Reuters
Reuters

VIDEO Sva finala Borussije Dortmund: Ne mogu bez Münchena, a i u trećem se nadaju Bayernu

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.05.24. | 08:31

Klub iz Westfalije osigurao je svoje treće finale Lige prvaka.

Borussia Dortmund jedan je od najromantičnijih 'elitnih' klubova u svijetu. Iako je riječ o bogatom klubu, s budžetom od oko 400 milijuna eura, i dalje je riječ o relativno 'malom' klubu, ako ga uspoređujemo s budžetima najbogatijih timova današnjice u koje spadaju sva tri preostala sudionika polufinala Lige prvaka. Unatoč svojem 'autsajderskom' statusu među svjetskom nogometnom elitom, Borussia Dortmund je kroz svoju povijest osvojila naslov prvaka Europe i Interkontinentalni kup 1997. Daleke 1966. osvojili su i Kup pobjednika Kupova, a u svojoj povijesti zabilježili su još finale Lige prvaka 2013., dva finala Kupa UEFA (1993. i 2002.), a bilježe i poraz u finalu Europskog superkupa 1997.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Malo koji klub na svijetu može se pohvaliti s tri finala Lige/kupa prvaka, njih tek 13 (Real Madrid, Milan, Bayern, Liverpool, Barcelona, Ajax, Inter Milan, Manchester United, Juventus, Benfica, Chelsea i Atletico Madrid). U svojem trećem finalu Dortmunđani će igrati protiv boljega iz dvomeča Real Madrid - Bayern (prva utakmica u Münchenu završila je rezultatom 2-2), a Dortmunđani će večeras sigurno navijati za svojeg mrskog rivala iz čistih pragmatičnih razloga - vjeruju da će lakše do titule kraj ove sezone neuvjerljivog Bayerna (kojeg su prije nešto više od dva mjeseca svladali s 2-0 u Münchenu), nego protiv goropadnog Real Madrida koji u finalima gotovo da ne može izgubiti (Madriđani su zadnji poraz u finalu upisali 1981. Dakle, u idućih osam finala izašli su kao pobjednici).

Drugi razlog je revanš za 2013., kada je Bayern, na istom poprištu (Wembleyju) slavio s 2-1 golom Arjena Robbena u 89. minuti susreta.

Borussia Dortmund je u tu kampanju Lige prvaka ušla kao aktualni prvak države. Pod paskom Jürgena Kloppa, Dortmunđani su 2011. i 2012. osvojili svoja posljednja dva naslova prvaka Njemačke (od ukupno 8). U sezoni 2012./13. do naslova nisu mogli kraj moćnog stroja Juppa Heynckesa, ali u Ligi prvaka bili su jako blizu. U jednoj vrlo izjednačenoj utakmici, Bayern je poveo golom našeg Marija Mandžukića u 60. minuti, no vrlo brzo Dante radi prekršaj u vlastitom kaznenom prostoru, a današnji prvotimac Barcelone, tada mladi Ilkay Gündogan smireno realizira kazneni udarac za 1-1. Kada se činilo da će utakmica završiti u produžecima, ukazao se iskusni lisac Arjen Robben koji je sjajno ispratio dodavanje Francka Riberyja i zabio za pretposljednju, tada petu europsku titulu Bayerna.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.


No, zasigurno najuspješnija godina u povijesti Borussije Dortmund bila je 1997. kada su, kao aktualni prvaci Njemačke stigli do svojeg jedinog euro-naslova, a posljedično i Interkontinentalnog kupa svladavši u tadašnjeg prvaka Južne Amerike Cruzeiro iz Belo Horizontea s 2-0. Te 1996./97. Borussia Dortmund je četvrtfinale izborila završivši druga u skupini s istim brojem bodova kao Atletico Madrid. Potom je s dvije pobjede (ukupnih 4-1) izbacila Auxerre, a onda je, kao i ove sezone, u polufinalu s dva puta po 1-0 izbacila favorizirani Manchester United. U finalu ih nije mogao čekati teži protivnik, aktualni prvak Europe Juventus, koji je u polufinalu s ukupnih 6-2 'razmontirao' aktualnog viceprvaka Europe 1996. i prvaka iz 1995. Ajax.

Finale se igralo na Olimpijskom stadionu u Münchenu, tako da je glavni grad Bavarske obilježio oba dosadašnja Borussijina finala (a možda će i treće). Juventus je u taj dvoboj ušao kao apsolutni favorit. Recimo, u napadu Torineza tada su igrali Christian Vieri i Alen Bokšić, iza njih je ordinirao Zinedine Zidane, kojem je leđa čuvao Didier Deschamps. U obrani su stajali Ciro Ferrara i Paolo Montero, a na golu veliki Angelo Peruzzi. No zahvaljujući dvostrukom strijelcu Karlu Heinzu Riedleu, Borussia Dortmund je na odmor otišla s prednosti od 2-0. Marcelo Lippi na poluvremenu je ubacio trećeg napadača, tada mladog Alessandra Del Piera koji je okrunio Juventusov pritisak i u 66. zabio za smanjenje Borussijinog vodstva. No, u 70. minuti u utakmicu ulazi mladi Lars Ricken, junak uzvratnog susreta protiv Manchester Uniteda (zabio je jedini gol), a već u praktički prvom dodiru lopte zabija jedan od najkultnijih golova u povijesti Lige prvaka.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.


Protiv koga god da Borussia Dortmund zaigra u ovosezonkom finalu, Bayerna ili Real Madrida, ući će u dvoboj sa statusom apsolutnog autsajdera. No, takvim statusom ušli su i 1997. pa su svladali najjaču momčad svijeta. S takvim statusom ušli su i 2013., pa su odigrali ravnopravnu utakmicu i ostali na korak do produžetaka protiv momčadi koja je, recimo, u polufinalu svladala Barcelonu sa 7-0, a u četvrtfinalu Juventus s 2-0.

Borussia će u finalu biti momčad za koju će navijati svi 'nogometni romantici'. (N.R.

Sva Borussijuna finala:

1997.: Borussia Dortmund - Juventus 3-1 (Olympijski stadion u Münchenu)

2013.: Borussia Dortmund - Bayern München 1-2 (Wembley, London)

2024.: Borussia Dortmund - Bayern München/Real Madrid, 1. lipnja (Wembley, London)




Tagovi

Borussia DortmundBayernLiga prvaka

Ostale Vijesti