Marko Lukunic/ PIXSELL
Marko Lukunic/ PIXSELL

Pirova pobjeda sjajnog Dinama: Sevilla utakmicu završila s 10 igrača, Bono junak dvoboja (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 24.02.22. | 20:54

Dinamo je odigrao jako dobru utakmicu na Maksimiru protiv Seville, slavio je s 1:0 golom Mislava Oršića iz penala, ali, na kraju u idući krug prolazi drugoplasirana momčad prvenstva Španjolske.

Zagrebački Dinamo odigrao je još jednu sjajnu utakmicu na Maksimiru, svladao je Sevillu u uzvratu s 1:0 pogotkom Mislava Oršića iz penala, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno za prolazak hrvatskog prvaka u iduću fazu natjecanja. Dinamo je, izuzev 15 minuta drugog dijela, bio bolja momčad na terenu, a vratar gostiju Bono na kraju je ponio titulu najboljeg igrača utakmice.

U trenucima kada je početkom nastavka Sevilla krenula u ofenzivu a Dinamo energetski pao, Kopić je pravovremeno napravio izmjene koje su Dinamu donijele jedanaesterac i pobjednički pogodak. Do kraja utakmice Plavi su stisnuli Sevillu, imali nekoliko sjajnih prilika za produžetke, ali marokanski vratar reagirao je sjajno. Sevilla je utakmicu završila s 10 igrača nakon što je Thomas Delaney zaradio isključujući žuti karton u sudačkoj nadoknadi dvoboja.

Željko Kopić napravio je dva iznenađenja u udarnih 11. Na poziciji lijevog beka umjesto očekivanog Petra Bočkaja krenuo je Daniel Štefulj, a u sredini veznog reda priliku je od prve minute dobio Marko Tolić: Livaković - Theophile, Šutalo, Franjić - Mišić - Ristovski, Tolić, Gojak, Štefulj - Petković, Oršić. Julen Lopetegui nije kalkulirao i čuvao ključne igrače za derbi protiv Betisa te je na teren izveo svoju najjaču momčad u klasičnoj 4-3-3 formaciji: Bono - Montiel, Kounde, Diego Carlos, Acuna - Rakitić, Fernando, Papu Gomez - Corona, Mir, Ocampos. Zanimljivo, u postavi Seville bio je samo jedan Španjolac, centarfor Rafa Mir

Dinamo je kao i na Sanchez Pizjuanu krenuo vrlo otvoreno i hrabro, a već u 3. minuti vidjeli smo prvu opasnost pred golom gostuju. Bruno Petković zadržao je loptu, proslijedio na desnu stranu do Ristovskog koji sjajnom loptom pronalazi Daniela Štefulja na drugoj stativi, a Dinamov lijevi bek vraća na peterac prema Oršiću, ali je Jules Kounde otklonio opasnost. Dinamo je početnu dionicu utakmice odradio jako dobro, s visoko pozicioniranim bekovima i stalnim presingom na posljednju liniju Sevilline obrane, no Andalužani su uspjeli 'umrtviti' igru i otkloniti početni pritisak Plavih.

Poznato je da su Bad Blue Boysi u dobrim odnosima s ultrasima imenjaka iz Kijeva te su u 18. minuti utakmice izvjesili transparent "Support to the people of Ukraine", čime su stali uz svoje prijatelje koji su trenutno suočeni s puno ozbiljnijim problemima od jedne nogometne utakmice. Napomenimo kako se na sjevernoj tribini kroz cijelu utakmicu vijorilo nekoliko ukrajinskih zastava, u jednom trenutku izbrojali smo ih šest.

U trenucima kada su Boysi pozdravljali Ukrajince, Josip Mišić odradio je sjajan prodor kroz obranu Seville, otvorio mu se prostor za udarac, ali se lopta od Diega Carlosa odbila u korner za Dinamo. Koliko je Sevilla bila jalova u prvom dijelu dokazuje podatak da je prvi udarac na gol Dominika Livakovića - i to prilično bezopasan - imala u 33. minuti utakmice.

U 34. minuti sporna situacija, Marko Tolić sjajnim driblinzima izbacio je dva igrača Seville, gurnuo u prostor Ameru Gojaku koji pada nakon duela s Carlosom, ali je sudac utakmice Francosis Letexier procijenio da je došlo do kontakta po inerciji i nije pokazao kazneni udarac za Dinamo. U idućoj minuti diskutabilna situacija na suprotnom dijelu terena. Jesus Corona 'naletio' je na ruku Kevina Theophilea Catherina, na trebini su se čuli uzvici 'zar opet', no francuski arbitar ovaj put je išao na ruku Dinamu i sunarodnjaku nije pokazao niti žuti karton.

S igrom u prvom dijelu mogao je biti zadovoljniji Željko Kopić koji je prepustio igru gostima, ali Dinamo je imao više opasnih situacija pred suparničkim golom od jalovih Andalužana koji su se zadovoljili 'nulom', odnosno rezultatom koji ih vodi u idući krug.

Zbog ozljede u sam smiraj prvog dijela, Julen Lopetegui na početku nastavka ubacio je Thomasa Delaneya umjesto Diega Carlosa (što znači da se Fernando povukao na poziciju stopera), a nedovoljno oporavljenog Gonzala Montiela zamijenio je nominalni kapetan Jesus Navas. Sevilla je u nastavak utakmice ušla puno otvorenije, s namjerom da definitivno riješi pitanje pobjednika. Prijetili su preko lijeve strane na kojoj je ordinirao opasni Corona koji je svojim prodorima i ubačajima Dinamovoj obrani radio dosta problema. Livaković je, srećom, uspio otkloniti pokušaje Koundea i Delaneya.

Kopić je primijetio da mu je momčad u padu, da joj fali energije i reagirao je zamjenama. Prvo je ubacio Marka Bulata umjesto Tolića, a onda i trojac Mahir Emreli, Dario Špikić i Petar Bočkaj umjesto Petkovića, Ristovskog i Štefulja. Tek nakon što je trojac ušao u igru, Dinamo je dobio penal! Bulat se probio po desnoj strani, a dok se probijao loptu je rukom dirao Acuna. Dvojbe nije bilo, Oršić je postavio loptu na bijelu točku i precizno matirao Bona za vodstvo Dinama i 23. euro-pogodak u plavom dresu.

Pogodak Oršića pogledajte OVDJE.

Da je 'vrag odnio šalu' potvrdila je i ekspresna reakcija Julena Lopeteguia koji je izvadio umornog Rakitića i opasnog Coronu, a Kopić je ubrzo napravio i petu zamjenu ubacivši Luku Menala umjesto Amera Gojaka. Zamjene du Dinamu zamalo donijele potpuni povratak u utakmicu. Prvo se Petar Bočkaj našao u dobroj šansi na lijevoj strani pucao je snažno pod prečku, a Bono je odbio u korner. Ubrzo nova 'matna' šansa za Dinamo! Špikić je ubacio s desne strane, Menalo pucao s pet metara u kut, a Bono još jednom sjajnom reakcijom spasio svoju momčad.

Do kraja utakmice igralo se 'va banque', Dinamo je igru usmjerio na desnu stranu na kojoj su ordinirali svježi Špikić i Menalo. U 89. minuti Mislav Oršić našao se u svojoj klasičnoj prilici, oslobodio se čuvara i sjajno opalio s 25 metara, ali je lopta, otišla uz vratnicu Sevillinog gola.

U sudačkoj nadoknadi Emreli je izmiješao obranu Seville, Delaney ga je srušio i zaradio drugi, isključujući žuti karton. Nažalost, ostalo je premalo do kraja. Dinamo je svega nekoliko minuta igrao s igračem više, nedovoljno da zabije pogodak i odvede utakmicu u produžetke. Sve u svemu, jako dobra utakmica Plavih na Maksimiru koja je okrunjena pobjedom, nažalost nedovoljno visokom za prolazak.

Obje momčadi sada se okreću derbijima u svojim prvenstvima, Dinamo kod Osijeka, a Sevilla dočekuje Betis.

DINAMO - SEVILLA 1:0 (Oršić 65'-11m)

Stadion: Maksimir, Zagreb

Sudac: Francois Letexier (Fra); VAR: Dominique Jerome (Fra)

Sastavi:

DinamoLivaković - Theophile, Šutalo, Franjić - MIšić - Ristovski (odd 62. Špikić), Tolić (od 55. Bulat), Gojak (od 74. Menalo), Štefulj (od 62. Bočkaj) - Petković (od 62. Emreli), Oršić

SevillaBono - Montiel (od 46. Jesus Navas), Kounde (od 46. Delaney), Carlos, Acuna - Rakitić (od 71. minuta Jordan), Fernando, Papu Gomez - Corona (od 71. Gudelj), Mir (od 81. En-Nesyri), Ocampos

Žuti kartoni: Acuna, Delaney (Sevilla)

Crveni karton: Delaney (Sevilla)

>> Tijek utakmice

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoSevillaEuropska liga

Ostale Vijesti