Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Dinamo je pokazao moć, ima veliku prednost, ali igrat će se 'derbiji' i u zimskoj stanci

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 13.11.22. | 22:00

Da je netko Modrima na početku sezone ponudio da će imati takvu prednost na kraju polusezone, vjerojatno bi je prihvatili, pogotovo što nitko osim Hajduka više nije ozbiljan konkurent za naslov. Međutim, koliko god pred Dinamom bila ugodna zima, u Maksimiru se ne smiju sasvim uljuškati u svoju dominaciju i moć, moraju paziti kakve će poteze vući, jer ni suparnici neće spavati

Spektakularnom Dinamovom golijadom na Rujevici (7:2) završila je HNL polusezona. Dinamo je u toj zadnjoj utakmici pokazao svoju moć u punom sjaju, nakon 29 utakmica, nakon toliko teških iskušenja, još i pred sam Mundijal kad su misli nekima u Kataru, drugima na odmoru. Modri su prezentirali svoju dominaciju, potvrdili ono što se često uzima kao fakt, da su, jednostavno, najbolji, najkavalitentniji, najposloženi i najstalniji. Bez obzira na to što je Rijeka u teškoj fazi, što je najslabija u eri Mišković i u slobodnom padu, ovakav trijumf na Rujevici jasna je poruka iz Maksimira ostataku konkurencije u ligi. Uostalom, ljestvica ne laže.

Dakle, Dinamo na pauzu odlazi sa šest bodova više i utakmicom manje. To je utakmica s Istrom u Puli, ne treba unaprijed zbrajati bodove, ali bude li sve prema očekivanju, pobijedi li Dinamo i na Drosini, plus šest pretvorit će se u plus devet. E, to će onda biti velika prednost, upravo onakva kakvu su u Maksimiru priželjkivali na kraju polusezone. Dobro, u jednom trenutku se činilo da bi mogla biti i dvoznamenkasta, no, bude li plus devet, bit će to velika zaliha. Da je netko Dinamu na početku sezone ponudio da će imati takvu situaciju na kraju polusezone, vjerojatno bi je prihvatili, pogotovo što nitko osim Hajduka više nije ozbiljan konkurent za naslov. Dinamova je prednost i to što će na proljeće igrati samo HNL i Kup, nema više Europe, nema utakmica svaka tri, četiri dana, nema umora i iscrpljenih igrača, iz toga bi kuta i ovih plus šest moglo biti dovoljno, čak i bez utakmice manje.

Međutim, koliko god pred Dinamom bila ugodna zima, u kojoj će podvlačiti crta pod uspješnu 2022. godinu, zbrajati trofeji, pobjede i milijuni od europskih nastupa, u Maksimiru se ne smiju sasvim uljuškati u svoju dominaciju i moć. Jer, igrat će se 'derbiji' i u zimskoj stanci. Moglo bi biti prometno i u Maksimiru, momčad će, možda, pogotovo nakon SP-a, doživjeti promjene, bit će odlazaka i dolazak, osvježenja u svlačionici. Kad se vuku takvi potezi, onda treba biti oprezan, da se ne pretjera i da se dovedu igrači koji mogu odmah biti pojačanja. Dinamo ima bodovnu prednost, ali ne smije olako svhatiti da je ona sama po sebi dovoljna za novi naslov prvaka. Jer, sigurno će se 'igrati' i na Poljudu. Hajduk nije daleko, Bijeli su, vjerojatno, malo ošamućeni od ovog kraja polusezone, od gubitka bodova kod Lokomotive i Slavena, ali imaju dovoljno vremena da se stabiliziraju, odluče tko će ih voditi s klupe, koga će dovesti da bi pojačali kadar. Hajduk se ne misli predati, nema niti razloga, ne sumnjamo da će Splićani napraviti sve da ovu pauzu iskoriste za 'pregrupiranje' i pokušati na proljeće još jače napasti Modre. Hoće li u tome uspjeti ovisit će, također, o kvaliteti poteza koje će povući, ali i o tome kako će Dinamo izgledati u nastavku sezone. Budu li Zagrepčani superiorni kao ove jeseni, neće ih nitko moći uhvatiti. Jer, osvojili su 41 bod u 16 utakmica, ako bi nastavili tim ritmom, mogli bi sezonu završiti s oko 90 bodova!

Da zaključimo, Dinamo će u drugi dio sezone ući kao favorit, mnogo veći no što je bio na samom startu prvenstva. Ali, Modri se ne smiju opustiti, do prvog proljetnog kola moraju odraditi dobar posao i u ovoj stanci. Dugačka je, dulja nego inače, svašta se tu u njoj može dogoditi, u iduća dva mjeseca postavljaju se temelji za konačan dvoboj na proljeće.



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaAnte ČačićMislav OršićDario ŠpikićDominik LivakovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti