REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Opravdali su epitet 'dark horsea', oduševili obranom, a s tribina imaju najveću podršku u Kataru

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 14.12.22. | 22:45

Hrvatsku čeka borba za broncu protiv Maroka, a obje reprezentacije prikupile su simpatije nogometnog svijeta na ovom Svjetskom prvenstvu

Kako su krenuli u Kataru tako će i završiti. Hrvatska je utakmicom protiv Maroka krenula put na Svjetskom prvenstvu, a s njima će ga i završiti u borbi za medalju. Odigrat će se u subotu utakmica za treće mjesto od 16 sati na Khalifa International stadionu u Ar-Rayyanu. Hrvatska je u polufinalu poražena od Argentine (0:3), dok je Maroko izgubio u polufinalnom ogledu od Francuske (0:2).

Već smo se imali prilike upoznati s Marokancima na ovom prvenstvu, a senzacionalan rezultat koji su dosad ostvarili otkrio je niz zanimljivosti o ovoj reprezentaciji. Postali su i prva afrička reprezentacija koja stigla do polufinala, a time i do borbe za medalju. Nadamo se i vjerujemo da je osvojiti neće i da će Vatreni uzeti drugu broncu na svjetskim prvenstvima.

Maroko je tijekom ovog prvenstva oduševio svijet s nekoliko zanimljivosti koje ih prate.

Rezultat

U najavama za Svjetsko prvenstvo baš Maroko su mnogi isticali kao potencijalnog 'dark horsea' turnira u Kataru, a oni su tu etiketu itekako opravdali. Završili su na prvom mjestu skupine F ispred Hrvatske, Belgije i Kanade. Prvu utakmicu s Vatrenima odigrali su bez golova 0:0, a onda pobijedili Belgiju s 2:0 i slavili protiv Kanade s 2:1. Putem do polufinala eliminirali su Španjolsku u osmini finala nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a u četvrtfinalu su slavili protiv Portugala s 1:0.

Protiv Francuza ipak nisu imali snage za izvesti još jednu senzaciju, no i dosadašnji rezultat veliki je uspjeh za ovu reprezentaciju. Ostvarili su najbolji rezultat neke reprezentacije s afričkog kontinenta, a put koji su prošli upozorenje je i Vatrenima u borbi za broncu.

Navijači

Uz Argentince, Marokanci imaju najveću podršku s tribina na ovom prvenstvu. Samo na utakmici protiv Francuske bilo ih preko 50 tisuća. Bili su brojniji i u onoj prvoj utakmici protiv naših reprezentativaca, a očekuje se i veliki broj na utakmici za treće mjesto.

Timski duh

Jedna od stavki koja im je slična s Vatrenima, a to je da ih krasi zajedništvo u momčadi. Prije dolaska u Katar postojala je bojazan zbog prijašnjih odnosa među igračima i s bivšim izbornikom da neke stvari neće funkcionirati. Ipak, smjenom Vahida Halilhodžića i dolaskom Walida Regraguija na klupu neke stvari su se promijenile. Regragui je uspio pronaći balans s najvećim zvijezdama što Vaha nije uspio. Iako je Maroko igrao odlično u kvalifikacijama pala je odluka da se promijeni izbornik, a sad se pokazalo da nije bila pogrešna. Regragui je dolaskom do polufinala promijenio narativ da afrički treneri nisu dorasli zadatku vođenja na ovoj razini. Svi problemi koje su u reprezentaciji ranije imale zvijezde poput Achrafa Hakimija, Hakima Ziyecha i drugih nestali su na ovom prvenstvu i stigli do najvećeg rezultata u povijesti.

Obrana

Sve simpatije na ovom prvenstvu pokupili su baš Hrvatska i Maroko i stigli do polufinala neporaženi. Obrana je do polufinala bila najveći temelj za obje reprezentacije, a o marokanskoj se posebno govorilo. Do polufinala Maroko je primio samo jedan gol i to je bio autogol u utakmici protiv Belgije. Disciplinirana i čvrsta obrana krasila ih je do polufinala, a u utakmici za treće mjesto tu bi mogli biti i u problemi. Tijekom polufinalne utakmice nekoliko obrambenih igrača završilo je susret ranije zbog ozljeda. Utakmicu nije mogao započeti Aguerd iako je bio najavljen u sastavu, a onda je u 22. minuti igru napustio Saiss pa i Amallah u 78. koji ga je zamijenio, dok je na poluvremenu na klupi ostao bek Bayerna Mazraoui.



Tagovi

MarokoHrvatskaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti