Sanjin Strukić/PIXSELL
Sanjin Strukić/PIXSELL

Rene Poms - prilika koja se ne odbija!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 03.09.22. | 18:25

Asistent Nenada Bjelice razmišljao je intenzivno o samostalnoj trenerskoj karijeri u posljednje vrijeme. Sada je dobio priliku na razini o kakvoj je mogao samo sanjati.

Rijetko koga je iznenadila odluka Osijeka da momčad preuzme Rene Poms. Nakon što se nisu uspjeli dogovoriti s Goranom Tomićem, odnosno nakon što se njegovom angažmanu ispriječila ugovorna klauzula koju je imao u sporazumnom prekidu s Rijekom, ali i sastav budućeg stožera, Ferenc Sakalj i Vlado Čohar odlučili su se na jedino logično rješenje.


Rene Poms dvije godine je član stručnog stožera Osijeka kao prvi pomoćnik Nenada Bjelice. Zna momčad u dušu, ima ambiciju samostalne karijere, znanje i određeno iskustvo. Uostalom, učio je od najboljeg…

Još krajem prošle sezone Poms je izrazio ambiciju za samostalnom karijerom te se povjerio uskom krugu ljudi oko sebe. Vjerojatno nije niti sanjao da će dobiti priliku tako brzo i na tako jednoj visokoj razini.

“Ponosan sam na prilici koju sam dobio. Ispred mene je velika šansa ali i velika odgovornost. Dat ću sve od sebe da zadovoljim očekivanja kluba, igrača i ona svoja”, rekao je Rene Poms koji smatra kako je spreman izvući iz momčadi ono najbolje.

“Da nisam spreman, ne bih to prihvatio. Mislim da je pravi trenutak za mene da dođem u ovu situaciju i nadam se da će biti uspješno. Jer, na kraju dana uvijek je najbitnije jesmo li bili uspješni”, poručio je Poms.


I ne treba sada povlačiti neke priče o lojalnosti jer su svim članovima stručnog stožera u ovom slučaju bile vezane ruke. Imali su čvrste ugovore prema kojima bi u slučaju jednostranog raskida trebali vratiti klubu sve preostale plaće do lipnja sljedeće godine i bila je to pat pozicija. Rastrgani između lojalnosti Bjelici i vlastite egzistencije. Nino Bule odmah se odredio i ishodio sporazumni raskid, ostatak je ostao u Gradskom vrtu i bit će dio stožera Rene Pomsa.

Za Pomsa se zna kako je bio pomoćnik Nenada Bjelice, međutim on je već kao igrač četveroligaša Bruck/Mura pokazivao sklonost prema trenerskom poslu. Tamo je bio igrač/trener u 2007. da bi sezonu kasnije preuzeo klupu na kojoj se zadržao četiri godine. Potom je Poms otišao u Linz kao pomoćnik Waltera Schachnera. Nakon polusezone dobio je poziv Wolfsberga gdje je imao dvostruku ulogu. Samostalno je vodio drugu momčad te bio u stožeru prve momčadi koju je vodio Nenad Bjelica.

I tu je počela njihova suradnja koja je trajala do prošlog ponedjeljka. U međuvremenu su skupa napravili impresivne rezultate. S Austrijom iz Beča su igrali Ligu prvaka, sa Spezijom dobro gurali kroz Serie B, u Poljskoj se tukli za naslov s Lech Poznanom a u Dinamu rušili rekorde i mitove. Bez obzira na ovu sezonu, i u Osijeku su napravili rezultat koji će teško biti ponoviti… Cijeli svoj put s Bjelicom, Poms je imao ulogu prvog asistenta koji ga je mijenjao na nekoliko utakmica. Od one s Benficom u Zagrebu koju je Dinamo na Maksimiru dobio 1-0, do utakmica sa Šibenikom i Crikvenicom kada je Bjelica bio na operaciji leđa te protiv Slaven Belupa kada je glavni trener izostao zbog smrtnog slučaja u obitelji.

O Pomsu se malo zna. Privatni život zadržao je u svojim okvirima. Zna se kako je veliki pobornik igre u obrani. Jednom prilikom nam je pričao kako je ponajviše naučio iz trenerskog opusa Arriga Sacchija.


“Te 2007. kada sam preuzeo momčad Bruck/Mura počeo sam raditi na sebi i satima bih gledao i proučavao obranu koju je Arrigo Sacchi prakticirao u Milanu. Kasnije sam još neke trenere uzeo u obzir. I sada često znam proučavati neke sisteme jer smatram kako čovjek uči dok je živ”, rekao nam je Poms u jednom navratu dok smo pričali o njegovim trenerskim afinitetima.

Kako bilo, Rene Poms je itekako svjestan prilike koja je stigla potpuno neočekivano i možda brzo, ali je u skladu s njegovom željom da se okuša u ulozi samostalnog trenera. I spreman je iskoristiti tu priliku...


Tagovi

Rene PomsNK OsijekNenad BjelicaNino BuleSpeziaAustrija BečLech PoznanFerenc SakaljGradski vrtSlaven BelupoBenficaNK Šibenik

Ostale Vijesti