Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Lani su Modri nakon ispadanja od Villarreala završili sezonu bez poraza. Može li Kopić ponoviti Krznara?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 25.02.22. | 08:00

Kad se već moralo ispasti, napravljen maksimum za Uefin klupski koeficijent, kao i onaj Saveza, a zaradilo se gotovo 15 milijuna eura Uefinih premija i povećala vrijednost nekih igrača, u prvom redu Josipa Šutala

Uzdignute glave oprostio se hrvatski prvak od Europe za ovu sezonu. Nakon Villarreala prije 12 godina, pao je u Maksimiru još ugledniji član španjolske Primere, najtrofejniji klub ovog natjecanja, Sevilla. Zaostatak od 1:3 pokazao se nedostižnim u uzvratu, ali barem je napravljen maksimum za Uefin klupski koeficijent, kao i onaj Saveza, a što će to donijeti Dinamu i hrvatskom nogometu znat ćemo kad natjecanje završe konkurenti na ljestvici.

Ne trebaju Dinamovi nogometaši, ali ni navijači ni za čim žaliti, ukupnih 3:2 realan je ishod, ne ponavljaju se u tako kratkom vremenskom razdoblju čuda, ta od Eintrachta do Tottenhama prošlo je preko 50 godina. Modri su pokazali širok raspon kvalitete igrajući bez čak pet donedavnih prvotimaca, s time da je Bruno Petković opet pokazao da je potpuno izvan forme. No, igrači su pokazali da slijede taktičke ideje svog trenera Željka Kopića (držanje plitke formacije, kolektivni presing), koji je koncentrirano vodio momčad, pravovremeno mijenjao, uvidjevši kako kome kopni snaga, do 74. minute napravio je za 90 minuta dopuštenih pet zamjena, da je došlo do produžetaka ostala bi mu još jedna. U trenucima patnje, početkom drugog poluvremena, kad su gosti pojačali ritam i napali, Dinamo nije pokleknuo, trud je nagrađen vodstvom s bijele točke, kaznenog udarca kojeg je isprovocirao svježi Marko Bulat. Mislav Oršić povećao je svoj europski rekord pogodaka na 23, ako ikad ode iz Maksimira imat će se za čime okrenuti...

Tijek utakmice podsjećao je na onaj lanjski sa Spursima, držao 'nulu' do poluvremena, pa pokušao povećati rizik, no Sevilla ga je preduhitrila i napala, opasno je živio Dominik Livaković od 46. do 62. minute, kad je Kopić napravio hokejašku izmjenu, promijenio oba bočna igrača i napadača (Emreli za Petkovića). Ubrzo je Dinamo poveo i dobio novu energiju, novi zamah, stvorio neke opasne situacije, natjerao goste iz La Lige na zadržavanje igre, čak i crveni karton u sudačkoj nadoknadi. Dobio je Ivan Rakitić veliki pljesak pri izlasku s terena u 71. minuti, ali nije spokojno gledao s klupe zadnje minute, nije to baš bilo mirno, kako je bio izjavio da će biti španjolskim novinarima nakon prvog nadmetanja.

Dinamo se sad okreće domaćem prvenstvu, utakmicama svakih sedam dana. Slijedi derbi s Osijekom u nedjelju u Gradskom vrtu, u kojem će Kopić dati prigodu fizički najspremnijima, a baš mu je uzvrat sa Sevillom dao neke odgovore koje je tražio. Pokazao je Marko Tolić da se na njega može računati više nego dosad i to čak na 'osmici', a ne samo 'desetki'. Dario Špikić je odigrao valjda svoju najboljih pola sata u plavom dresu, šteta što mu dvije ključne lopte s desnog krila, za Menala i Bočkaja, nisu pretvorene u asistencije, čitaj golove potonjih suigrača. Marko Bulat, koji je u 53. minuti zamijenio potrošenog Tolića, nije bio u grču, nego pun samopouzdanja kao na nedavnim pripremama protiv Radomlja, a ne šesterostrukog osvajača ovog natjecanja. Josip Šutalo je napravio jednu pogrešku, ali nije kažnjena jer je iskusni Josip Mišić bio fokusiran i spasio stvar, no Šutalo si je ove europske sezone podigao cijenu, sigurno preko 15 milijuna, a možda i na 20 milijuna eura. Ne sumnjamo da će mu igre honorirati i izbornik Zlatko Dalić već za ožujske akcije na Bliskom Istoku.

I tako, Dinamo se u zadnjih 15 sezona 14 puta plasirao u skupinu europskih natjecanja. Pritom je pet puta izborio ulazak u Ligu prvaka, a sedam puta u Ligu Kupa Uefe, odnosno Europsku ligu. Otkako je osmišljen format s grupnom fazom Uefinih natjecanja Plavi su 17 puta sudjelovali u skupini: sedam puta u Ligi prvaka i 10 puta u Ligi Kupa Uefe, odnosno Europskoj ligi. U zadnje četiri sezone Dinamo je triput prošao grupnu fazu i ušao u proljetni dio natjecanja. Ove sezone zaradio je klub iz Maksimira od Uefinih premija skoro 15 milijuna eura.

Slijedi najvažniji i prvi cilj svake sezone: osvojiti naslov prvaka. Ovaj put bit će teže nego dosad, prvi put otkako je Lige 10 više od dva kluba su u ozbiljnoj igri za prvo mjesto. Modra momčad je baš u nadmetanjima sa Sevillom pokazala da zna igrati natjecateljske utakmice, mijenjaju se treneri, ali drži se gard, a više-manje i stil igre. Svako je iskustvo nenadoknadiva kategorija, a pogotovo europsko. I stoga, vratimo se na početak, s psihološke strane, drugačije je ispasti pobjedom 1:0 nakon 1:3 nego da je bilo obrnuto, porazom 1:3 nakon 1:0.

Ako su prvenstvene utakmice s Goricom, Istrom 1961 i Lokomotivom zabrinule one u čijim venama teče plava krv, ovaj put mirnije su zaspali i jedva čekaju rasplet Prve HNL. Prvo vikend derbija, koji neće biti odlučujući, ali nakon kojeg bi neke stvari mogle postati jasnije (ili kompliciranije!), a potom, u ožujku i travnju, dva sudara s pojačanim Hajdukom željnim titule, na Poljudu. Lani je nakon ispadanja od Villarreala u četvrtfinali Europske lige s dva minimalna poraza (0:1, 1:2) Dinamo pod vodstvom Damira Krznara završio sezonu u velikom stilu, bez poraza u preostalih 11 utakmica, s dvostrukom krunom. Ove sezone je još od jesenas 'oslobođen' Kupa, prema tome, još opasniji po konkurente u prvenstvu, u kojem mu je ostalo još 13 ispita za Željka Kopića. Poglavito što mu se tek trebaju u vratiti ozlijeđeni aduti: kapetan Arijan Ademi, te Luka Ivanušec, Rasmus Lauritsen, Dino Perić i Komnen Andrić. Neki možda već u Gradskom vrtu!


Tagovi

GNK DinamoŽeljko KopićJosip ŠutaloEuropska ligaDinamo ZagrebMarko TolićMarko BulatDario ŠpikićIvan RakitićDamir KrznarMislav Oršić

Ostale Vijesti