REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Hrabri su bili Marokanci, ali u polufinalu se ne praštaju ni najmanje greške: Francuska i Argentina u finalu SP-a! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 14.12.22. | 21:58

Hrvatska će prvenstvo zatvoriti protiv iste reprezentacije s kojom su ga otvorili, a iako je Maroko danas pokazao veoma dobru igru, Vatreni imaju razloga za optimizam!

Francuska i Argentina igrat će finale Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine! Marokanci su se borili, Marokanci se nisu predavali, ali na kraju ipak nisu uspjeli kreirati senzaciju te su u najvećoj utakmici u povijesti svoje zemlje upisali 2:0 poraz od Francuske. Golove su zabijali Hernandez (5.) i Kolo Muani (79.) koji je postao treći najbrži strijelac u povijesti svjetskih prvenstava od igrača koji su u igru ulazili s klupe. Utakmicu za treće mjesto Hrvatska i Maroko odigrat će ove subote (Khalifa International stadion) s početkom u 16 sati, dok se finale igra dan kasnije u isto vrijeme na Lusailu.

Pogotke s utakmice pogledajte OVDJE

I prije nego što je Meksikanac Ramos označio početak ogleda, odmah se istaknula glasna podrška marokanskih navijača. Nevjerojatno puno danas ih se skupilo na Al Batyju koji je bio obojan u crveno, Francuzi su bili u velikoj manjini, ali sve to kao da je dodatno motiviralo izabranike Didiera Deschampsa koji su odlučili pokazati da iako su možda u podređenom položaju na tribinama, isto se ne može reći za teren.

Igrala se peta minuta kad je Francuska povela. Obrana Marokanca, koja je do ove utakmice bila fenomenalna, grubo je pogriješila, El Yamiq danas sigurno neće mirno spavati, a njegov poklon je u konačnici iskoristio Theo Hernandez koji je bio potpuno zaboravljen na drugoj vratnici te je iz voleja uspio svladati Bona. Prvi udarac Mbappea nije bio dovoljno precizan, ali lopta se na kraju sretno i spretno odbila do lijevog beka Francuske koji svojom ljevicom ‘ušutkao’ praktički cijeli stadion.

Taj pogodak nije pokolebao Marokance. Bili su brzi, agresivni, motivirani. Igrali su kao da sutra ne postoji, kao da je ovo finale i ono što je posebno impresioniralo, prema Francuzima nisu pokazali nikakav respekt.

Iako se puno ističe obrana Maroka, ono što također posebno impresionira u njihovoj reprezentaciji je vezna linija Amrabat – Ounahi. Potonji je u 10.minuti sjajno pucao, ali je Lloris ipak bio spreman na njegov pokušaj. Nastavili su biti bolji Marokanci, ali onda, praktički ni iz čega, Francuzi su dobili priliku u 17.minuti utakmicu u potpunosti odvesti na svoj mlin. Ovog puta je grubo pogriješio Saiss (koji je nedugo nakon izašao iz igre), ali je udarac Girouda ipak zaustavila vratnica. Najbolji strijelac u povijesti Les Bleusa odlučio se za snagu, a ne preciznost, a iako je Bono već bio savladan, njegov je udarac bio za koji centimetar neprecizan.

Jako zanimljivo bilo je i u 27. minuti kad su u kaznenom prostoru Francuza na podu završili Hernandez i Boufal. Meksički arbitar je pokazao žuti karton ponajboljem igraču Maroka, da bi kasnije snimka pokazala da je Hernandez bio taj koji je udario Boufala. Da je kojim slučajem sviran kazneni udarac, nitko ne bi mogao ništa reći…

Olivier Giroud je bio zamalo neprecizan iz jako dobre pozicije u 36.minuti, da bi onda u 44.minuti El Yamiq, tragičar kod prvog pogotka, umalo na spektakularan način ispravio svoju pogrešku. Imali su Marokanci korner, lopta je išla na drugu vratnicu, ali su Francuzi nakratko otklonili opasnost, da bi onda 30-godišnji stoper Valladolida iz škarica pokušao ugroziti Llorisa. Bio je to sjajan pokušaj, ali božica Fortuna je ovog puta gledala u smjeru Francuza, jer udarac braniča Maroka zaustavila je vratnica.

Iako je velika većina nogometne javnosti očekivala da će danas gledati ‘partiju viktorije’ na gol Maroka, u prvih 45 minuta Afrikanci su pokazali kako nisu ‘zalutali’ u polufinale SP-a te su itekako namučili aktualnog svjetskog prvaka. Doduše, da je Giroud bio u dva navrata malo precizniji, mogao je rezultat biti i 3:0, ali isto tako treba reći da je Maroko konstantno prijetio te podignutih glava mogli put svlačionica gdje su trebali dodatno razraditi plan kako ugroziti Francuze u nastavku utakmice.

U drugih 45 minuta Marokanci su bili ti koji su prvi zaprijetili, ali je Konate sjajnim klizećim startom u 53.minuti spriječio gotovo pa siguran pogodak koji bi vratio stvari na početak. Tri minute kasnije je sličnu stvar napravio Griezmann kad je blokirao opasan udarac Hakimija, da bi onda Francuzi narednih 10-ak minuta malo ‘primirili utakmicu’. Prvu ‘kakvu-takvu’ priliku vidjeli smo u 69. minuti kad El Yamiq blokirao pokušaj Mbappea, ali 11 minuta kasnije je Francuska stigla do povećanja vodstva.

Ponovno je brzonogi Mbappe bio u naslovnoj ulozi, on je taj kojeg su svi gledali, od kojeg su svi Marokanci strahovali, ali iako je njegov udarac blokiran, lopta se odbila na drugu vratnicu gdje je poptuno zaboravljen bio Kolo Muani koji je 44 sekundi ranije ušao u igru. Obrana Maroka ostala je ukopana, a napadač Eintrachta je bez ikakvih problema povećao prednost Francuza na 2:0.

Očekivano, Maroknce je taj pogodak ‘sasjekao’, njihov san se krenuo gasiti, a samim time je rasla doza agresije i nervoze. Francuzima nije prvi put da igraju utakmciu ovako velikog značaja, iskusno su se postavili u završnici, pustili loptu Maroknacima u zoni u kojoj nisu opasni po gol Llorisa i na taj način praktički pa rutinski izborili drugo finale SP-a zaredom. Doduše, mogli su Marokanci do utješnog pogotka duboko u sudačkoj nadoknadi, ali je Kounde s gol linije očistio opasnost.

U subotu s početkom u 16 sati Maroko će se s Hrvatskom ‘potući’ za svjetsku broncu na Khalifa International stadionu u Dohi, dok se finalni ogled između Argentine i Francuske igra u nedjelju u isto vrijeme na Lusailu.


Francuska – Maroko 2:0 (1:0)

Strijelci: 1:0 T.Hernandez (5.), 2:0 Kolo Muani (79.)

Glavni sudac: Cesar Arturo Ramos Palazuelos, pomoćnici: Aberto Morin Mendez, Miguel Angel Hernandez Paredes, četvrti sudac: Jesus Valenzuela Saez (svi Meksiko)

Žuti kartoni: Boufal (Maroko)

Crveni kartoni: /

Francuska (4-3-3): Lloris - Konate, Varane, Kounde, T. Hernandez - Fofana, Tchouameni, Griezmann - Mbappe, Dembele, Giroud(od 65. Thuram)

Maroko (4-3-3): Bono - Dari, Saiss(od 21. Amallah(od 78. minute Ez Abde), Mazraoui(od 46. Attiat-Allah), Hakimi - El Yamiq, Amrabat, Ounahi - Ziyech, Boufal(od 66. Aboukhlal), En-Nesyri(od 66. Hamdallah)



Tagovi

marokanska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti