo”, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Ante Čačić.

Za Dinamo večeras sigurno neće nastupiti Stefan Ristovski, a pod velikim upitnikom je, tvrdi Čačić, i Josip Mišić. Stoga se opravdano postavlja pitaje, u kakvoj će formaciji Dinamo večeras istrčati. Ako nema obojice, u 3-5-2 formaciji na poziciji desnog braniča koju inače u toj formaciji drži Ristovski zaigrat će Rasmus Lauritsen ili Kevin Theophile Catherine, a na poziciji 'šestice' Robert Ljubičić ili Arijan Ademi (u prvoj varijanti na poziciju lijevog beka startao Petar Bočkaj, u drugoj varijanti 'osmince' bi mogli igrati Luka Ivanušec i Martin Batuirna).

(1.75) RB Salzburg (4.00) Dinamo (5.00)

Ako pak Dinamo istrči u 4-3-3 formaciji, obrana je poznata (Moharrami, J. Šutalo, Perić, Ljubičić), Ademi bi igrao 'šesticu', Ivanušec i Baturina osmince, a pitanje se postavlja bi li na desnom krilu krenuo Dario Špikić ili joker Petar Bočkaj.

No, nekako je dojam da će Mišić ipak stisnuti zube i krenuti od prve minute u ovako važnoj utakmici.

Problema s izostancima nema samo Ante Čačić. I puno mlađi kolega na suprotnoj mu klupi također ne može računati na nekoliko stožernih igrača. Matthias Jaissle danas ne može računati na 23-godišnjeg brazilskog napadača Fernanda kao ni na iznimno talentiranog 18-godišnjaka Dijona Kamerija koji igra na poziciji ofenzivnog veznjaka.

No, u udarnoj momčadi Dinamovog suparnika očekuju se 20-godišnji bek iz Bosne i Hercegovine Amar Dedić, 22-godišnji francuski stopper Oumar Solet, 21-godišnji srpski stopper Strahinja Pavlović, 19-godišnji Francuz Lucas Gourna Douath (procijenjen na 10 milijuna eura), 21-godišnji Austrijanac Nicolas Seward, 20-godišnji Hrvat Luka Sučić, 19-godišnji Slovenac Benjamin Šeško i 22-godišnji Švicarac nigerijskog podrijetla Noah Okafor. Jedina dva ‘uljeza’ u udarnih 11 Salzburga bit će (donekle) 24-godišnji Argentinac Nicolas Capaldo i veteran koji prilično kvari prosjek ove mlade momčadi, 36-godišnji lijevi bek Andreas UImer.

S tom ‘mladosti’ šalio se i trener Mathias Jaissle na jučerašnjoj konferenciji za medije.

"Dinamo ima dosta intrigantnih igrača, ali su za naše skaute malo prestari pa ne dolaze u obzir, haha..”, rekao je također iznimno mladi njemački strateg (34), no, brzo se uozbiljio:

“Tu su Oršić, Petković, oni rade razliku, ali zadovoljan sam i sa svojim igračima koje imam u momčadi. Dinamo je jaka momčad. Hrvati su pobijedili Chelsea, jaki su u svojoj ligi, dugogodišnji prvaci svoje države. Bit će izjednačena utakmica ali želimo pobjedu. očekujem izjednačenu utakmicu. Oni imaju puno iskustva, bit će vrlo tijesno".

Sve u svemu, danas nas na Red Bull Areni očekuje jedna iznimno zanimljiva i izjednačena utakmica u kojoj su moguća sva tri znaka (iako Germania priličnu prednost daje Red Bull Salzburg - cijelu kladioničarsku ponudu pogledaj OVDJE).

(1.75) RB Salzburg (4.00) Dinamo (5.00)

Sudac utakmice bit će Andris Treimanis iz Latvije, pomagat će mu sunarodnjaci Haralds Gudermanis i Aleksejs Spasjonnikovs, a u VAR sobi sjedit će Tiago Marins iz Portugala i Benoit Millot iz Francuske (AVAR).

MOGUĆI SASTAVI

Red Bull Salzburg (4-4-2)

Dinamo (3-5-2)

Liga prvaka, 3. kolo

Srijeda, 5. listopada

Skupina E

Red Bull Salzburg - Dinamo, 18.45

Chelsea - Milan, 21.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti