Pixsell
Pixsell

Dinamov put do naslova: Jesen bez vjetra i kiše, na proljeće gromovito

Vrijeme Čitanja: 8min | pon. 01.05.23. | 09:49

Dolaskom Igora Bišćana otpuhani su tamni oblaci...

Dinamo je do 24. naslova u HNL-u došao bodovno prilično lagodno. Četiri kola prije kraja prednost nad prvim pratiteljem iznosi 12 bodova, što bi neke moglo nagnati na pomisao da je Dinamo do nove obrane naslova stigao rutinski, bez nekih povećih turbulencija. Iako titula Modrih, zapravo, nikada nije došla pod znak pitanja, turbulencija je bilo, posebno u proljetnom dijelu sezone...

Tjedan dana prije početka sezone, Dinamo je osvojio prvi trofej iste. Plavi su u Maksimiru nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca nadvisili Hajduk, no Dinamo je izgledao jako dobro i tih 0-0 nakon 90 minuta i nije bio baš najpošteniji rezultat. Srpanj i kolovoz za maksimirsku momčad uvijek su bili izazovni jer se uz domaće prvenstvo paralelno igraju kvalifikacije za europska natjecanja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je prvenstvo otvorio pobjedom, ali ne baš uvjerljivo. Na semaforu Maksimira u 22. minuti utakmice protiv Lokomotive stajalo je 0-2, u igru je u 24. ušao Josip Drmić, a do 34. na semaforu je zasvijetlilo 2-2. Dinamo je do pobjede stigao u 91. minuti utakmice golom Luke Menala, a pitanje je bi li Plavi pobijedili da Mateo Marić u 78. nije zaradio crveni karton.

Nakon te utakmice krenule su kvalifikacije za Ligu prvaka. Dinamo je ostao bez pobjede nad Škupijem iz Skopja (2-2), a onda je Makedonce izbacio teškom mukom u uzvratu (1-0). Plavi su u HNL-u između i nakon utakmice sa Škupijem upisali dvije uvjerljive pobjede, 5-1 u Koprivnici i 4-1 u Maksimiru protiv Istre 1961. Uslijedile su nove neuvjerljive partije, 2-1 pobjeda u Razgradu protiv Ludogoreca i 1-1 u Varaždinu, nakon čega je došlo do malog 'reseta', odnosno Dinamove dominacije u narednih osam utakmica koja je poremećena jedino 0-1 porazom u Bodu u playoffu Lige prvaka.

S 4-2 je pao Ludogorec na Maksimiru, Dinamo je bio impresivan protiv Hajduka (4-1), zatim i Osijeka (5-2), a onda i Bodo-Glimta (4-1, nakon produžetaka). U prvenstvu je potom pao Šibenik na Šubićevcu s 2-1 (za razliku od iduća dva susreta), zatim Rijeka na Maksimiru (3-1), a onda i Chelsea (1-0) u prvom kolu Lige prvaka.

Dinamo je prva dva mjeseca sezone zaključio sa sljedećim učinkom:

- Osvojio je Superkup

- U prvenstvu držao prvo mjesto s omjerom 7-1-0 i gol-razlikom 28-9

- Izborio Ligu prvaka s omjerom 4-1-1 13-6

- U prvom kolu Lige prvaka svladao Chelsea s 1-0

Do reprezentativne pauze Dinamo je zabilježio dvije teško izborene gostujuće pobjede kod Gorice 1-0 (Oršić, 92.) i Lokomotive (2-1) između kojih se smjestio i poraz u Ligi prvaka od Milana (1-3), tek drugi u sezoni.

Povratak klupskom nogometu obilježen je 4-0 pobjedom nad Borincima u kupu, nakon kojeg su uslijedile dvije uvjerljive domaće pobjede u HNL-u, 4-1 protiv Slaven Belupa i 3-1 protiv Varaždina. Raspoloženje u maksimirskim dvorima poremetio je tek jedan bod iz dvomeča protiv Red Bull Salzburga u dvije vezane utakmice u Ligi prvaka.

Dinamo je drugi derbi sezone, prvi poljudski, dočekao s velikih osam bodova 'fore'. Ista prednost ostala je na strani Dinama i nakon utakmice 21. listopada. Hajduku je pripalo prvo poluvrijeme, Dinamu drugo. Zabili su Marko Livaja i Bruno Petković.

No, taj derbi bio je početak prve Dinamove mini-krize. Nastavilo se porazom u Maksimiru od Milana 0-4, zatim je pao i prvi prvenstveni poraz, u Gradskom vrtu od Osijeka (0-1), a onda je kriza zaključena dobrom igrom i porazom od Chelseaja u Londonu (1-2) za oproštaj od Lige prvaka. Dinamo je nanizao četiri utakmice bez pobjede u kojima je zabilježio tri poraza.

