Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Dambrauskas: "Odbijam ulogu favorita, velike momčadi ne gube dvaput u nizu"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 01.03.22. | 14:44

Hajdukov trener najavio je sutrašnji polufinale Hrvatskog nogometnog kupa protiv Gorice

Hajduk u srijedu u 17.30 sati igra jednu od najvažnijih utakmica ovog proljeća, polufinale Kupa protiv Gorice, susret u kojem nema popravnog niti druge šanse. Nakon poraza od Rijeke u Jadranskom derbiju Splićani su sigurno uzdrmani, ali i dalje su veliki favoriti za prolaz u finale. Gorica na Poljud stiže s šest poraza u nizu, sigurno će tražiti način da stane na kraj loše serije, ali Hajduk bi po svemu trebao diktirati zbivanja na travnjaku, pred svojim brojnim navijačima.

„Važna utakmica, krenuli smo dalje nakon Rijeke, svi su manje-više spremni. Krovinović se vraća na trening u četvrtak, neće sutra igrati, svi ostali su spremni. Lovre Kalinić je zadnju utakmicu preskočio zbog viroze, sada je trenirao i vjerujem da će biti spreman za igru. Tražimo napredak u odnosu na prošlu utakmicu, želimo bolju izvedbu i da uđemo u finale“, najavljuje trener Bijelih Valdas Dambrauskas.

Jeste li analizirali gdje ste pogriješili protiv Rijeke?

„Analizirali smo utakmicu nekoliko puta, raspravili o pogreškama s igračima. Mogu reći da je u prvom dijelu bila problem energija, malo je vjetar sve remetio. Nije nas Rijeka pritiskala, bila je to izjednačena utakmica. Htjeli smo napasti preko naše desne strane, neutralizirati njihove jače strane, ali dogodilo se da jedan gol mijenja utakmicu. Kad su prvi put došli do naših vrata dali su gol. Mi smo imali inicijativu, ali Rijeka nam je to mogla dopustiti. Nismo bili dobri u napadu, nismo otvorili njihovu obranu. Na početku drugog poluvremena smo imali pritisak, izjednačili smo, ali nismo imali pritisak na kraju jer smo pogriješili. Događa se, Rijeka je samo dvaput bila u našem kaznenom prostoru u drugom dijelu, a dala je gol. Pogriješiš i odmah sekundu kasnije primiš gol, to je nogomet. Ali idemo dalje, naučili smo nešto iz toga“.

(1.25) Hajduk (5.80) Gorica (12.0)

Dodao je Dambrauskas da će biti promjena u momčadi, rotacije su uobičajene jer se igra protiv momčadi koja igra drugačije od Rijeke. Ulog je sutra finale Kupa, još jedna povijesna utakmica.

„Sretan sam što igram povijesne utakmica, to pokazuje da se klub za nešto bori. Mi moramo raditi jednako kao do sada, upornost i kontinuitete donose rezultat. Sva moja energija i misli su usmjerene na sutra, ne razmišljam o finalu koje je za dva mjeseca“.

Primili ste tri gola zbog grešaka, jer možda mislite mijenjati formaciju?

„Ne mogu odgovoriti o formaciji, to razumijete. Igrali smo s trojicom natrag jer smo htjeli dobiti više u napadu, više igrača pred vratima. Kada ne pobijedite sve izgleda loše, što ako promijenimo na četiri i izgubimo? Onda će reći da je trener pogriješio, to je uvijek tako. Važno je da igrači znaju koje principe koristimo u igri, ono što mi je optimizam je da ne osjećam da nas je Rijeka nadigrala. Nadigrali su nas u prošloj utakmici u Rijeci, a mi smo dobili. Vjerujem da ćemo ispraviti pogreške, krenuli smo dalje“.

Protiv Rijeke je izgledalo da Kalinić i Livaja traže isti prostor, je li to bio vaš plan, ili njihova prirodna odluka?

„Kad igrate s dva napadača onda moraju biti blizu, protiv Slaven Belupa smo tako dali gol, protiv Rijeke smo dali gol na sličan način. Suradnjom dvojice naprijed i trećeg iz drugog plana. Ne zaboravite da su tek drugi put igrali zajedno, imali su u drugom poluvremenu trenutke kada su bili udaljeni jedan od drugoga“.

Kako ćete sačuvati igrače od pritiska koje nosi sutrašnja utakmica?

„Samo me zanima kako ćemo igrati, kada pričate o zaštiti igrača postoje limiti. Igrači su profesionalci, sami se moraju spremati za pritisak. Mi vjerujemo u proces, želimo da svaki navijač vjeruje u proces. Uvijek ima prepreka, to je sport, važno je da reagiramo kako treba, da budemo ujedinjeni na terenu i izvan njega. Volio bi da može što više navijača dođe na utakmicu, igranje velikih utakmica je dio procesa i moramo koristiti navijače kao naše gorivo. Kao podršku, da su uz nas, i da to koristimo.“

(1.25) Hajduk (5.80) Gorica (12.0)

Gorica je izgubila šest utakmica, nemaju više Lovrića, pobijedili ste ih nedavno, ali uvijek je Kup neugodno natjecanje?

„Odbijam pričati da smo favoriti, sve se može dogoditi u Kupu. Ali, velike momčadi ne gube dvaput za redom. Mnoge su utakmice to dokazale, procjenjujemo Goricu kao odličnu momčad, znamo da su dobri, nemaju što izgubiti. Za njih je ovo utakmica sezone, u prvenstvu ne mogu niti gore ni dolje, nema razlike koji su na tablici. Oni će pokušati igrati najbolju utakmicu sezone“.

Pobjeda osigurava Europu i potencijalnu proslavu u svibnju?

„Za mene je to jedna utakmica u nizu, da je odigramo najbolje što znamo i da pobijedimo.“

Jeste li trenirali jedanaesterce?

„Sve treniramo, na pripremama smo svaku utakmicu izvodili penale. Spremni smo za svaki scenarij, nadam se da nećemo trebati penale“, poručio je Litavac.

Hrvatski nogometni kup, polufinale

Srijeda, 2. ožujka

Hajduk – Gorica (17.30)

Srijeda, 9. ožujka

Rijeka – Osijek (18.00)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HajdukNK Hajduk SplitValdas DambrauskasHNK GoricaHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti