Ansis Ventins/Pixsell
Ansis Ventins/Pixsell

Zadnji put na Maksimiru? Osim ako...

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 20.11.23. | 09:30

Luka Modrić u utorak će još jednom povesti Hrvatsku prema velikom natjecanju. U utakmici, koja bi i za njega mogla biti posebna, na stadionu, koji još uvijek izgleda isto kao kad je otišao

Rijetki su to doživjeli. Čak i veći od njega. Da, malo ih se može pohvaliti da su za karijere istrčali na travnjak, koji nosi njihovo ime. Luka Modrić je imao tu privilegiju. U nedjelju je, po povratku iz Latvije, predvodio momčad na terenu 'Luka Modrić', na treningu na jednom od maksimirskih igrališta, na kojemu stasaju nove generacije reprezentativaca, kojima je upravo on najveći idol. I inspiracija. Luka Modrić u utorak (20.45 sati) još će jednom povesti Hrvatsku prema velikom natjecanju, nadamo se da će je tamo i dovesti. Uspije li, bit će to njegovo deveto veliko natjecanje i još jednom upisat će se u knjige povijesnih rekorda, jer, samo Cristiano Ronaldo, koji bi u Njemačkoj na Euru trebao igrati svoje 10. veliko natjecanje, od Europljana ima više 'kapica'.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na stadionu na kojemu je sve počelo i s kojega je otišao u proljeće 2008., s porukom da će se jednog dana vratiti u modri dres, Luka Modrić igrat će još jednu posebnu utakmicu. Naime, mogla bi to, po svemu sudeći, biti zadnja utakmica, koju će Luka Modrić odigrati na svojem Maksimiru. Vraćao se u tih 15 godina na njega, ali samo kao igrač Tottenhama i Reala u 'kockastom' dresu, a tada, kad je odlazio, nitko nije mogao ni slutiti kakva je karijera pred njim i da će stvarno toliko godina kasnije s kapetanskom trakom oko ruke voditi Vatrene prema još jednom Euru. Dinamo ga nije dočekao, kao što ni on, a ni svi mi s njim, nismo dočekali novi Maksimir. Teren, koji nosi njegovo ime, jedna je od rijetkih promjena u tih 15 godina na ovoj 'nacionalnoj sramoti', svi rekordi i posvijesni dosezi, koje je Modrić ostvario, u klubovima i reprezentaciji, nisu, nažalost, donijeli ništa da bi stadion dobio novi izgled, da bi Luka Modrić, u vjerojatno svojem zadnjem izlasku na njega, uživao u pogledu na drugačije, moderne kulise. Kazna koju je Hrvatska zaradila od UEFA-e, zatvoreni Istok, nenatkrivene tribine u jesensko vrijeme, pružit će jedan tužan oproštaj velikana. Ako jest oproštaj. Bez obzira što su ulaznice za one tribine, koje su u funkciji, rasprodane, bez obzira što bi slavlje zbog pobjede trebalo sve to baciti u drugi plan. No, činjenica je, jedna velika karijera bliži se kraju, iako Luka Modrić odolijeva godinama, kao što, dulje no što bi trebao, odolijeva i Maksimir. Na sramotu onih koji su tu agoniju odavno trebali prekinuti, iskoristiti Lukino ime i nogometne dosege za nešto mnogo više od pomoćnog terena s njegovim imenom. Opet slušamo obećanja, opet se nadamo da će se konačno pokrenuti, no, već smo od toga umorni, povjerenje smo izgubili i jedino čemu se možemo veseliti, jest još jedna magična predstava zadarskog čarobnjaka, kojom će Hrvatskoj podariti novo, prekrasno, nogometno ljeto.

Istina, puno smo ga puta već 'umirovili', puno puta smo mislili da igra svoju zadnju utakmicu, svoje zadnje veliko natjecanje, ali Luka je uvijek nastavio. I, premda je neslužbeno najavio da će se nakon Eura oprostiti od najdražeg dresa, tko zna, možda to i neće biti kraj. Ali, realno, očekujemo da se nakon Njemačke oprosti. Kao što očekujemo da ćemo se u utorak, pobjedom nad Armenijom, u Njemačku i plasirati. A obzirom da na Maksimiru reprezentacija igra sve rjeđe, da Maksimir više nije adekvatan za veličinu hrvatske reprezentacije i Luke Modrića, teško da ćemo ga ikad više gledati s tih, oronulih tribina. Osim ako...

Malo je vjerojatno, ali negdje još lebdi to obećanje, koje je dao prije 15 godina. Imalo bi smisla! Makar po aktualnim informacijama Luka važe hoće li na kraju sezone otići u Miami ili Saudijsku Arabiju, iako je i sam rekao da povratak u Dinamo s gotovo 40 na leđima nije najbolja ideja, dok postoji i jedan promil šansi, ne treba gubiti nadu. Ali, dok je ovako, dok je povratak u Dinamo više utopija nego realnost, izgledno je kako ćemo u utorak Modrića zadnji put gledati u Maksimiru. Oprostit će se (neslužbeno) od svog stadiona, a da mu se nije ispunila želja, kao i mnogima od nas, da taj stadion dobije novo, moderno lice i možemo se pitati samo jedno; ako nismo izgradili Maksimir u eri Luke Modrića, na račun njegovih osam, valjda i devet velikih natjecanja, srebra, bronce i Zlatne lopte, hoćemo li ga ikad izgraditi?




Tagovi

Luka ModrićHrvatska nogometna reprezentacijaStadion MaksimirArmenijaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti