Eduard Vinatoru/PIXSELL
Eduard Vinatoru/PIXSELL

Frigan i Perković za Germanijak: “Cijela momčad je zakazala, ali ništa još nije gotovo!"

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 22.06.23. | 20:00

Dan nakon poraza od Ukrajine, u Bukureštu smo porazgovarali s dvije važne karike Dragan Skočića, a oni ističu da usprkos teškoj situaciji u kojoj se nalaze ne planiraju odustati već sada moraju skupiti glave i svi zajedno pronaći izlaz iz ove teške situacije.

Jutro je uvijek pametnije od večeri, a hrvatski U21 reprezentativci dan nakon poraza ipak su imali nešto boje u svojim licima. Poslije jučerašnje utakmice djelovali su utučeno, neki su bijesno prošli pored predstavnika medija, ali nitko im to nije zamjerio. Htjeli su tu pobjedu više od ičega, a do nje ipak nisu došli. Iako je sada pred njima težak put, ne može se reći da je sve gotovo. Slijedi im utakmica sa Španjolskom, usputno i favoritom skupine B, koja se u prvom kolu poigrala s Rumunjskom. La Roja želi riješiti sve u prva dva kola kako bi onda u trećem mogli malo ‘miksati’, dok Hrvatskoj u drugom kolu igra gotovo pa samo pobjeda.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Matija Frigan dočekao nas je, ranije od dogovorenog, u hotelu Crown Plaza. S par pošalica smo ga uspjeli malo nasmijati i opustiti, ali svejedno se na njemu vidjelo kako i dalje ‘kuha’ zbog tog poraza od Ukrajinaca. Odmah je istaknuo kako nije mogao zaspati do četiri ujutro, ali i sam shvaća kako se za prolivenim mlijekom ne treba plakati već kompletna momčad sada mora skupiti glave i sve podrediti uspjehu protiv Španjolaca.

“Trebalo nam je da prespavamo taj poraz. Poslije utakmice smo svi bili tužni, poraz je bio dosta neočekivan za sve nas, a to se najbolje vidjelo i po reakciji mojih suigrača u svlačionici, a onda kasnije i na večeri. Ništa, moramo dići glave, pred nama su dvije utakmice u kojima ćemo pokušati ovo ispraviti.”

Izbornikova boja glasa također je doživjela svojevrsnu korekciju u kojih 12 sati razmaka. Jučer na konferenciji nije bio raspoložen, dok je danas malo staloženije pristupio dvojici novinara koji su radi njega i mlade reprezentacije potegla do Bukurešta. Igračima se obratio još jučer, a kako je to izgledalo objasnio je jedan od najboljih HNL igrača prošle sezone.

“Odmah poslije večere je sjeo ispred nas, malo nas je utješio, rekao nam da dignemo glave. Još uvijek nije ništa gotovo, moramo dati sve od sebe i pokušati proći skupinu.”

Iako je bio jedan od boljih igrača hrvatske U21 reprezentacije, Matija je na pitanje kolege Buškulića iz 24sata koliko je zadovoljan svojom igrom ponudio sljedeći odgovor:

“Ufff, ne znam, ne bih sada o tome... Cijela momčad je zakazala, nismo dobro ušli u utakmicu, a onda i u drugo poluvrijeme. Primili smo dva jeftina pogotka i to nas je koštalo poraza. Suradnja s Beljom? On je došao trening prije polaska u Rumunjsku, više se s njim usmeno pričalo što i kako, vidjelo se da tu nedostaje malo kemije, ali eto, za dva dana imamo ogled sa Španjolcima i za tu utakmicu moramo biti spremni.”

Sobu dijeli s klupskim kolegom i prijateljem Nikom Galešićem.

“Tek oko tri ili četiri ujutro smo zaspali, prije toga nismo mogli. Dugo smo razgovarali o utakmici…”

 Budući da se razgovor odvio oko 13 sati, dotad nije stigao detaljnije se pozabaviti sa Španjolcima, a na pitanje tko je lider ove grupe, kao iz topa ispalio je jedno ime:

“Dosad nisam nijednom bio u reprezentaciji s Bartulom Franjićem, a jučer je on bio taj koji nas je digao. Na poluvremenu je motivirao sve nas da izađemo u nastavak još jači, ali eto, nakon par minuta u nastavku smo dobili drugi gol za 2-0 i mislim da se tada riješila utakmica.”

Dodao je Matija kako će na drugoj utakmici imati podršku prijatelja koji dolaze iz Rijeke te da se odmah poslije susreta s Ukrajincima čuo s bratom blizancem Antonijom.

“Čuli smo se, on kaže da sam bio OK, ali ja to tako ne gledam, izgubili smo utakmicu, ja nisam dao gol i za mene to onda ne može biti dobro.”

Imao je Matija sjajnu priliku s kojih 20-ak metara u 16. minuti utakmice, ali...

“Da, loše sam ju zahvatio… Gledajte, imali smo 22 udarca, još ih je ne znam ni sam koliko bilo blokirano, a to sve najbolje pokazuje koliko nas nije išlo jučer.”

U drugom poluvremenu, usprkos rano primljenom pogotku, ostaje dojam da je Hrvatska bila bolja i da je dugo, kako se voli reći, gol ‘visio’ u zraku?

“I poslije prvog pogotka smo se podigli, stisli smo ih, ali nedostajalo je malo koncentracije i oni završno dodavanje da zabijemo za izjednačenje. Kad su oni onda poveli 2-0, iskreno, bilo je zaista teško vratiti se nakon toga.”

Kad smo ga pitali što mu se čini kad je Hrvatska igrala bolje, u prvom ili drugom poluvremenu, ponudio nam je sljedeći odogovor:

“Imali smo u nastavku tu gredu Stojkovića, ali moj dojam je da svaki put u nastavku kad bi nam uzeli loptu bi nam ujedno i kroz te kontranapade napravili velike probleme. Opasni su, brzi… Treba biti iskren, visio je pogodak na obje strane.”

Za Matijom je naporna sezona, u dresu Rijeke odigrao je skoro 2500 minuta, ali ističe kako i dalje ‘ima force’.

“Nema tu umora, imam 20 godina, stvarno se OK osjećam i mogu još dosta toga dati i bez stanke koju ću imati.”

A ona će trajati…

“Nisam još pričao s trenerom Jakirovićem, ali sam jučer slušao jedan intervju u kojem je rekao da ćemo dobiti 10 dana slobodno pa smo se cimer Galešić i ja malo proveselili prije utakmice.”

Znači, kad završite prvenstvo, dobivate 10 dana?

“E pa to ne znam, to nije komentirao. (smijeh)”

Priče o transferima ga ne mogu zaobići ni u Bukureštu, a na pitanje koliko ga to zamara kratko je poručio sljedeće:

“Čujem svašta, ali moj fokus je na Euru. Poslije će biti vremena za razgovore.”

Rijeka je jučer saznala potencijalnog protivnika u Europi, bit će to bolji iz ogleda Dukagjinija i Europe.

“Čuo sam se sa suigračima, mislim da smo dobrog protivnika izvukli, Kosovo i Gibraltar ako se ne varam… Na papiru smo favoriti, ali svi znamo da se svašta može dogoditi u pretkolima. Trener Jakirović već sada radi pripreme i nadam se da ćemo spremni dočekati te utakmice.”

Čeka se još uvijek na vaš prvi europski pogodak, je li sada ‘vrime’?

“Da, mislim da je vrijeme da zabijem.”

Dok je Matija odgovarao, strpljivo je sa strane čekao Mauro Perković. Izrazito ugodan mladić, pristojan i elokventan, koji usprkos tome što se sigurno ne osjeća najbolje nakon jučerašnjeg poraza je ipak skupio snage dati svoje viđenje utakmice..

“Čim sam došao u sobu sam pogledao utakmicu da vidim gdje smo pogriješili. Pričao sam s cimerom Stojkovićem i s izbornikom, svima nam je jasno da moramo dignuti glavu, nešto naučiti iz poraza, ali za dva dana je nova utakmica tako da se moramo već sada spremiti za nju.”

Svima je jasno da postoji problem u fazi obrane, to je u nekoliko navrata naglasio i izbornik, a kako je vama kao obrambenom igraču to slušati?

“Svjesni smo mi toga. Dosta njih se rotiralo u obrani. Svaki put dođe neki novi igrač, a mi se moramo fokusirati, biti bolji i prihvatiti svaku kritiku koju nam trener da jer jedino tako možemo napredovati.”

Maura se posljednje vrijem dosta ‘šalta’ po pozicijama, ali sam ističe kako mu za uspjeh momčadi ili reprezentacije ništa nije teško.

“Najbolje se osjećam na poziciji stopera, ali stvarno mi nije problem odigrati ni kao desni stoper ni kao lijevi bek. Ono što trener traži od mene, ja ću pokušati odraditi najbolje što mogu.”

Ukrajinci su jučer djelovali puno snažnije, fizički dominantnije. Jeste li i vi to vidjeli tako?

“Igraju na tu neku ‘fiziku’, vidi se da su dosta veći i jači od nas, ali mislim da smo mi tehnički bolji što smo i pokazali u drugom poluvremenu. Dobro smo krenuli u nastavku do tog pogotka, kažem, vidi se da smo bolji od njih tehnički, ali nismo bili dovoljno agresivni i za razliku od njih nismo realizirali prilike koje smo stvorili.”

Sa Španjolcima će to onda biti jedan tehnički okršaj…

“Gledali smo jučer njihovo prvo poluvrijeme protiv Rumunja. Stalno napadaju, Rumunji su se stisnuli, ali nisu izdržali. Španjolci su stvarno kvalitetna momčad i mislim da imaju velike šanse da osvoje prvenstvo. Ali mi nemamo drugog izbora nego ići po pobjedu tako da je kod nas sve jasno što moramo napraviti ako mislimo proći skupinu.”

Izbornik je naglasio kako ste jučer bili malo impresionirani, ipak je to mnogima bila prva utakmica na velikom natjecanju. Hoće li vam baš zbog toga ovaj ogled protiv Španjolaca možda biti lakši?

“Nadamo se da hoće. Okusili smo prvu utakmicu, a u drugoj smo svjesni da od prve minute moramo ići agresivno od samog početka i da se moramo nametnuti kako bismo u konačnici osvojili sva tri boda.”

Hrvatska na neki način ima imperativ pobjede. Ako se protiv Španjolaca ne dođe do sva tri boda, gotovo pa sigurno je za nas prvenstvo gotovo. Koliko je taj imperative uteg, a koliko vjetar u leđa?

“Mislim da nam je svima to jedan dodatni motiv, znamo da moramo ići na pobjedu i nemamo drugog izbora. Smatram da imamo velike šanse za pobijediti ako budemo pravi.”

Napad Španjolaca je prilično ubitačan, tu su Gomez iz Cityja, Ruiz iz Brage, Sancet iz Athletica... Jesi spreman?

“Naravno da jesam, ako mi trener da priliku, ja ću biti najspremniji što mogu, pokušat ću zaustaviti sve njihove napade i realizirati šanse u napadu.”

Matija je rekao kako se nije čuo s bivšim izbornikom Bišćanom, a istu stvar ponovio je i Mauro.

“Ovih se dana nisam čuo s njim, ne znam za druge, ali mislim da nas trener sada pušta da napravimo sve što možemo na prvenstvu pa će nam se onda obratiti nakon njega.”



Tagovi

Mauro PerkovićMatija FriganHrvatska U21U21 Euro 2023Euro U21

Ostale Vijesti