EXPA/Focus Images/Yannis Halas
EXPA/Focus Images/Yannis Halas

Soudani za Germanijak: "Pazite se Marokanaca, opasni su, a u toj utakmici navijam za Hrvatsku"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 22.11.22. | 08:03

Inače su moje simpatije na strani afričkih i arapskih momčadi, htio bih da netko od njih u Kataru dođe daleko. Ali, neka Marokanci ne zamjere, Hrvatska mi je ipak druga domovina

El Arbi Hilal Soudani odličan je sugovornik za mnoge teme, nije izuzetak niti Svjetsko prvenstvo. Bivši napadač Dinama i alžirske reprezentacije javio se s priprema svog kluba, saudijskog Damaca, raspoložen kao i uvijek.

"Kako mi je? Meni je dobro, a vama? Haha. Zadovoljan sam ovdje u Damacu, imamo dobre rezultate, zadovoljni su i oni sa mnom. Imam ugovor do kraja sezone, a onda ćemo vidjeti što ćemo dalje, razgovarat ćemo. U svakom slučaju, zdrav sam, spreman,, to je najvažnije:" priča Soudani i odmah prebacujemo priču na Svjetsko prvenstvo. Naravno, gleda sve utakmice, prati Mundijal.

"Baš gledam Senegal i Nizozemsku, pratim najviše afričke i arapske reprezentacije. Moje su simpatije na strani tih momčadi, volio bih da netko od njih dođe daleko na ovom turniru. Kad već nema Alžira, nismo se uspjeli kvalificirati, neka onda neka od tih reprezentacija predstavlja naš dio svijeta što dalje u turniru."

Znači, u utakmici Maroka i Hrvatske, navijat će za Maroko?

"Marokanci su nam susjedi, moram biti diplomat, haha. Ne, Maroko će imati jednog navijača više u svakoj drugoj utakmici, ali Hrvatska je ipak nešto posebno. To je moja druga domovina i za Hrvatsku svakako navijam na Mundijalu. Pa i protiv Maroka."

Svjesni smo da nam je ta prva utakmica najvažnija, da nam pobjeda otvara vrata drugog kruga, kakav nas suparnik očekuje? Ipak Soudani poznaje marokanski stil nogometa.

"Neću vam reći ništa novo, ako kažem da se radi o vrlo ozbiljnoj reprezentaciji. Velika većina igrača igra u jakim europskim klubovima, prednjače, naravno, Hakimi, Mazraoui, Ziyech. Baš Ziyech, koji igra s Kovačićem u Chelseaju, predvodi ofenzivnu kvalitetu, izdvojio bih u tom dijelu i Boufala iz Angersa, vrlo važan je bio u nekim utakmicama reprezentacije, tu je i Sevillin En-Nesyri. Ozlijedio se Harit, napadač Marseillea i to jest hendikep za Maroko, radi se o dosta bitnom igraču."

A i u zadnjoj liniji imaju jake adute.

"Rekao sam već, Hakimi i Mazraoui su ključni igrači, s time da je Hakimi više krilo nego bek. Više igra moju poziciju, haha. Napadački je Maroko opasan, neće se samo braniti, mogao bi za Hrvatsku biti težak suparnik. Hrvati, morate paziti, čeka vam ozbiljan protivnik."

Soudani jako dobro poznaje Vahu Halilhodžića, baš je Alžir bio jedina reprezentacija koju je vodio na Mundijalu. Je li njegov odlazak iz Maroka prednost ili nedostatak za tu momčad?

"Ah, to ja ne mogu znati. Poznajem Vahu jako dobro, znam kakav je trener i što je napravio u Alžiru, međutim, nisam upućen u odnose u Maroku, nisam bio u toj svlačionici da bih znao što se točno dogodilo i jesu li oni sad bolji nego što su bili. Vidjet ćemo na terenu."

Neki kažu da bi arapske i afričke reprezentacije mogle imati prednost zbog klime u Kataru, igrači su naviknuti na vrućine u ovo doba godine?

"U Maroku je, recimo, sad dosta vruće, međutim, to bi bila prednost kad bi ti igrači igrali u Maroku. No, oni isto dolaze iz Europe, neće im biti puno lakše priviknuti se na klimu od Europljana. Ne, mislim da taj faktor neće biti presudan."

Koja je, po njemu, najbolja afrička reprezentacija, kad smo se već dotaknuli Senegala, koji je kontinentalni prvak, može li ga usporediti s Marokom?

"Teško je to konkretno usporediti, ovo je novi turnir, drugačije natjecanje. No, moram reći da su sve afričke momčadi izuzetno kvalitetne i mogu ostaviti trag u Kataru. Senegal, Gana, Kamerun, Tunis i Maroko, vjerujem da će netko od njih proći još malo dalje od skupine. Možda baš Marokanci, neka prođu Hrvatska i Maroko, ja ću biti zadovoljan, haha. Generalno, mislim da ima još reprezentacija iz Afrike, koje kvalitetom zaslužuju biti tamo, premalo je pet momčadi s kontinenta na kojem se igra tako dobar nogomet i ima toliko dobrih igrača. U Kataru nema Alžira, Obale Bjelokosti, Egipta..., a svi bi oni imali što za reći na Svjetskom prvenstvu. No, kad je već tako, neka barem jedna od tih reprezentacija pokaže da Afrika ima što ponuditi."

Naravno, za kraj razgovora, uvijek je neizbježna tema Dinamo.

"Pratim, kako ne bih pratio, gledao sam utakmice u Ligi prvaka, žao mi je što Dinamo nije prošao skupinu, ali, odradio je dobru sezonu. Ne morate me ni pitati hoće li biti prvak i osvojiti Kup, to se podrazumijeva, haha.".




Tagovi

El Arbi Hillel SoudaniMarokomarokanska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti