Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

"Hrvati u Argentini navijat će za - svoje"

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 13.12.22. | 07:42

Argentinski novinar naših korijena Frederico Jelić otkrio nam je kako diše dijaspora u Argentini po pitanju večerašnjeg ogleda u Dohi

Bilo ga je teško ne primijetiti. Kada je ušao u press centar, novinari iz Argentine su ga opkolili… Pomislili smo da je riječ o bivšem igraču koji je nakon karijere pronašao strast u novinarstvu, ali ime Emilio Frederico Jelić nije vuklo na ništa poznato.

“Dijaspora”, rekao je na hrvatskom jeziku kada je vidio da pogledom tražimo ime na akreditaciji.


Dakle, kolega je Argentinac hrvatskih korijena. I zato je bio posebno zanimljiv sunarodnjacima u najavi utakmice. Slušali smo kako priča. S velikom dozom strasti. O Draženu i Kukoču. O Bobanu i Prosinečkom… Shvatio je da bi i mi koju minutu. Zvali su ga iz Argentine da mu počinje program u koji se Jelić trebao javiti uživo, ali samo je odmahnuo rukom.

“Vi ste moji. Djed je stigao u Argentinu. On je iz sela Čukovac. To vam je Široka Kula u Lici. Znate gdje je Lika?”, pita nas.

“Kako ne bi znali. Često smo tamo na najboljoj peki kod Nine u Priši. Kod brata Veke i Tite…”, odgovaramo…

“Odrastao sam u hrvatskom duhu. A kako volim sport, posebno sam pratio sve vezano u to. Sjećam se kako je Ivković skinuo penal Maradoni. Potom sjajne košarke s Draženom i Tonijem, Vatrenih iz Francuske, Gorana Ivaniševića. Imam i HR putovnicu”, pohvalit će se Jelić koji je bio i prije četiri godine u Moskvi na velikom finalu.


“Bio sam u Rusiji i pratio reprezentaciju Argentine. Kada smo ispali, ostao sam na Mundijalu i pratio Hrvatsku do finala. Šteta što nismo uzeli”, priča u množini Jelić. Međutim, priznaje kako će da na današnjem dvoboju navijati za Argentinu.

“Sigurno ima puno nas iz dijaspore koji se neće moći odlučiti ili koji će navijati za Hrvatsku, ali to su starije generacije. Ove novije ipak su za Argentinu”, priznaje Jelić koji se vratio malo na Rusiju. Pitamo ga što ova Argentina ima a ona nije imala.

“Tamo smo bili žrtve loše atmosfere. Bila je toksična. Između medija i izbornika, njegovih asistenata, igrača… Sada je to puno bolje. Imamo Messija za lidera, tada je to bio Mascherano. Ova mi Argentina djeluje tako da je Messi otac, ostali su mu sinovi”, slikovito se izrazio Jelić koji priznaje da nije vidio Hrvatsku ovako daleko na SP-u.


“Imate nekoliko starijih igrača, Modrić je isto tako skupio fine godine i mislio sam da ne možete niti blizu onome što ste napravili u Rusiji. Ipak, očito je mentalna snaga Hrvatske iznimno jaka. Sve ste iznenadili”.

Nismo mogli iskoristiti prisustvo novinara iz Argentine da nam objasni tu vječnu dvojbu s kojom se susreće u domovini. Dakle, Messi ili Maradona?

“Puno je debate o tome i najčešće je izbjegavam. Znate, mi u Argentini svemu pristupamo s puno strasti. Pogotovo kada je nogomet u pitanju. I volimo se nadmudrivati. Vi ćete reći žuto, ja ću plavo. Ja ću reći Brazil, vi Urugvaj. Tako je i po ovom pitanju. Maradona je velik, puno je tu emocija. Messi ipak ne živi u Argentini. No, obojica su najbolji u povijesti. Hajdemo reći da starije generacije preferiraju Maradonu zbog Meksika 1986., novije su na strani Messija. No, ne mogu se povezati emotivno s Messijem jer ne živi u Argentini”, reći će Jelić kojeg smo pitali za koga bi se u Argentini navijalo da je kojim slučajem finale u kojem igraju Brazil i Hrvatska.

“Polovica bi bila za vas. Sigurno”.

Mobitel je sve češće zvonio, u Argentini su bili nestrpljivi…

“Pozdravite mi domovinu. Vidimo se u Lici”, mahnuo je simpatični Jelić.

“Vidimo se kod Nine u Gospiću na proslavi zlata iz Katra”, dobacili smo. Nije čuo. Ili se pravio da ne čuje.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniArgentinska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti