REUTERS/Sarah Meyssonnier
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Pariški 'princ' nije uspio

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.05.24. | 09:51

Mbappé nije mogao utažiti glad svojih poslodavaca za trofejem za kojim su najviše žudjeli. Sada će to pokušati napraviti na drugoj adresi, onoj madridskoj

Želja vrhuške PSG-a je bila da Park Prinčeva bude poput ekspres-lonca za goste iz Dortmunda. Marquinhos i Luis Enrique su apelirali na navijače, kao i gazda Nasser Al-Khelaifi. Oko 200 navijača je neumorno radilo kako bi pripremilo posebnu koreografiju, a čak 47 različitih navijačkih grupa je stiglo sinoć na Park Prinčeva, iz Njemačke, Italije, Londona, New Yorka, Seattlea, Chicaga, Vancouvera, Madrida, Lisabona, Sao Paula i Rio de Janeira.

Al-Khelaifi je silno želio staviti šape na klempavi pehar, čak i pod cijenu da Kylian Mbappé ode kao šampion. Predsjednik PSG-a bi to odmah potpisao. A niti igrač ne bi imao ništa protiv, to bi bio najbolji način da se zahvali podršci koju je uvijek dobivao u francuskoj prijestolnici. Pa čak i u kriznim situacijama, u momentu kada je na sebe navukao neviđeni animozitet šire sportske javnosti, francuski navijači su gotovo uvijek štedjeli kritika svog mezimca.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mbappé je rekao „da“ Real Madridu i u PSG-u ne računaju na njega već neko vrijeme, iako cijela stvar tek mora postati službena. Trener Enrique je najavio da će dati svoje mišljenje oko situacije u času kada padne službena objava. Da je PSG kojim slučajem prošao, pa da isto učini i Real večeras, u londonskom finalu bi se Mbappé našao oči u oči sa svojim budućim klubom: nakon godina i godina ove sapunice, čak niti najbolji filmski scenaristi ne bi mogli izmisliti bolji kraj.

Park Prinčeva se, međutim, mora pozdraviti sa svojom europskom avanturom, a sada se mora pozdraviti i sa svojim princem koji je sinoć odigrao svoju posljednju euro-utakmicu u dresu Parižana. Bez hepi enda, bez bajkovitog kraja i s novom porcijom euro-frustracija.

Mbappé je bio jedan od četiri igrala koji su sinoć, umjesto u mrežu, loptu smještali na okvir gola momčadi iz Dortmunda, a Enrique je ispadanje svojeg sastava, koji je imao 31 udarac prema vratima BVB-a, opisao nesretnim.

„Ne volim pričati o nesreći. Kada si dobar, ne pogađaš okvir gola nego zabijaš pogotke. Pokušao sam pomoći koliko sam mogao. Kada kažem da smo morali biti precizniji, ja sam taj koji je morao zabijati. Ali ovo je život, moramo se podignuti“, komentirao je Mbappé poraz svog sastava.

Bit će teško PSG-u izdignuti se nakon svega, posebice u momentu kada je bio jako blizu prolaska u svoje drugo finale nakon 2020. Kada ih je svladao Bayern u Lisabonu. To će zauvijek ostati najbliže što je Mbappé primirisao podizanju ušatog trofeja sa momčadi iz svojeg rodnog grada čiji je najbolji strijelac u povijesti sa 255 pogodaka. Od toga su 42 gola stigla u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, ali u dvomeču s Nijemcima nije uspio niti jednom pronaći put do mreže.

„Kraj njegovog sna“, naslov je teksta u L'Equipeu koji je Mbappéa ocijenio s ocjenom dva, od mogućih deset…

Doživjeti nokaut od petoplasirane momčadi Bundeslige djeluje poput katastrofe za klub koji je uložio silne milijune otkako je katarski novac stigao 2011. godine. To je samo nastavak dugog niza golemih razočaranja u Ligi prvaka, a u kojima još uvijek prednjači ona famozna Barçina 'remontada' u kojoj su Katalonci sa 6-1 nadoknadili minus od četiri pogotka iz prve utakmice.

Istini za volju, nitko nije očekivao da PSG može ovako daleko dogurati u tekućoj kampanji Lige prvaka. Masivni redizajn rostera proveden je proteklog ljeta uslijed odlazaka superstarova, Lea Messija i Neymara, a cijeli projekt je nadgledao Luis Enrique.

Njegova momčad je osvojila Ligue 1, što je ionako bilo projicirano na startu sezone. U Ligi prvaka ga je, možda, ispadanja koštao nedostatak iskustva. Početna postava PSG-a je imala 24 godine i 157 dana, što je najmlađi udarni sastav u LP još od Arsenala protiv Man. Uniteda 2009. godine.

„Moramo zapamtiti da je ovo novi projekt s novim trenerom, s puno promjena. Bilo je jako puno pozitivnih stvari koje možemo ponijeti u narednu sezonu“, komentirao je kapetan Marquinhos nakon poraza.

Teško je, međutim, zamisliti da PSG može biti bolje opremljen za osvajanje Lige prvaka bez Mbappéa u svojim redovima, iako je sasvim jasno kako će se ozbiljan novac potrošiti za njegovu zamjenu. Mbappé, pak, nije uspio utažiti glad svojih poslodavaca za trofejem za kojim su najviše žudjeli. Sada će to pokušati napraviti na drugoj adresi, onoj madridskoj.



Tagovi

Kylian MbappéPSGLuis EnriqueReal MadridBorussia Dortmund

Ostale Vijesti