U iduće dvije utakmice, prije pauze zbog Svjetskog prvenstva, očekivale su se pobjede. Dinamo je do njih došao suvereno. Šibenik je u Maksimiru pao bez ispaljenog metka (3-0), a onda je na Rujevici demolirana Rijeka (7-2) u jednoj od najboljih utakmica sezone. Ta utakmica ujedno je bila i oproštaj Mislava Oršića od plavog dresa. Zabio je dva gola, oba u prvom poluvremenu.

Dinamo je prvi dio sezone odradio za peticu, a za ocjenu 5+ falilo je još samo prezimljavanje u Europi. Modri su na kraju polusezone imali 41 osvojeni bod u HNL-u od 48 mogućih. Izgubili su od Osijeka (0-1) te remizirali s Varaždinom i Hajdukom (1-1). Plavi su imali šest bodova više i utakmicu manje od Hajduka. Naslov je bodovno bio daleko, ali objektivno vrlo blizu.

Međutim, završetkom Svjetskog prvenstva krenuli su problemi. Prije svega u borbi za maksimirsko prijestolje. Beskompromisna borba između pobjedničke 'Barišićeve' i gubitničke 'Mamićeve' struje počela je sredinom prosinca, neposredno pred polufinalni dvoboj Hrvatske na Svjetskom prvenstvu protiv Argentine. Trajala je više od tri mjeseca, a fitilj dinamita zapaljen je imenovanjem Ante Čačića za sportskog direktora kluba.

Bivši trener Dinama najzaslužniji je za osvojeni 24. naslov prvaka Hrvatske, no bivši sportski direktor Dinama najveći je krivac za turbulentno proljeće, ispadanje iz Kupa i (zamalo) kompromitirano prvenstvo. Naime, Dinamo je na zimu ostao bez Mislava Oršića, Rasmusa Lauritsena, Mahira Emrelija, Emira Dilavera, Antonia Marina i Daniela Štefulja, kasnije je, u jeku borbe za naslov otišao i kapetan Arijan Ademi (ukupno sedam igrača, od kojih dva kapitalna), a u Maksimir je doveden samo tada 19-godišnji Mauro Perković koji je tek dolaskom Bišćana dobio ozbiljnu priliku.

Zbog prilično uskog igračkog kadra, a sami igrači nisu bili imuni ni na beskompromisne 'igre prijestolja' koje su se vodile na relaciji dvije države, Dinamo je prilično neuvjerljivo otvorio drugi dio sezone. Sve je krenulo 'nulom' u ledenom Maksimiru protiv Gorice, zatim je Dinamo spašavao 2-1 pobjedu protiv Lokomotive, neuvjerljivi su Plavi bili u Koprivnici (1-1), a onda i u Maksimiru protiv Istre 1961 (1-0).

Srećom po Plave, Hajduk je proljeće otvorio s 0-3 porazom od Istre 1961, a onda i domaćim 1-2 porazom od Rijeke te se bodovna prednost za Čačićevu momčad samo povećala.

Ipak, pobjeda nad Istrom Dinamo je vratila u život. Četvrtfinale Kupa izboreno je 3-1 pobjedom kod Splita, Plavi su zatim sigurno slavili na teškom gostovanju u Varaždinu (3-1), a onda je uslijedila možda i najbolja utakmica sezone, demoliranje Hajduka na Maksimiru (4-0).

Dinamo je tada pobjegao Hajduku na +11, a još je imao utakmicu manje. Titula prvaka je praktički bila riješena. Ili ipak nije?

Nakon tog dvoboja uslijedila je prva prava, istinska Dinamova kriza koja je rezultirala otkazom Anti Čačiću. Doduše, kriza je započela izbacivanjem Lokomotive iz četvrtfinala, ali tek nakon produžetaka (3-1), uz dosta muke. Uslijedilo je igračko razbijanje Osijeka, ali rezultatski posrtaj u Maksimiru (1-1), a onda i drugi prvenstveni poraz, u Šibeniku (1-2). U zaostaloj utakmici 12. kola Dinamo je eurogolom Matheusa Darwina izgubio od Istre 1961 0-1, a onda je na oproštaju Arijana Ademija od kluba (a koji je propustio poraze od Šibenika i Istre 1961) svladao Rijeku 1-0. Titula je ponovno bila na dohvat ruke.

No, nakon reprezentativne pauze uslijedio je novi primljeni eurogol u završnici dvoboja i novo prosipanje bodova kod Gorice (1-1), a Hajduk je s tri pobjede u nizu Dinamu stigao na -7. Bijeli su od neuvjerljivog Dinama bili udaljeni 'samo' tri utakmice, od kojih je jedna odigrana u nedjelju na Poljudu...

Nakon Gorice uslijedio je novi šok, ispadanje od Šibenika u Kupu (1-2) i otkaz Anti Čačiću!

Dinamo je bio u evidentnoj krizi rezultata i igre. Dario Šimić, novi član uprave kluba, progurao je svojeg kandidata na klupu, među navijačima i bivšim suigračima omiljenog Igora Bišćana, mladog zagrebačkog trenera iza kojega je strašna igračka karijera (Dinamo, Liverpool, Panathinaikos) i koji je u trenerskoj karijeri već ostvario značajne uspjehe u Rudešu, Rijeci i hrvatskoj mladoj reprezentaciji.

Bišćan je 'vatreno krštenje' imao na gostovanju kod Lokomotive koja je u posljednjim sezonama Plavima priredila puno problema. Plavi su teškom mukom, i uz podršku brojnog gledateljstva i navijača, ostvarili 2-1 pobjedu, a dan kasnije stigao je novi poklon - remi Hajduka na Poljudu protiv Istre (2-2)!

Sve dvojbe oko novog prvaka riješene su u idućem kolu, Dinamo je u Maksimiru razmontirao Slaven Belupo (4-0), a Hajduk je na Rujevici izgubio od Rijeke 0-2. Bijeli su ostali bez šanse za povratkom, bilo je samo pitanje vremena kada će Dinamo i matematički osvojiti naslov.

'Nulom' u Puli i 2-0 pobjedom nad Varaždinom u Zagrebu, te s četiri osvojena Hajdukova boda protiv Varaždina (2-0) i Gorice (0-0), bilo je jasno - Dinamu je na Poljudu dovoljan remi za obranu naslova.

To se i dogodilo. U dosta mlakom derbiju, bez pretjeranih prigoda i niti jednog kartona, Dinamo je 'nulom' osvojio naslov na najdražem gostovanju.

Ante Čačić osvojio je 60 od 81 mogućeg boda (18-6-3; 63-25), a Igor Bišćan 11 od 15 mogućih (3-2-0; 8-1).

Najviše nastupa u HNL-u zabilježio je Dominik Livaković (maksimalnih 32), a slijede ga Josip Drmić, Josip Mišić i Dario Špikić s jednim manje (31).

Najbolji strijelci Dinama u HNL-u su Bruno Petković i Luka Ivanušec s devet pogodaka, Mislav Oršić zabio ih je osam, a Josip Drmić i Dario Špikić po šest.

Martin Baturina upisao je deveta asistencija, Bruno Petković i Petar Bočkaj po šest, a Mislav Oršić i Josip Drmić po pet.

Dinamov put do naslova

1. kolo: Dinamo - Lokomotiva 3-2

2. kolo: Slaven Belupo - Dinamo 1-5

3. kolo: Dinamo - Istra 1961 4-1

4. kolo: Varaždin - Dinamo 1-1

5. kolo: Dinamo - Hajduk 4-1

6. kolo: Dinamo - Osijek 5-2

7. kolo: Šibenik - Dinamo 1-2

8. kolo: Dinamo - Rijeka 3-1

9. kolo: Gorica - Dinamo 0-1

10. kolo: Lokomotiva - Dinamo 1-2

11. kolo: Slaven Belupo - Dinamo 4-1

13. kolo: Dinamo - Varaždin 3-1

14. kolo: Hajduk - Dinamo 1-1

15. kolo: Osijek - Dinamo 1-0

16. kolo: Dinamo - Šibenik 3-0

17. kolo: Rijeka - Dinamo 2-7

18. kolo: Dinamo - Gorica 0-0

19. kolo: Dinamo - Lokomotiva 2-1

20. kolo: Slaven Belupo - Dinamo 1-1

21. kolo: Dinamo - Istra 1961 1-0

22. kolo: Varaždin - Dinamo 1-3

23. kolo: Dinamo - Hajduk 4-0

24. kolo: Dinamo - Osijek 1-1

25. kolo: Šibenik - Dinamo 2-1

12. kolo: Istra 1961 - Dinamo 1-1

26. kolo: Dinamo - Rijeka 1-0

27. kolo: Gorica - Dinamo 1-1

28. kolo: Lokomotiva - Dinamo 1-2

29. kolo: Dinamo - Slaven Belupo 4-0

30. kolo: Istra 1961 - Dinamo 0-0

31. kolo: Dinamo - Varaždin 2-0

32. kolo: Hajduk - Dinamo 0-0

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti