Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Raste popis otpisanih u Dinamu, a jedan igrač postaje sve veći problem

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 13.11.23. | 14:00

Sergej Jakirović malo-pomalo čisti svlačionicu, ostane li na klupi do zime, lista za otpis mogla bi biti vrlo bogata

Na margini utakmice na Rujevice, derbija Rijeke i Dinama i svega što smo vidjeli, ostala je informacija da u službenom zapisniku nije bilo Josipa Drmića. Donedavno napadač, koji je trebao premostiti rupu nastalu Petkovićevom ozljedom, nije se našao niti među 23 igrača za derbi!? Jasna je to poruku Sergeja Jakirovića, Dinamov trener na bivšeg švicarskog reprezentativca više ne računa ozbiljno. Tu sad više nema nikakve dvojbe.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Drmić je već neko vrijeme kod Jakirovića u drugom planu, utakmicu po utakmicu gubi status i minutažu, zabio je hat-trick Orioliku u Kupu, na osnovi toga zaradio mjesto startera protiv Varaždina, no, kako ni u toj utakmici nije napravio ništa, bio je potpuno bezopasan, kod Jakirovića je izgubio sve kredite. Već nakon poraza od Viktorije Plzen u Zagrebu bilo je naznaka da Drmićeve akcije rapidno padaju, međutim, trener mu je dao još jednu šansu. Koju, čini se, nije iskoristio. Drmić nije ušao u igru u Plzenu, protiv Rijeke nije bio među 23 i sve je izvjesnije da za njega u Maksimiru više 'nema kruha'. Ugovor mu istječe na ljeto, novi neće dobiti i mogao bi već na zimu napustiti klub. Ili, u drugom slučaju, ostati do ljeta, odraditi ugovor do kraja i možda ponekad participirati, ako je baš neka sila, ako nema tko drugi. No, pitanje je i koliko je Drmić, nakon što ga nisu 'šmekali' ni Čačić, ni Bišćan, a sad i Jakirović još voljan išta dokazivati i boriti se za mjesto u momčadi. Svjedoci kažu da je njegov govor tijela u zadnje vrijeme sasvim suprotan, da djeluje kao čovjek kojemu je svejedno i da je teško očekivati da će se po tom pitanju išta promijeniti. Emreli je bio u prvih 11 u Plzenu, Kulenović je u Rijeci pokazao želju, krv, nedostaje mu još pogodak, a kad se vrati Petković jasno je da će Drmić biti u četvrtom planu. A to nije uloga koja ikome odgovara, niti njemu niti Dinamu.

Sergej Jakirović, u sjeni borbe s olujnim vjetrovima i traženja povratka na pobjedničke staze, već slaže momčad za zimu i drugi dio sezone. Naravno, preduvjet je da on ostane na klupi, da dočeka Božić kao Dinamov trener. To još uvijek nije izvjesno, iako podršku i dalje ima, već smo dosadni sami sebi s napisima da svaki idući poraz može značiti kraj. No, dok je ovdje, Jakirović radi igračku križaljku, a u njoj ima mjesta za sve manje igrača iz aktualnog kadra. Recimo, u Plzenu i Rijeci nije bilo niti Luke Menala.

"Imamo dosta igrača na krilu, procijenili smo da nam Menalo ne treba za ovu utakmicu. Ali, to ne znači da je otpisan", rekao je Jakirović prije utakmice u Češkoj. Međutim, Menala nije poveo niti u Rijeku i što bi se iz toga trebalo zaključiti nego da nije u prvom, niti drugom planu. Gdje se Menalo točno zamjerio Jakiroviću, koji ga je želio u Rijeci i koji ga je potom vratio u Dinamo, teško je reći, ali negdje je očito nastao kratak spoj. Pitanje je hoće li Jakirović Menala vratiti s hlađenja, ili na njega više ne računa, ali je činjenica da popis 'otpisanih' u Maksimiru raste iz tjedna u tjedan. Prvo je prekrižen Bohdan Mihajličenko, on već neko vrijeme nije ni u kakvim kombinacijama, potom, eto, Drmić, sad i Menalo. Uz kojega još uvijek imamo malu zadršku, njegovo 'križanje' možda nije definitivno. A u zapisniku nema niti Enza Joaquina Sose. Potpuno je nestao a da nije dobio niti pravu šansu, Urugvajac je na posudbi iz Bologne, očito je da ga Dinamo neće otkupiti, kod Jakirovića je dosad dobio tek 192 minute. Od toga 180 u dva dvoboja u Kupu, protiv Ponikva i Oriolika. Hoće li i on otići već na zimu, ili će ostati do ljeta, pitanje je, ali zasad nema naznaka da će mu status promijeniti. Pogotovo ne kod Jakirovića!

Odlukom da za 'jedinicu' stavi Danijela Zagorca, Jakirović je poslao i poruku Ivanu Nevistiću. Naravno, njega se ne može smatrati otpisanim, ali kad golman koji je dvije godine čekao priliku, vrlo brzo opet postane pričuva, jasno je da bi se na sljedeću mogao načekati. K tome, u Maksimiru na zimu žele dovesti novog vratara, već rade po tom pitanju na tržištu. Nije nemoguće da se Nevistiću opet otvori, tako je to u nogometu, no, trenutno je ipak pričuva Zagorcu. U grupi igrača s kojima Jakirović nije načisto, jest i Mahir Emreli. Nekad oduševi, pogotovo kad uđe s klupe, zabije gol ili donese opasnost, a onda je u idućoj utakmici neprimjetan, gotovo iritira. Bio je Jakirovićev prvi izbor za Plzen, na Rujevici nije dobio niti minute.

Pao je u hijerarhiji i Boško Šutalo. Dečko za kojega se očekivalo da će biti pojačanje sezone, zlatna rezerva iz vlastitih redova, svojim je greškama i kiksevima potpuno izgubio povjerenje. Ristovski, Perić, Theophile, Perković čak i Bernauer, svi su oni u ovom trenu Jakiroviću bliži izbor. Šutala Dinamo, naravno, neće samo tako prekrižiti, ipak je plaćen četiri milijuna eura i ne treba taj novac baciti u bunar, ali dojam je da još malotko vjeruje da bi on mogao postati istinsko pojačanje.

A jedan igrač postaje sve veći problem. Mislimo na Gabriela Vidovića. Gotovo je nevjerojatno kako se predstavio u Dinamu, protiv Slavena Belupa i Rudeša pokazao da je Bayernova škola i da bi trebao biti pojačanje. No, sve nakon toga bila je 'tiha jeza'. Vidović je potpuno nestao, nekad njegova igra čak i graniči s indolencijom, na Rujevici nije donio ništa ulaskom s klupe. Je li Vidović možda podcijenio Dinamo i njegove suparnike ili se i on zanio odličnim startom? Ili samo želi poručiti da nije krilo i da bi više volio igrati u sredini, kao neka 'desetka', možda i u špici? Ostavit ćemo još malo rezerve prema njemu, pričekati da mu se ukaže šansa na nekoj drugoj poziciji, ali u ovom je trenu daleko od otkupa ugovora. Dinamo bi Bayernu trebao platiti oko 3,5, četiri milijuna eura, zasad Vidović ne opravdava tu cijenu. Ali, ono što je pokazao u prve dvije utakmice intrigira i postoji nada da bi se iz njega to moglo 'izvući' i dovesti ga na pravi put. Ako ne može u ovakvom Dinamu, onda sigurno ne vrijedi tog novca.




Tagovi

GNK DinamoHNLSergej JakirovićJosip Drmić

Ostale Vijesti