Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Spuštanje kriterija i je li Petković uistinu spasitelj!?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 13.11.23. | 10:30

Kad se sve što što je Dinamo pokazao na Rujevici stavi na kup, dobro i loše, zaključak je samo jedan, Modri opet nisu pobijedili

Vraćajući se kući s Rujevice, kroz magloviti i hladni Gorski kotar, hladile su se i misli od derbija, još smo nekoliko puta vraćali film svega onoga što su Rijeka i, prije svega, Dinamo odigrali i napravili u tih 90 minuta. Imao je Dinamo dobrih i odličnih trenutaka, pogotovo u prvom poluvremenu, Dinamovi igrači su pokazali gard i karakter, nisu posustali ni kad su patili, a za promjenu zabili su i dva pogotka, što već dugo na gostovanjima nisu uspjeli. Dvaput su vodili, dvaput prosuli prednost, opet je sama završnica bila kobna, ali jedan bod u derbiju, konačno, nije neuspjeh. Ali...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kad do kraja podvučemo crtu, zaključak je samo jedan: Modri opet nisu pobijedili! Nastavili su niz bez pobjede u gostima, treću utakmicu zaredom ostali su bez pobjede, između dvije reprezentativne stanke svladali su tek Lokomotivu i to duboko u nadoknadi, dobro, i Oriolik, u svim ostalim utakmicama nisu osjetili draž trijumfa. Kad takvo crno razdoblje Dinamo završi remijem na Rujevici, a gol za 2-2 primi pred sam kraj i bude time ipak zadovoljan, onda je to dokaz koliko su se u Maksimiru spustili kriteriji. Dovoljno je ne izgubiti, dovoljno je odigrati jedno poluvrijeme na visokoj razini, pokazati gard i imati kvalitetan pristup da bi ocjena bila pozitivna!? Da, takva je Dinamova aktualna situacija, do toga je dovelo sve ono što se događa u Maksimiru zadnjih 10-ak mjeseci, potpuni kaos upravljanja na svim razinama, došli smo stvarno do situacije da je super kad se ne izgubi. Premda Hajduk bježi devet bodova (uz dvije utakmice više), kao, dobro je da nije 10?

"Kad sam došao pobijedili smo u sedam od osam utakmica. Imamo problema, bilo je dosta ozljeda, a jako nam nedostaje Bruno Petković. Nije to alibi, ali je činjenica", kazao je nakon Rujevice trener Sergej Jakirović, čiji je omjer na klupi neuobičajeno loš, ali sve te okolnosti u Dinamu oko njega, kao i očito razmišljanje da smjena trenera ne jamči nikakve hitne promjene, dale su treneru novo povjerenje nakon Rujevice. Međutim, sad se i njemu jako suzilo vrijeme i prostor za kikseve i gubitak bodova, više ih ne smije biti! Nakon reprezentativne stanke Dinamo, jednostavno, mora krenuti s pobjedama, na svim frontama.

A hoće li doista Bruno Petković biti Dinamov spasitelj? Nema ga, praktički, dva mjeseca, taj negativan niz krenuo je baš nakon Astane (5-1), zadnje utakmice, koju je Petković odigrao u punoj minutaži i pravoj formi. Nedvojbeno je da nedostaje, ne samo kao strijelac, Petković je, kako je to rekao i Jakirović, igrač koji sve suigrače čini boljima. Nije, recimo, slučajno da je i Martin Baturina igrao u boljoj formi dok je Bruno bio na terenu.

Vezan je uz Petkovića i jedan paradoks. S jedne je strane najbolji Dinamov igrač, nezamjenjiv i nenadoknadiv, a s druge su upravo dva njegova poteza 'kumovala' Dinamovoj današnjoj situaciji. Prvo onaj kazneni udarac protiv Hajduka, pucao je nonšalantno, Lučić je obranio i umjesto 2-0, Dinamo je na kraju izgubio tri boda. S tim bodovima bio bi Dinamo danas u puno boljoj situaciji. Drugo, za dugu pauzu zbog ozljede kriva je i Petkovićeva tvrdoglavost, želio je igrati, liječio se u Beogradu i svime time produljio vrijeme oporavka. No, to je 'paket' na koji s Petkovićem mora svaki trener biti spreman, nekad će donijeti, nekad odnijeti, a u ovom bi trenutku svakako bio pojačanje i dodana vrijednost. Opet, pitanje je hoće li, kad se vrati nakon pauze, odmah biti u istoj u formi u kakvoj je bio prije ozljede, ili će mu trebati neko vrijeme da dostigne tu razinu?

U svakom slučaju, Dinamo bi nakon reprezentativne pauze trebao biti jači i bez ikakvog alibija napokon se okrenuti pobjedama. Ako taj bod na Rujevici poslužio kao psihološka injekcija, ako se smatra kao dobra najava onoga što slijedi, neka onda tako i bude. Petković se vraća, a Dinamo ima dobar raspored. Osijek, Hajduk i Ballkani kod kuće, Astana u gostima... Ako je neigranje Petkovića toliki hendikep, onda će Dinamo do kraja polusezone biti bolji, uvjerljiviji, u pobjedničkom nizu. Onda do zime uistinu može uljepšati perspektivu. No, što ako se pokaže da nije baš sve do Petkovića?



Tagovi

GNK DinamoBruno PetkovićSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti