Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Nenad Črnko za Germanijak: "Uspjeli smo skrivati od medija pregovore s Fulhamom punih pet mjeseci"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 02.03.22. | 11:50

Predsjednik Gorice otkriva pozadinu procesa suradnje s Fulhamom i najavljuje današnje polufinale Kupa

U subotu su navijači Gorice bili u najmanju ruku očajni. Njihovi ljubimci su upisali šesti poraz zaredom u HNL-u, na Kranjčevićevoj ih je svladala Lokomotiva i tako produljila crnu seriju loših rezultata. Uz rezultat je patila i igra, Gorica je izgledala kao razbijena vojska u usporedbi s onime na što smo navikli kada je u pitanju prvoligaš iz Turopolja.

Potom, veliki obrat. Kao grom iz vedra neba je odjeknula vijest kako je Gorica, pod velom tajne, u Londonu potpisala suradnju s kultnim Fulhamom, prvoplasiranom ekipom Championshipa koja na krilima fantastičnog Mitrovića juri prema Premier ligi. Uz momentalni marketinški efekt, Gorica je opet došla u fokus javnosti zbog pozitivnih vijesti, pa je i sam klub živnuo ususret utakmici koja će im odrediti sezonu.

(1.25) Hajduk (5.80) Gorica (12.0)

Naime, danas poslijepodne, s početkom u 17:30, Goričani gostuju kod Hajduka na Poljudu u sklopu polufinala Kupa, a mi smo kontaktirali predsjednika Gorice Nenada Črnka kako bi saznali nešto više o suradnji, ali i o kratkoročnim izazovima koji ih čekaju danas u Splitu.

Za početak, usporedili smo suradnju s onom kakvu njeguje Alaves u Puli kod Istre 1961, no predsjednik Gorice nas upozorava kako postoji jedna vrlo važna razlika.

“Mi kad radimo neke korake u suradnji za dobrobit Gorice, uvijek gledamo dugoročni efekt, nekih tri koraka unaprijed. Ipak, za razliku od spomenute suradnje Alavesa i Istre 1961, odnos Fulhama i Gorice nema sličnosti s tim slučajem. Alaves je ušao u vlasničku strukturu Istre 1961, a mi ovdje govorimo isključivo o partnerstvu s Fulhamom, ali ono naravno može prijeći u veće stvari.”

Uskoro smo se maknuli od općenitosti uz nešto precizniji upit o tome što ta suradnja znači za Goricu, a što za Fulham.

“Ona je u ovom trenutku strateška i temelji se na komunikaciji između dva kluba i razvoja stručnog rada unutar Gorice. Znamo koliko je ova regija ispunjena talentiranim igračima. Upravo zato veliki klubovi ciljaju na stacioniranje svojih talenata unutar Hrvatske ali i zemalja u regiji. Naš je cilj da u zajedničkim sustavima, koji uključuju kudikamo šire djelovanje od onoga na što se najčešće misli, ostvarimo benefit za naš klub. Od stručnog stožera sve do marketinga. Svo to znanje i iskustvo koje ćemo prikupiti planiramo pretočiti u mlade igrače i njihov razvitak na terenima što u Hrvatskoj, što u Engleskoj.”

Iako se o imenima još ne razgovora, gotovo je sigurno da će klubovi razmijeniti i neke igrače. Črnko naravno ne otkriva kako bi to moglo izgledati, valja pričekati ljetni prijelazni rok.

“To je sporazum koji će iz godine u godinu rasti, a mi smo već sada imali određene ponude razmjene igrača, ali pričekajmo ljeto pa ćemo se onda u prijelaznom roku baviti i time. Naravno, takve razmjene ne smiju štetiti mladim igračima iz našeg pogona, to ne dolazi u obzir.”

Zanimalo nas i kako uopće dolazi do suradnje na relaciji Velika Gorica – London. Kako jedan pripadnik engleskog Championshipa bira i traži klub za razvoj svojih kapaciteta?

“Takve situacije vam nikad ne dođu da vi baš sad direktno uđete u komunikaciju s klubom. Vi kroz svoj rad i dobro poslovanje u nogometu dobijete preporuku. Tako smo i mi zapravo radili s nekoliko agencija koje usko surađuju sa Fulhamom, a oni su nas preporučili klubu prepoznavši nas kao klub koji ima potencijal budućeg ulaganja. Tu je ostvaren taj prvi inicijalni kontakt.”

Interes je jedno, sastanci i prijedlozi drugo, a ostvarenje suradnje najčešće nešto treće. Što je točno nagnalo Fulham da se stacionira kod Goričana?

“Nama niti u jednom trenu nije bio prioritet novac, niti budžet, ja sam iz sportskog aspekta upravljanja klubom svjestan kako vi morate zapravo stvoriti predispozicije, da bi novac sam kasnije mogao doći. Predstavnici su stigli ovdje u Goricu, vidjeli su kako je klub ovdje organiziran što im se naposlijetku i svidjelo. Nama je zbilja prioritet taj sportski segment, fokus je na tome. Oni su već nakon prvog dolaska bili svjesni da je to to. Uostalom, sporazum je bio spreman već krajem prošle godine, ali tad su nas korona i neka ograničenja natjerale da prebacimo formalizaciju suradnje na veljaču.”

Zanimljivo, o dogovoru nitko nije imao pojma do služebene objave. Predsjednik Črnko je na to ponosan, a usput je i otkrio da su mnogi smatrali da odlazi u London na izlet.

“Uspjeli smo tu cijelu priču punih pet mjeseci sačuvati od medija. Čak su komentirali kad sam ja boravio u Londonu “vidi ga na izletu po Engleskoj, a Gorica gubi utakmice.”"

Dugoročni planovi su osnova poslovanja, ali ne smijemo zaboraviti na utakmicu godine na Poljudu. Iako je Gorica u slobodnom padu kada govorimo o prvenstvenoj formi, prolazak u finale Kupa bi spasio sezonu i Krunoslava Rendulića, koji, ako se nešto ne promijeni, može spustiti Goricu u donji dom prvoligaške tablice. Bez obzira na sigurnost opstanka u društvu najboljih, Kup je prilika koju Rendulić i društvo ne žele propustiti.

Pamti se i kako je Hajduk redovito gubio od Gorice prije dvije godine, i to na krilima sjajnog Dambrauskasa koji danas trenira upravo Bijele.

“Koliko god mi s jedne strane imali ta pozitivna iskustva, ja uvijek kažem da svemu jednom mora doći kraj, a pošto smo mi sada u tom nizu poraza, i njima jednom mora doći kraj. Mi se nadamo da ćemo parirati Bijelima na Poljudu ali ja volim reći da su oni trenuto nekoliko koplja ispred nas.”

(1.25) Hajduk (5.80) Gorica (12.0)

Formula za uspjeh u finalu?

“Ja sam rekao svojim dečkima kako smo imali hrpu pehova posljednjih tjedana. Pokušao sam ih motivirati da primarno napravimo sve da nam se takvo što ne dogodi pa ćemo onda dalje krenuti. Ovakvu utakmicu ionako može dobiti samo srce i karakter cijele momčadi koja će vjerovati u sebe. Mi u ovom trenutku ne možemo istrčati kao momčad pojedinaca, već pojedinci moraju izaći kao momčad. Ovo će biti nama najlakša utakmica, mi nemamo što izgubiti, Hajduk je pod velikim pritiskom”.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+



 


Tagovi

Nenad ČrnkoHNK GoricaHrvatski nogometni kupFulhamHajduk

Ostale Vijesti