Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

INTERVJU - Sergej Jakirović: "Vjerujem u uspjeh! A volio bih jednom doći u sređeni klub, kakav ja ostavljam trenerima iza sebe"

Vrijeme Čitanja: 15min | čet. 23.11.23. | 09:30

Dinamov trener samo za Germanijak otvoreno o mnogim temama; svojem statusu u Dinamu, Petkoviću, Pašaliću, Karoglanu, prijelaznom roku, Dinamovim ambicijama... Zašto vjeruje u konačan uspjeh i želi li biti sportski direktor?

Možemo reći da je pred Dinamom mjesec istine. Modri su prije prvenstvene stanke remizirali na Rujevici (2-2), bili blizu pobjedi. Ali, iako nisu uzeli sva tri boda, igra, koju je pokazala Jakirovićeva momčad bila je iznad dotadašnje razine pa se svi u Maksimiru nadaju da će u finišu polusezone Dinamo i rezultatima, konačno, podsjećati na sebe. Četiri utakmice u HNL-u, među kojima su derbiji s Osijekom i Hajdukom, dvije utakmice u Konferencijskoj ligi protiv Astane i Ballkanija, Dinamo, praktički, nema više prostora za kiks, ako želi uhvatiti priključak s Hajdukom i izboriti europsko proljeće, mora pobijediti u svih šest utakmica.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sa Sergejem Jakirovićem, Dinamovim trenerom, razgovarali smo u srijedu u hotelu podno maksimirske južne tribine. Bio je već u klubu iako je trening počinjao tek za tri sata, no, posla je puno, utakmica s Osijekom u subotu sve bliže i Jakirović je 'full' u pogonu. Još malo prevrćemo po zadnjim utakmicama, Plzenu i Rijeci, dotaknemo se još nekih, divi se Jakirović obrani Dominika Livakovića protiv Armenije, koja je Hrvatsku sačuvala iznad vode i dala vjetar u leđa za pobjedu i plasman na Euro. No, vrlo brzo okrećemo se aktualnom trenutku i bliskoj budućnost, jer pred Dinamom je uistinu zahtjevno razdoblje.

Dakle, što se radilo u reprezentativnoj stanci i kakav Dinamo možemo očekivati do kraja polusezone?

"Prvo smo dali dva dana slobodno, da se osvježimo igrače. Okupili smo se prošle srijede, odradili tri dobra treninga i otišli u Babinu Gredu na proslavu 100 godina kluba Šokadija. Imali smo opet dva dana slobodno, a od ponedjeljka smo u 'operaciji Osijek', pripremamo se za ono što slijedi, odradili smo dosta dobrih treninga i neke stvare pomalo dolaze. Radimo ono što smo htjeli odmah, ali nije bilo vremena, treninga, puno je utakmica i neke ideje ne možeš odmah provesti", započeo je Jakirović i onda potvrdio najvažniju vijest:

"Petković se vratio, odradio je sve treninge, koje je trebao. Prošli tjedan smo ga dozirali, da ne žurimo, za divno čudo osjeća se vrlo dobro i puno će nam značiti njegov povratak za ovih zadnjih šest utakmica. Bit će u kadru za Osijek, vidjet ćemo hoće li početi od prve minute, možda ne bi bilo najbolje da odmah krene. Ali, poznavajući Petka... Uglavnom, koristit ćemo ga."

HAJDUK I BALLKANI SU MI NAJTEŽE PALI. ALI, NISAM KUKAVICA DA ODEM

Reprezentativna stanka donijela je Dinamu i novog reprezentativca. Martin Baturina debitirao je u 'kockastom' dresu?

"To je velika čast, ponosni smo svi u klubu na njega, on to svojim igrama zaslužuje. Rekao sam već da je on dragulj hrvatskog nogometa i samo da je zdravlja, on će u budućnosti biti nositelj reprezentacije."

Kad smo već kod reprezentacije...

"Prvo bih čestitao izborniku, stožeru i igračima na sjajnom uspjehu. Koliko god netko mislio da se lagano plasirati, vidjelo se da to nije tako. Svaka je utakmica zahtjevna, moraš se dobro pripremiti za svakog protivnika i ovo je fantastičan uspjeh, 13 od 15 velikih natjecanja! S obzirom na uvjete u kojima radimo, da nemamo jedan normalan stadion, a svi ih drugi imaju. Na tome se mora raditi, jer reprezentacija i svi u nogometu to zaslužuzju."

No, vratimo se Dinamu i ovoj turbulentnoj jeseni. Kako sad gledate na razdoblje iza Vas, na rekordan broj poraza, niz kakav se u Dinamu ne pamti?

"Nisam očekivao takvu jesen, već sam nabrajao nizeve koje sam imao, ni u jednom klubu nisam imao takvu negativnu seriju. Došao sam u najboljem uvjerenju da mogu s Dinamom napraviti nešto. A to se zna što je, da je Dinamo prvi! Imali smo objektivnih poteškoća, ozljede glavnih igrača i njihov povratak u formu. Sad smo spomenuli Brunu, on je igrač od kojega ovisi cijela momčad, to se tek sad vidjelo. Možda je prije bilo zamjerki na njegovu igru, ali momčad je naviknula na njega i on stvarno nedostaje. No, nadam se da su pehovi koji su nas pratili sad prestali, jer zadnje utakmice su bile dobre, ali je patio rezultat. Volio bih da te prilike koje stvaramo, pretvaramo u pogotke i naravno da što manje darujemo suparnika. Htio bih i da je više standardiziran sastav, ali nekad moramo mijenjati zbog ozljeda, nekad jer želimo, pogotovo u nedostatku nekih pozicija. I onda ispada da lutaš. Ali nije tako, na osnovu treninga i utakmica tražiš najbolju formulu. Nije lagana situacija, ali gdje god sam bio nisu me dočekali med i mlijeko, uvijek je to bila neka borba, ali uvjeren sam da ćemo smo nekom našom idejom, prijelaznim rokom naći pravi put i da momčad, koju vodimo vrijedi i može napraviti pravi rezultat."

Koji je poraz Sergeju Jakiroviću najteže pao?

"Teško mi je pao poraz na Poljudu, nismo trebali izgubiti s obzirom na viđeno, u atmosferi u kojoj smo igrali Hajduk nas nije stavio pod neki poseban pritisak, dobili smo gol usred duge lopte kod našeg presinga. Pao mi je teško i Ballkani, jer je to jedina utakmica da se nije vidjelo da moja momčad ima glavu i rep. Zato sam onako reagirao, jer sam direktan i ne želim se skrivati. Ima moje odgovornosti i toga sam svjestan. Ali, sam isto tako rekao da ne želim više samo sebe analizirati, nego i momčad. Igrači su neposredni proizvođači i moramo svi pokazati da imamo kvalitetu za klub u kojem radimo. I dok je te podrške kluba i igrača smatram da možemo napraviti pravi rezultat i uvjeren sam u to, nitko me ne može uvjeriti u suprotno. Siguran sam da ćemo izaći na pravi put."

Sanjin Strukić/PixsellSanjin Strukić/Pixsell


Jeste li nakon poraza od Ballkanija (2-0) stvarno bili spremni otići?

"Svašta sam razmišljao nakon Ballkanija i zato sam rekao da ću prespavati. A onda sam osjetio podršku, kako su svi reagirali i shvatio sam da bi to bio kukavički potez, a ja to nikad nisam bio. I odlučio sam se uhaviti ukoštac i izvući maksimum iz sebe i momčadi. Moramo prihvatiti kritike, ja s tim nemam problema, one su opravdane. Već sam rekao, dok nisam došao u Dinamo bilo je sve divno i krasno, bio sam 'hrvatski Klopp', jedva si mogao nabrojati negativne komentare. Čim sam došao u Dinamo sve se okrenulo. A to je znak da vrijediš. Ali, meni to ne mora nitko govoriti, jer znam što sam sve prošao da bih došao do ovdje i gdje sam sve radio dobre rezultate. I uvijek je ostalo iza nas sve posloženo, cijeli sustav, taj koji dođe nakon mene, samo nastavi gdje sam stao."

HNL JE APSOLUTNI PRIORITET

Kad ste već načeli tu temu, da se nadovežemo. Doista je činjenica da je nakon Vašeg odlaska iz svakog kluba taj klub nastavio uzlaznom putanjom. Bilo je tako u Gorici, Zrinjskom, Rijeci?

"Uvijek smo uspostavili sustav i pokazali da se može i s manje novca složiti dobra momčad. Ja sam se uvijek time vodio. Ne možeš pobjeći od agenata, agencija, menadžera, to je usko povezano, ali mene zanima samo kvaliteta. Ako imaš dobru robu, ponuda-potražnja, sasvim normalno. Ja bih volio doći tako u nešto posloženo, u takav klub, baš bih volio. Nije da ja to sebe hvalim, to je činjenica."

Ali, u Dinamu često nema vremena i strpljenja i logično je da se nakon toliko poraza postavljaju neka pitanja. Malo je trenera, ili nitko, preživjelo takav crni niz?

"Ne znam jesam li u zadnja tri kluba imao toliko poraza u čitavoj sezoni. Da mi je netko rekao da imam četiri poraza u pet utakmica, rekao bih mu da je lud čovjek. I da ne možemo zabiti gol. Normalno da mi ta podrška puno znači, ali to je i odgovornost da pokažeš da možeš izvući ovu situaciju. Moramo sve napraviti da u ovih šest utakmica osvojimo što više bodova. Znam što sam rekao igračima, ali to neka ostane između nas. Želimo izvući maksimum."

Dva su cilja. Smanjiti zaostatak u HNL-u i proći skupinu Konferencijske lige?

"Prioritet je HNL. Naravno da se broje porazi u Europi, ali ja sam rekao - što bi mnogi dali da im se broje porazi u Europi. Da su se uopće kvalificirali. Podcjenjuje se natjecanje u Europi, a svi na početku sezone težimo da uđemo u neku grupu i to onda ispadne jako licemjerno. Prvenstvo je najbitnije, iako ljestvica nije realna. Imamo dvije utakmice manje u odnosu na Hajduk i jednu na Rijeku i te utakmice na proljeće treba pobijiediti. Jer, mi nemamo kad igrati te utakmice. Kad bi bilo sve idealno, bilo bi minus tri. Ali, želimo to još smanjiti, radimo na tome, a želimo u Europi proći. Nitko nije mislio da će biti ovakvo stanje, ali još držimo sve u svojim rukama, dvije pobjede, protiv Astane i Ballkanija, a trebat će se opasno potruditi, donijele bi nam prolaz."

Je li gotovo razdoblje promjena u momčadi, rotacija? I davanja šansi svim igračima?

"Većinom mijenjamo, jer moramo, ali bio je i cilj da svima dajemo priliku, a taj dio je gotov. Dobiješ priliku, pokažeš kvalitetu i to ti nitko ne može uzeti. Imamo i Theophilea i Ademija, koji ne mogu igrati Europu, to su odmah dvije promjene za iduću utakmicu, dogode se neke ozljede i moraš mijenjati. Gdje god sam bio imao sam 14-15 igrača koji su iznijeli najveći dio sezone, ali nitko ne brani ni ostalima da uskoče u taj kadar, da se nametnu i za prvih 11, a kamo li za tih 14 ili 15."

Neki su igrači, pritom, izgubili svoje pozicije, na kojima su se činili sigurnima?

"Neki su izgubili pozicije na temelju trenutne forme. Eto, recimo, kad nije bilo Brune svi su dobili priliku u napadu, osim Denija Jurića i sad vidiš da imaš problem, da patiš. Ali, nije ovo tenis, moraš igrati za momčad i cijela momčad mora iznijeti teret."

DRMIĆ JE DOBIO PRILIKU, MORAO JE DATI VIŠE

Zašto se promijenili vratara, jeste li tako izgubili Nevistića?

"Krenuli smo s Nevistićem, branio je 12 od 15 utakmica. Nakon Ballkanija sam odlučio dati šansu Zagorcu, nisam se htio zaletjeti i zalediti jednog golmana, htio sam da obojica budu u ritmu. Nije ni Zagorac dugo branio, ali tu je, dobro trenira i htio sam mu dati šansu, da bude u formi. Što ćemo onda, ako se netko ozljedi, a ovaj drugi nije branio? Zato sam donio takvu odluku. Imali su dobrih utakmica i manje dobrih. Ovdje se puno potenciraju vratari, kao, psihički je labilan, ovakav-onakav, ali on je zadnji u nizu, koji može spasiti grešku na terenu. Nisu ni Nevistić ni Zagorac krivi što nemamo više bodova, već čitava momčad."

Kakva je situacija s Drmićem? On je u zadnje vrijeme, čini se, zadnja napadačka opcija?

"Tu je, trenira s nama, ali ja mislim da on, u odnosu na svoj pedigre, mora davati više. Dobio je dosta prilika, sad je iskočio Kulenović, nažalost, zbog kartona ga nema protiv Osijeka. Poništen mu je gol u Plzenu, to bi značilo puno za njega. Kulenovića momčad voli, jer daje maksimum, to se vidi. Naravno da svi želimo da što prije zabije, ali to će se dogoditi, jer kad tako radiš, onda te i nagradi. Drmić je tu, jedan od napadača, ovisi o taktičkim postavkama, igrat će kad procijenimo da može doprinijeti."

Puno se očekuje od zimskog prijelaznog roka, Dinamo se mora pojačati. No, kako odraditi taj mercato da Dinamo doista na zimu bude jači?

"Prije svega želim naglasiti da sam ja trener, a ne sportski direktor! S obzirom na situaciju surađujem maksimalno sa sportskim sektorom i Upravom. Imali smo puno sastanaka na tu temu, svjesni da nije nimalo lako dovesti igrača koji zadovoljava čitav paket. I financije, njegove, menadžerove, odštete, gledamo da to bude igrač za prvih 11, da nam donese razliku u kvaliteti i znamo da, jednostavno, nemamo pravo na grešku. Neću govoriti što je bilo prije, to nema smisla, mogu se samo izvući pouke. I, da se razumijemo, uvijek ima promašaja, nisam ni ja pogodio svakog igrača. Ali, idete s najboljom namjerom i ne mora to biti sedam-osam igrača, ali moraju biti dva-tri kvalitetna igrača, da imaju učinak za momčad. Imena? Nema ih smisla spominjati, jer se sve važe, izvlači iz konteksta. Pratimo sve, prvo naše dvorište, našu Školu, ima tu nekoliko njih koji će s nama na pripreme, pratimo HNL, to je bitno, to je Dinamo uvijek radio. I pomagao je klubovima ili su ti igrači dolazili ovdje da bi bili pojačanja. A pratimo i regiju i Europu. Ali, osnovni je uvjet, tko dolazi, mora biti pojačanje za Dinamo."

NE ŽELIM BITI SPORTSKI DIREKTOR! IGRAČI RIJEKE? NEMOGUĆA MISIJA

Čuli smo da Vi osobno imate vlastitu arhivu potencijalnih pojačanja, da sami skautirate gotovo čitavu Europu?

"Istina, imam širok popis igrača, pratim sve i gledam da to budu pojačanja za Europu. Ako igrač dođe, treba mu četiri-pet mjeseci da se privikne na Dinamo, da zna što Dinamo nosi i da bi bio spreman za Europu na ljeto. Gledamo da tu pogodimo."

Marko Lukunić/PixsellMarko Lukunić/Pixsell

Koliko cijelu priču otežava činjenica da nema sportskog direktora? I, kako biste se Vi snašli u dvostrukoj ulozi?

"Ponavljam, ja nisam sportski direktor i činjenica da ga nemamo u klubu otežava mi situaciju. Mi imamo sastanke, sa sportskim sektorom i Upravom i naravno da se i mene pita tko bi bio pojačanje, tko ne bi bio. S te strane ćemo donijeti optimalne odluke, da je dobro za klub i za momčad. Ali, volio bih da po vertikali imamo sportskog direktora ili člana Uprave za sport ili nazovite tu funkciju kako želite, ali sad smo se nekako posložili, stavili glave skup da pronađemo što bolje rješenje. Svugdje gdje sam bio sam imao desnu ruku za razgovore s igračima i agentima, gdje bi se meni filtrirala dva-tri imena i onda bi cijeli sportski sektor odlučio. Ja mogu danas biti tu, a sutra da me nema, bitno je da klub želi dovesti igrača. Mislim da bih to bilo triošenje energije, jer ja sam tu da vodim momčad i pripremam je za utakmice. Naravno, ja provodim i strategiju kluba, ali dobro je da je netko iznad mene da to manevrira."

Može li Dinamo dovesti igrača Rijeke?

"Mislim da to nije moguće! Nema veze sa mnom i mojom situacijom, već sa financijskim zahtjevima. Svaki klub u HNL-u ima igrača, koji bi nas mogao pojačati! Ali, sad kako Rijeka igra, koliko će tu biti zanimanja, plus reprezentacija, cijena će ići u nebo."

Ali, ima na Rujevici igrača kojima istječu ugovori? (Mislili smo na Selahija, koji se već spominje u kontekstu Dinama, nap.a.) 

"Ima ih, ali tek na ljeto. Ja znam kome sve istječu ugovori, ali ne možete sad ništa."

Na kojim pozicijama Dinamo gleda pojačanja?

"Gledam sve, ali najviše nam treba lijevi bočni. Vidjet ćemo za desni bok, ako netko ode, možda Moharrami. I trebaju nam krila u kontekstu učinkovitosti, golova, asistencija. Ako je Bruno zdrav i tu su svi ovi napadači, onda nam ta pozicija ne treba. Samo je pitanje tko će ostati, tko će otići pa ćemo se i po tome ravnati."

Znači, bit će i odlazaka?

"Očekujem ih. Ima sigurno igrača, koji nisu zadovoljni minutažom i statusom, to je sasvim legitimno da se traži izlaz iz te situacije. Možda ćemo nekoga i prodati, jer Dinamo živi od prodaje, hoće li toga biti i tko će biti, to ne znam. Na sve moraš biti spreman, ali ne možeš krenuti s prijelaznim rokom 1.prosinca ili 1.siječnja. No, mora se puno toga poklopiti."

NE STRAHUJEM OD NASTAVKA LOŠIH REZULTATA, NAĆI ĆEMO PUT

Hoće li Dinamo dovoditi golmana?

"Samo ako se pojavi nešto da je bolje od ovoga što imamo. Ako ne, idemo dalje s ovim golmanima!"

Koliko Dinamo planira potrošiti u prijelaznom roku?

"Nemam konkretnu svotu. Gledamo hoće li to biti transfer, posudba s otkupom... Puno je lakše u ljeto, to je jasno, ali smatram da ima puno igrača na svijetu i da ih se može naći i na zimu dovoljno dobrih za Dinamo."

Jedan od onih koji je na posudbi s otkupom je Gabriel Vidović. Krenuo je odlično pa onda stao?

"Da, krenuo je stvarno dobro. Dosta se piše o njegovoj poziciji, ali on je u Vitesseu igrao lijevo krilo, u U21 reprezentaciji, kod nas... Sad kad igra malo slabije, sad je stvar pozicije? Ja gledam reprezentaciju u utorak i Baturina igra lijevo krilo! Većinom su to igrači u međuprostorima, ako imate kvalitetnog lijevog bočnog, ofenzivnog, onda ti igrači idu u međuprostorea. Gabriel oscilira kao i svaki mladi igrač i mi mu moramo dati podršku, da se vrati na staru razinu. Ali, siguran sam da je njegova igra usko povezana s izostankom Brune Petkovića. Jer je baš igrao dobro dok je Bruno bio zdrav. Zato sam i rekao da ova momčad dosta ovisi o Petkoviću, a u jednom trenutku i reprezentacija ovisi o njemu. Sad se pokazalo da nedostaje i Hrvatskoj."

Strahujete li od nastavka negativnog niza? Odnosno, što ako rezultati ne budu bolji?

"Ne strahujem, radim posao koji volim, u Dinamu je sve puta tisuću, odogovornost je puno veća. Volio bih da nas posluži zdravlje, vjerujem da smo prošli te pehove i uvjeren sam da možemo okrenuti sezonu. Vidim i po dečkima, sve što radimo oni prate, nikakvih problema nemam s njima. I to je jako važno. Vidjelo se i u Rijeci da im je stalo, reakcije nakon utakmice su me dodatno ohrabrile da ćemo naći pravi put."

Hoće li biti kakvih taktičkih promjena, sustav s trojicom, recimo, ili s dva napadača?

"Pokušali smo sve, kad igramo s četiri, otvaramo se s tri, pokušavamo napraviti mehanizme kroz treninge, to polako dolazi. Mislim da je 4-3-3 Dinamova formacija, ali smo ranije imali više individualne kvalitete, ofenzivaca koji su rješavali utakmice, s udarcima izvana. Možda nam to sad malo nedostaje. Ali, kažem, to su mladi dečki, osciliraju. U Dinamo rijetko dolaze gotovi igrači. Dinamo ih je razvijao i izbacio i onda su rek stekli dodanu vrijednost, tako da ne ide sve preko noći."

ZBOG PAŠALIĆA SAM POGAZIO VLASTITI EGO I PONOS

Je li Vam kompliment što je Marco Pašalić, kojega ste doveli u Rijeku, postao reprezentativac i odmah pokazao kvalitetu?

"Ogroman kompliment! Ja znam što smo sve napravili da on dođe u Rijeku, od prvih razgovora s Marcom, pa kad je to bilo zapelo. Tada sam pogazio svoj ego i ponos i nazvao ga još jednom da dođe i znam da mi je danas zahvalan zbog toga. Samo da je zdravlja i mislim da je reprezentacija dobila ozbiljnog igrača na europskoj razini. To je čovjek koji radi razliku. On protiv Armenije prođe dvojicu, uđe unutra, takve se igrače traži mikroskopom. S time da je imao respekt, u smislu pucanja na gol. On to inače puca, ali dok se malo ne opusti... To je veliki dobitak za čitavu Hrvatsku."

Kakva je situacija s Ademijem? Njegov ugovor podrazumijeva da ne smije igrati više od 15 utakmica tijekom sezone više od 35 minuta, u protivnom Dinamo mora platiti oko milijun eura Beijing Guoanu. Hoćete li ga, s obzirom na situaciju, ipak više koristiti, neovisno o tim bonusima?

"Vidjet ćemo. Znamo da ima specifičnih stavki u njegovom ugovoru, koje do kraja polusezone uključuju još jednu ili dvije utakmice. Ademi je odigrao jako dobru utakmicu u Rijeci, već je došao na višu fizičku razinu. Ali, samo njegovo prisustvo u momčad već puno znači. Vidjet ćemo koliko ćemo ga koristiti do kraja polusezone."

KAROGLAN MI JE BIO CIMER, A HAJDUK JE KLJUČ JESENI

Derbi s Hajdukom bit će ključ jeseni, Dinamo, jednostavno, mora pobijediti?

"Da, tako ispada. Sve je bilo na strani Dinama i u onoj prvoj utakmici u Maksimiru, ali Hajduk je pobijedio, to je nogomet. Tako je bilo i u Splitu, nije to subjektivno, moglo se puno više uzeti. Kao i protiv Gorice, s obzirom na prilike, koje smo promašili. Trebali smo uzeti više bodova i biti više na ljestvici, ali iz te kože se ne može, moramo gledati da dalje bude pozitivno."

Na Hajdukovoj je klupi Mislav Karoglan, Vaš suigrač iz doba Kamen-Ingrada?

"Bili smo suigrači, ne samo to, živjeli zajedno na stadionu. Super, odličan dečko, lijepo se razvija, igrali smo već, Rijeka - Istra, kad je dobio otkaz."

Da se malo našalimo, možda dobije još jednom otkaz, ako izgubi od Dinama?

"Ne vjerujem da će i sad dobiti otkaz. Ali, meni je i to u Istri bilo čudno, nakon tri utakmice da trener dobije otkaz, o čemu mi pričamo!? I što je on sad, bolji trener? To mi nikad neće biti jasno, što se to promijenilo? No, to je naša sudbina, jesi li uspješan ili nisi, tanka je crta. Mislav je super dečko, pred njim je lijepa karijera, pokazao je da može raditi na vrhunskoj razini. I neka mu je zdravlja, znam da je imao nekih problema, ali sad je, hvala Bogu, dobro."



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna ligaintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti