Davor Javorović/PIXSELL
Davor Javorović/PIXSELL

Rene Poms za Germanijak: “Nije isto igrati s Laszlom i Beljom ili s Omerovićem i Živkovićem. Da se gledala budućnost, ostao bih trener Osijeka”

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 23.03.23. | 11:00

Bivši trener Osijeka osvrnuo se na svoj period u Gradskom vrtu. Smatra da nije bila dobra komunikacija o klupskim ciljevima i da su očekivanja bila prevelika

Otišao je tiho. Bez neke pompe, oproštajnih govora. Rene Poms dobio je “šup kartu” u uredu sportskog direktora, potom zahvalu na službenoj stranici Osijeka te nasljednika u liku i djelu Borimira Perkovića. Skupio je stvari i vratio se u Austriju… Locirali smo ga ovih dana u Fuerteventuri na Kanarskom otočju. Uvijek je preferirao sunce.


“Odmaram. Odlično se osjećam, koristim ovo vrijeme da napunim akumulatore ali i radim na svom usavršavanju, priprema se za trenerske licence”, javio se dobro raspoloženi Rene Poms. Na duševno stanje ne može utjecati niti činjenica da je nedavno na burzi rada.

“Kraj u Gradskom vrtu i nije bilo iznenađenje za mene. Nekako sam očekivao da će me odbaciti čim dođe loš period. Nakon te tri utakmice, osjetio sam da je stigao taj trenutak”, mirno priča Poms i naglašava kako u sebi nema gram razočarenja prema nikome. Umjesto toga će gurnuti u eter dozu zahvalnosti za priliku koju je dobio.

“Bila je to prva samostalna epizoda u mojoj trenerskoj karijeri. Uživao sam u svakoj od tih 12 utakmica koje sam proveo na klupi. Smatram da sam pokazao da imam kvalitetu, dobar sistem i mogućnost motivacije. OK, kraj nije bio kakvim sam se nadao, ali ponavljam, slutio sam da se on bliži pa sam nekako bio spreman na njega”.

Pitamo ga što se dogodilo s Osijekom u zimskoj pauzi. Momčad nije bila niti sjena u usporedbi s onom jesenskom…

“Ostali smo bez tri krucijalna igrača. Teško je bilo nastaviti istim ritmom s obzirom na odlaske koji su nam se dogodili. Sigurno su Kleinheisler i Beljo odnijeli i dio koncentracije, ali isto tako nismo odradili pripreme u skladu s onim što smo očekivali. Igrali smo šest utakmica, niti jednu u nekim normalnim uvjetima. Ili je bilo snijega, ili vjetra a jednom čak i vode. Puno je toga utjecalo na nas”, detektira Poms razloge pada Osijeka.

Često u razgovoru spominje uvjete u kojima su igrali utakmice. Na konstataciju kako je bilo isto i protivniku, ima spreman protuodgovor.

“Slažem se da uvjeti jednaki za sve, ali mislim da momčad koja se brani ima prednost. Osijek kakav sam ja htio trebao je igrati nogomet. No, teško je to bilo u tim uvjetima”.

Osim na terenu, Osijek je tijekom zimskog prijelaznog roka imao problem i u administraciji. Zabrana transfera sigurno je utjecala na sportsku politiku kluba, posljedično i na izgled momčadi.

“Svakako je to bio dio problema. Logično je da se moraš prilagoditi i promijeniti strategiju ako ti se dogode neke stvari koji utječu na budžet. Od rata u Ukrajini, potom gradnje novog stadiona. Međutim, smatram kako je velik problem bila činjenica da se to nije dobro iskomunicirano prema javnosti i navijačima. Da im se objasne razlozi i da tada očekivanja budu u skladu s novonastalom situacijom. Ovako je ispalo da smo prodali bitne igrače, ali očekivanja su ostala ista. Po mom mišljenju, to je bila greška”, naglasit će Poms koji priznaje da mu je najviše nedostajao Laszlo Kleinheisler. Iako biranim riječima priča o Belji i Ivušiću, Lacika je bio prevaga na jesen.

“Silno je nedostajao kao igrač i kao osoba. On je svojom energijom nosio Osijek na neku višu razinu. Bio je u sjajnoj formi na jesen, presudio je neke utakmice koje su bile 50-50. Iza njega je bio Beljo… I kada izgubiš tu dvojicu, jasno je da si u problemu. Mislim da bi svaka momčad u HNL-u imala problem kada bi izgubila tri najbolja igrača a nikog ne dovela”.


I ponovno se Rene Poms vraća na komunikaciju. On smatra da ti detalji nisu dovoljno objašnjeni u javnosti.

“Smatram da je drugačije igrati s Kleinheislerom i Beljom nego s Omerovićem i Živkovićem. Ali i s njima smo bili blizu, i da smo ipak bili na nekom dobrom putu. Da je netko gledao budućnost kluba, ne bi mijenjali trenera. No, ponavljam, poštujem odluku kluba i prihvaćam je kao takvu”.

Rene Poms bio je unutra cijelo vrijeme. I igrači su prepoznali da je davao svoj maksimum. Uostalom, velika većina njih izrazila je potrebu oprostiti se od trenera.

“Gotovo svaki od njih mi je poslao osobnu poruku. Privatno je to, pa ću detalje zadržati za sebe ali mogu reći da su bili razočarani. Lijepo je bilo to čitati, hvala im i ovim putem”.

Sami pregovori oko odlaska nisu trajali dugo. Na koncu su obje strane bile zadovoljne.

“Apsolutno. Tretman je bio na razini Osijeka i veličine tog kluba. Sve iznimno korektno. Ma vidite, bez obzira na rezultate, ja znam da sam dao sve od sebe. Mogu se pogledati u ogledalo jer moj cilj je bio učiniti momčad i klub boljima. Naravno da svaki odlazak boli i da nije bilo lako jer sam imao silnu motivaciju u sebi da dignem to na višu razinu, pa na novom stadionu uz novu energiju gradimo priču. No, svjestan sam da kad momčadi ide loše, da je trener taj koji je kriv”.

Ovako, s distance i iz kuta stranca koji je proveo niz godina u Hrvatskoj, Poms će dignuti palac gore kada ga pitate o njegovom vremenu HNL-u.

“Imao sam lijepe trenutke u Hrvatskoj. Posebno u Dinamu. Igrali smo Europu, dva puta bili prvaci, osvojili Kup. U Osijeku smo od prvog dana imali dobru atmosferu i smatram da smo radili smo dobar posao. Završili smo uostalom drugi, iza Dinama. Bilo je teško kada smo ispali iz Europe i sve je nekako palo nakon te utakmice. No, to je normalno u nogometu. Trebaš biti profesionalac. Ja sam godinu dana prije dolaska na klupu Osijeka odučio da ću se samostalno baviti ovim poslom. Nenad Bjelica je to znao. OK, nije mi bilo u planu početi u Osijeku, ali tako se poklopilo. Uostalom, prvo sam razgovarao s njim. Dao mi je zeleno svjetlo da probam i iskoristim priliku koja mi se nudi”, otkrit će Poms koji nema nikakvih dvojbi da bi se vratio u HNL ako jednom bude prilika za to.

“Naravno da to ovisi o ambicijama kluba i da se puno toga mora poklopiti ali nikad ne reci nikad. Ako vidim smisao, ako vidim viziju i ideju - zašto ne?

Ipak, bliža budućnost sugerira neku sredinu bliže zapadu…

“Želim ostati trener. U Austriji ili negdje drugdje, nije presudno. Otvoren sam za sve i najbitnija je filozofija kluba da se poklapa s mojim viđenjem”.

Na koncu pitamo ga da nam izdvoji neke detalje koje su obilježile njegov boravak u Hrvatskoj, kako pozitivne tako i one negativne. Malo je razmislio prije nego je rekao sljedeće:

“Bilo je puno dobrih trenutaka u Osijeku, pogotovo na tom početku. Pa pobjeda nad Dinamom. Osjetio sam da momčad dobro radi, da me prati, da se bori i vraća na terenu sve ono što želim. Onda su stigle te lošije izvedbe ali koje su bile tu negdje. Lako su mogle otići na našu stranu. Falilo je sreće, odnosno Laszlo i Beljo. Nismo zabijali rane golove i tu se dogodila razlika. Kada gledam statistiku protiv Slaven Belupa, Varaždina ili Istre, ona je na našoj strani ali nismo uzeli sve bodove. Ma naravno da je rezultat taj koji je presudan ali vidjela se filozofija igre i ideja. Da je Osijek ostao sa mnom, mogao sam ga vratiti na pobjednički put. No, ponavljam, nema negativnost. Poštujem klub, bilo je ovo dobro iskustvo i sada sam otvoren za nove izazove”, zaključio je bivši trener Osijeka.



Tagovi

Rene PomsNK OsijekHNL

Ostale Vijesti