Tom Weller/DPA
Tom Weller/DPA

Zlatko Dalić dan poslije Argentine: "Nije slučajno poslan taj sudac, jer kome je u interesu da Hrvatska igra finale?"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 14.12.22. | 15:00

Izbornik reprezentacije Hrvatske podijelio je dojmove nakon prospavane noći i ispadanja iz polufinala SP-a

Poslije ispadanja od Argentine izbornik Zlatko Dalić obratio se javnosti o dojmovima s te utakmice a uoči treninga reprezentacije u trening kampu u Dohi.

"Čestitao bih Argentini ali i našim dečkima. Dali smo maksimum. 35 minuta smo imali kontrolu, loptu, posjed... Messi daleko od gola. Sve je presjekao gol iz penala. U tom periodu radili smo što smo htjeli, ne puno prema naprijed ali to nije bilo niti bitno. Jučer sam govorio o tom dijelu. Gol je presjekao sve i odveo utakmicu u krivom smjeru. Tužni smo i razočarani, ali važno je skupiti energiju za ono što nas čeka u subotu", rekao je Dalić u uvodu.


Je li iskusnoj momčadi kao što je Hrvatska takav događaj poput penala može toliko poremetiti sustav?

"Ja sam rekao da se smirimo i stanemo. Bilo je bitno vratiti se u igru. Međutim, kada primiš gol nakon kornera koji nije sudio to te iritira. Trebalo je sačuvati mir i koncentraciju. Opet smo krenuli prema naprijed, ja sam govorio da se smire da nam se ne dogodi kontra što se dogodilo. Pa primimo gol iz našeg kornera. Trebalo je čuvati koncentraciju malo više".

Dojam je da je nakon gola izostala agresija. Jel trebalo igrati puno agresivnije protiv Argentine?

"Lopta je bila kod nas većim djelom. Bio je napad na protivnika po izgubljenoj lopti. Reagirali smo, bili smo u posjedu".

Prije drugog kola, Hrvatska je primila gol iz svog kornera.

"Ovoga puta smo bili spori, ali dogodi se".

Kakvo je stanje Marcela Brozovića i Luke Modrića te kako Dalić doživljava tu utakmicu u kontekstu igrača koji nisu igrali.

"Utakmica u subotu je veliko finale za nas. Borba za medalju. Rekao sam zadnji put da sada nismo nigdje. Moramo se pripremiti, uzeti broncu. Imamo problema s igračima. Imali problem s Gvardiolom, ozlijedio je stopalo i mučio se. Broz je osjetio ložu. Vidjet ćemo. Onoga koga boli trepavica, neće igrati. Ne shvaćamo je neozbiljno, razlika je biti treći ili četvrti".

Fizička potrošnja bila je evidentna. Jel Dalić ranije razmišljao da neki više participiraju i rasterete se neki drugi?

"Slagali smo utakmicu po utakmicu. Mislim da nije bilo potrebe. Svaka je bila neizvjesna i napeta. Mi smo taktikom i igrom došli do cilja. Ovo je turnir, svaka četiri dana utakmica. Velika je potrošnja ali nitko se nije žalio. Mi smo trkački bili bolji u svakoj utakmici. Nije bilo prostora za rotacije i promjene".

Ukoliko bude Maroko, koliko drugačija utakmica se očekuje u odnosu na 1. kolo?

"Koliko sam pratio, nitko nije nikoga odmarao. Osim Brazila. Svi korste 14-15 igrača. Da ne prjeudiciramo, tko dođe - slijedi nam velika borba. S Marokom ako dođe biti će drugačija. Ono je bila prva. Neće biti lako večeras Francuskoj".

Koga bi Dalić htio u borbi za broncu?

"Bit će neizvjesna. Ne bih htio koga želim. Maroko nejveće iznenađenje SP-a, složili su se od ljeta. Dobili su nacionalni naboj, kompaktnost, jedinstvo. Nisu primili gol osim autogola. Izbacili Belgiju. Španjolsku i Portugal. Respekt... Francuska? Ne trebam puno pričati. Aktualni prvaci. Mbappe radi razliku. On je motiviran da ide osvojiti SP. Ostali su kompletni, uigrani. Sjajna reprezentacija. Tko god dođe, bit će teško".

Kako Dalić vidi mogući odlazak Luke nakon SP-a.

"Teško mu je palo, logično da se tako osjeća. Nama je koncentracija na utakmici u subotu. Nismo pričali, iskreno se nadam da će ostati. Sam će odlučiti. Jučer se dogodila situacija u kojoj ga je lopta pogodila u glavu. Ubije te to još više. Ako se oprosti, bit će za se navijače na svijetu žal. Toliko je pokazao dobroga u nogometu, veliki je profesionalac. Sam će donijeti odluku. Bit će mi teško ako ode".


Cijela Hrvatska je sanjala finale. Jučer nakon utakmice većina igrača su potpuno bili slomljeni i u suzama. Kako ih podignuti?

"Tužno je bilo nakon utakmice. Mlađi su došli do nečega što nisu očekivali. Izgubiš u polufinalu, san se ne ostvaruje. Rekao sam im da budu ponosni. Da je velika stvar igrati za 3. mjesto. Trebat će snage da se vratimo. Nije lako. Teško je igrati nakon poraza ovakve utakmice. Moraju biti svjesni da se imaju šta za boriti. Da nam je neko rekao 3. mjesto prije SP-a, potpisao bih to. Vidite tko je sve otišao kući. Treba biti realan, napravili smo fantastične stvari".

Svaki izbornik ima čovjeka koji mu je obilježio mandat. Jel to u slučaju Dalića bio VAR sudac Massimiliano Irrati ? U finalu je inzistirao na penalu, jučer nije sugerirao da se provjeri penal...

"Kad će mene pitati šta bih mjenjao, ja bih suca. Jel dolazi kod nas na more? Bolje da ga ne upoznam. Šalim se. Neka žive u svom svijetu. Kome je u interesu da Hrvatska igra u finalu? Želim mu svu sreću svijeta. Nisu ga stavili bez veze".

U Zagrebu će biit doček...

"Ljepše će biti da nas dočekaju kao treće nego četvrte. Micao sam od sebe priče o dočeku. Moramo odraditi svoj posao, pa ćemo vidjeti".

Dalić je čestitao protivnicima.

"Minutu prije kraja sam čestitao izborniku. Lijepo od nas što smo svi čestitali. Svatko od nas ima emociju i borbu. Ne prihvaćamo svi isto. Dostojanstven u porazu je najteže ostati. I gesta Messija je pokazala".



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićVatreniKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti