Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Osijek je u silaznoj putanji i europsku premijeru na Pampasu mogli bi čekati do ljeta 2024.

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 19.02.23. | 10:15

Trener luta, sportski sektor prodaje u bescijenje a uprava mu skida kapu na tome dok igrači djeluju kao izgubljeni na travnjaku. To je slika Osijeka ovo proljeće

Karavana Osijeka pognutih se glava vratila iz Istre. Bez tri boda, bez gola treću u nizu ali i bez Žapera za sljedeću utakmicu, odnosno Miereza za sljedeće dvije… Osijek je jednostavno neprepoznatljiv u odnosu na početak mandata Rene Pomsa. Lak plijen za sve u ligi. Osim Gorice koja je već s dvije noge u vlaku koji putuje u drugoligaško društvo.

Svatko nosi svoj krimen za ovakvu situaciju. Krenut ćemo od Rene Pomsa koji mora odgovoriti na nekoliko pitanja. Prvo sebi, potom i javnosti. Dakle, gdje je nestao sustav, formacija, rotacija? Gdje je nestala energija s obzirom na to da Osijek izgleda poput ispušenog balona nakon priprema? Gdje su osnovni automatizmi u igri? Trojica igrača u zadnjoj liniji izgledala su u Puli kao da su se međusobno posvađali na ručku prije utakmice. Tražili su se dugim loptama - dijagonalama…


Poms je najbolje partije na klupi Osijeka pružio u liniji s četvoricom iza. To je bilo protiv Rijeke, drugo poluvrijeme protiv Istre kod kuće i Dinamo. Zašto se onda forsira sustav s trojicom, ama baš nikome nije jasno.

Evidentno je kako nedostaje igrač u sredini. Jugović i Nejašmić su previše na vjetrometini. Prijašnji Osijek je osvajao osam od deset dugih lopti. Sada je situacija obrnuta. Linije stoje predaleko. Žaper se pod hitno treba vratiti u srednji red. Ali u sredinu…

Ne može se Pomsu osporiti da pokušava… Tako je u Kranjčevićevoj izvadio Fiolića iz frižidera, jučer je u prvih 11 osvanuo Bakić. Iako je rođena “šestica”, Bakić je bio na desnom krilu. Međutim, sve je za sada na pokušaju. Rene Poms je klupski vojnik. Šuti i radi. Međutim, on će biti taj kojeg će se žrtvovati. Uvijek su treneri krivi.

Isto tako, Osijek nema momčadski duh. Očito su igrači doslovno shvatili riječi od direktora da se klub neće žaliti na suđenje pa prihvaćaju na terenu stvari kako im dođu… Nema pritiska, nema podignutog tona.

Možda im najbolji primjer kako se to radi može pružiti Istra koja je u subotu skakala na svaku odluku. Od prve minute su stvarali pritisak za razliku od gostiju čiji su igrači bili tek nijemi promatrači. Cheberko im leži na podu, sudac Čuljak pusti akciju za gol a igrači Osijeka ne reagiraju. Realno, da se takvi prekršaji u napadu ne sude Mierezu - Osijek bi se tukao za prvaka.

No, to ili imaš u sebi ili nemaš. Osijek očito nema. Zapravo, kako bi i imali kada im prvi operativac kluba jasno i glasno poruči da se Osijek ne žali na odluke sudaca. Do kraja sezone. Kada će ionako biti svejedno. A taj komfor si niti Dinamo ne može priuštiti…

Potom to isključenje Miereza za koje nema nikakve dvojbe da je bio crveni karton. Međutim, za sve što je prethodilo toj nepromišljenoj reakciji Miereza, Erceg je zaslužio barem žuti karton koji bi u njegovom slučaju bio isključujući. I opet bi snage bile poravnate. No, Erceg je od prvog zvižduka obračunavao se s Čuljkom i stvarao si autoritet.

Slušali smo krajem siječnja Vladimira Čohara koji je odao priznanje sportskom sektoru na učinjenom u prijelaznom roku. Skinuo je kapu Kuleševiću. Istini za volju, ne znamo jel' promjenio mišljenje obzirom da su u međuvremenu prodani Ivušić i Lončar, ali činjenica jest da je u svoju blagajnu Osijek dobio manje od pet milijuna eura. Za četiri igrača. Ako je to za pohvaliti se, onda zapravo nije čudno što je Osijek u silaznoj putanji.

OK, za Kleinheislera se više nije moglo niti dobiti s obzirom na to da je ušao u zadnje mjesece ugovora. Probali su ga zadržati, nisu uspjeli. Međutim, prodati Belju za 2,8 milijuna eura, odnosno Ivušića za 1,2 i na tome skinuti kapu sportskom direktoru je u najmanju ruku - tragikomedija. Da ne pričamo o Lončaru koji je za pola milijuna eura otišao u Poljsku. Naime, govorimo o igraču sa 120 nastupa za prvu momčad koji je lani kod Bjelice bio standardan u borbi za naslov… Lani se za Lončara natezalo s Turcima za dvostruko veći iznos.

Nitko se nije nadao da će Osijek dovoditi igrače u ovom prijelaznom roku, ali da će ih baš dati u bescjenje. I na tome si međusobno čestitati… Svašta.

Osijek još uvijek živi u zoni komfora temeljem bodova koje su skupili u prvom dijelu sezone. I drži tu poziciju koja im garantira nastup u Europi sljedeće sezone. Međutim, Istra je na pet, Belupo na šest a probuđena Rijeka na sedam bodova. Ako ovako nastave, Pampas bi europsku premijeru mogao sačekati do ljeta 2024. Što bi rekli u Gradskom vrtu: “Kapa dolje. Čestitamo”.




Tagovi

NK OsijekHNLRene Poms

Ostale Vijesti