Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bišćanov debi u pet slika: Pozitivan šok uspio, novi trendovi i nova karma, ljutnja na Kevina i otvoren lov na Loksin dvojac

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 09.04.23. | 11:45

Novi Dinamov trener startao je pobjedom u još jednoj neizvjesnoj utakmici protiv Lokomotive (2:1). Iako nije mogao u dva dana previše toga promijeniti, neke su stvari ipak bile drukčije nego dosad, a Bišćan je i naznačio u kojem će smjeru ići

Igor Bišćan startao je u Kranjčevićevoj pobjedom (2:1) protiv Lokomotive, u utakmici koju su pratile pune tribine, posebno ona zapadna, odlična atmosfera i neizjvesnost do zadnje minute.

Najveća promjena koju je u svom debiju donio Bišćan jest - konačan rezultat. Mnogi koji vjeruju u sudbinu ili karmu komentirali su nakon utakmice kako bi, da je Čačić još uvijek trener, ona Kačavendina lopta, umjesto pokraj gola, završila u mreži. I da sigurno u 95. minuti ne bi Modre spasilo minimalno zaleđe, nego bi pogodak bio čist kao suza i Lokomotiva bi uzela bod. Nogomet je često nepravedan, ali se to, vjeruju i oni koji od nogometa žive, uvijek negdje poravna.

Čačića je u zadnje vrijeme uistinu pratio i peh, golovi u zadnjim minutama odnosili su njegovoj momčadi bodove i pobjede, protivnici su zabijali iz nemogućih pozicija, a njegovi igrači nisu pogađali čiste zicere. Išla je u tom smjeru i utakmica u Kranjčevićevoj, nakon Dinamovih promašaja, Lokomotiva je zabila iz prvog udarca na gol, Aliyu je pogodio što će teško opet ponoviti, a da je na kraju Lokomotiva izjednačila, a mogla je, bila bi to preslika zadnjih Čačićevih utakmica na klupi. No, eto, možda se s Bišćanom, barem na početku promijenila ta karma, nogomet je odlučio Modrima vratiti i pomaziti ih na početku mandata novog trenera.

No, nije samo do karme, važan je detalj Bišćanovih prvih dana u Dinamu da je pozitivan šok uspio. Iako je s momčadi odradio samo jedan trening, iako nije mogao suštinski ništa promijeniti, Bišćan jest donio neku novu energiju. I to je, u biti, uvijek najvažniji cilj kad se mijenja trener, da onaj novi donese što prije taj psihološki pomak, da razdrma momčad. Dinamo je izgledao drugačije, motiviranije, raspoloženije, iako je i očito, a o tome je i Bišćan pričao nakon utakmice, da je momčad fizički nespremna. I zato ne može izdržati ćitavu utakmicu u istom ritmu. No, vidjeli smo razigranog Ivanušeca, koji se tek oporavio od ozljede, Menalo je donio dodatan impuls s klupe, Livaković je ionako uvijek raspoložen i spasitelj. Ali, u zaključku, ono što je u dva dana Bišćan mogao napraviti, to je učinio, momčad je 'podignula glave'.

"Vidjelo se je igračima stalo, da im nije svejedno.", rekao je Bišćan. I, da, to je vrlo bitan pomak u ovakvim situacijama. Dinamo je povećao prednost pred Hajdukom, ima tjedan dana do nove utakmice i sad Bišćan već ima mir i vrijeme slagati i polako graditi nešto svoje.

Robert Ljubičić u veznom redu, Mauro Perković na lijevom boku, to je Bišćanova vizija barem do kraja sezone. Potvrdio je i sam da Ljubičića vidi kao igrača sredine terena i da će ga uglavnom tom mjestu i koristiti, osim po potrebi na lijevoj strani. Perković je, pak, pokazao da se na njega može računati. Osim onog kiksa u Puli, kad ga je Matheus 'izvozao' u zadnjoj minuti i zabio eurogol za pobjedu, Perković je dosad sve odigrao vrlo korektno. Da je Špikić uspio ubaciti loptu u gol u trećoj minuti, Perkoviću bi se pisala odlična asistencija.

Naravno, još je uvijek nezahvalno stavljati konačan zaključak, je li Perković pojačanje za Dinamo, kao jedini igrač koji je došao u zimskom prijelaznom roku, ali u dosadašnjim nastupima malo što mu se može zamjeriti. Uz pretpostavku da će protekom vremena i brojem utakmica Perković biti još bolji, mogao bi se pokazati kao dobar potez. Kod Bišćana je startao kao prvotimac, član udarnih 11, po onome što smo vidjeli nema razloga da to ne bude i u idućoj utakmici. Kao i Ljubičić u vezi.

Novi je trend pokazao Bišćan u završnici utakmice. U igru je ubacio 'zaboravljenog' Gabriela Rukavinu, dao mu je zadnjih 10-ak minuta. Znamo što se sve događalo oko Rukavine u zadnje vrijeme, njegov je otac javno prozvao Čačića i najavio odlazak mladog talenta iz Dinama, Čačić se inatio i nije uopće računao s Rukavinom. Sad je Bišćan, odmah u prvoj utakmici, ubacio Rukavinu i pokazao kakve ima namjere s njime. Ne samo s njim, nego i s ostalim mladićima, debitirao je tako Fran Topić, najbolji strijelac juniorske lige. Kazao je Bišćan poslije da će mladi i u nastavku sezone dobivati priliku. Bude li tako, bit će to najveća promjena u odnosu na Čačićevu eru.

Jedan je čovjek, ipak, uspio u dva dana razljutiti Igora Bišćana. Radi se o Kevinu Theophileu, koji je na prvi trening došao ozlijeđen, a da nitko nije znao da je ozlijeđen. Nakon Šibenika, gdje je odigrao solidno, bilo je sve u redu, a on se odjednom pojavio u petak na treningu s teškom ozljedom i iznenadio sve u klubu. Kao grom iz vedra neba! Bišćan je nakon Kranjčevićeve priznao da ga je ta ozljeda iznenadila, da nije s njom računao, ali činilo se da skriva bijes i ljutnju. Bit će bez KTC-a nekoliko tjedana, a možda i do kraja sezone. Ionako mu istječe ugovor, ne bismo se čudili da ga Bišćan nakon ovoga prekriži. Za primjer ostaima.

Dinamo se mora pokrenuti i na tržištu, moraju u Maksimiru početi slagati momčad za novu sezonu. Nije da ne skautiraju i ne gledaju potencijalna pojačanja, znamo da su na sve strane bacili pipke, međutim, konkretno još nema ništa. Po mnogima, trebat će Dinamo barem pet-šest, možda i više, novih igrača, čeka Bišćana i Šimića puno znoja ovog ljeta. U Kranjčevićevoj smo vidjeli dvojicu potencijalnih pojačanja, Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića. Odigrali su, posebno Kačavenda, dobru utakmicu, nedostajao je Kačavendi samo pogodak u završnici da bude junak Lokomotive, a Dinamu donese nove glavobolje. Njih su dvojica potvrdili da bi na ljeto mogli doći u Maksimiru, ne bismo se čudili da je lov na Kačavendu i Stojkovića krenuo odmah poslije utakmice. Trebaju Modri reagirati što prije!



Tagovi

Igor BišćanMauro PerkovićLukas KačavendaLuka StojkovićGabriel RukavinaKevin Theophile-CatherineGNK DinamoHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti