Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Generacija je diplomirala!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 06.09.22. | 23:00

Ova je momčad u nešto manje od dva mjeseca prošla put od muke protiv Shkupija, zvižduka protiv Ludogoreca, pesimizma protiv Boda do trijumfa nad Chelseajem. Malotko je očekivao takav uzlet, ali zapravo su Modri kroz te izazove dodatno sazreli i shvatili da za njih nema nemoguće situacije u kojoj ne mogu pobijediti

I nikom nije lepše neg je nam, samo da je Chelsea svaki dan!

Orilo se ta pjesma Maksimirom 10-ak minuta nakon kraja, mnogi su još ostali na tribinama i pjevali. Dinamo je pobijedio Chelsea (1:0) i startao veličanstveno u Ligu prvaka.

Kako se svijet mijenja, odnosno, kako nogomet mijenja svijet. Sve je počelo ne tako davno u srpnju onom mukom sa Shkupijem, rezultatski je Dinamo jedva prošao prvaka Sjeverne Makedonije. Kad se sjetimo zvižduka protiv Ludogoreca, pesimizma nakon loše partije i poraza u Norveškoj. Djeluje tako daleko i nestvarno, kao da je bilo prije 100 godina.

I kad je Dinamo kroz sve to prolazio, često smo se pitali dokle može dogurati, koliko dugo može tako hodati po rubu i preživljavati. Budimo iskreni, malotko je one večeri na otvaranju europske sezone, čak i uzevši sve u obzir, da su noge 'još teške' od priprema, da će se forma tempirati kroz utakmice i da Modri najbolji moraju biti baš u kolovozu i rujnu, vjerovao da će niti dva mjeseca kasnije u Maksimiru pasti takav suparnik kakav je Chelsea.

A zapravo, kad čovjek duboko udahne i promisli, zaključak je: Baš zato!

Ova je pobjeda, na neki način, logičan, a ne nelogičan slijed toga što je Dinamo prolazio od početka sezone. Jer, u svakoj je od tih utakmica Dinamo bio na iskušenju, bio je pred izazovom hoće li uspjeti i svaki je put uspio. Nekad okrenuti rezultat, nekad zadržati vodstvo i kad je curilo na sve strane, nekad dodati gas, kad je izgledalo da više nema goriva u motoru. Sve su te utakmice, na neki način, bile etape na putu do ovakve utakmice. U kojoj je Dinamo bio taktički zreo, točno znao što želi i kako doći do cilja, u utakmici u kojoj je više od 80 minuta uspio zadržati vodstvo. S time da ga je u nekoliko navrata mogao i povećati!

Dinamo je, ukratko, u svim tim 'normabel-utakmicama' kojima je došao do Lige prvaka, dodatno naučio kako pobjeđivati. Kako ne gubiti glavu, kako imati gard i odlučnost dovoljne za pobjedu. Bez obzira je li s druge strane Shkupi ili Chelsea. Da Dinamo nije prošao dramu s Makedoncima, zvižduke s Bugarima ili izbjegao potop u Norveškoj, možda ne bi znao niti kako odigrati ovu utakmicu.

Naravno, već se potežu raspravu, gdje smjestiti ovu pobjedu na ljestvici Dinamovih velikih trijumfa. Je li veći od 4:0 s Atalantom, je li zvučniji od onog čuda s Tottenhamom? Iako je ono bilo nešto posebno, možda i izvan kategorije. Od Arsenala 2015. jest veći, jer Dinamo jest pobjeđivao velike momčadi, ali u novije doba jaču i skuplju momčad od Chelseaja nije.

No, u konačnici, nije ni bitno koja je u redoslijedu, svatko će je doživjeti na svoj način. Ali nedvojbeno jest diplomski rad Ademija, Oršića i društva, da, generacija je ove večeri diplomirala. Zapravo, okrunila sve te pobjede i velike europske trenutke protiv Chelseaja.

No, naravno, nije to kraj, nakon diplome dečki kreću i na magisterij, možda i doktorat. Dobit će ga ako prezime u Ligi prvaka, ili barem u Europskoj ligi. Sad od toga ne treba bježati, ovi dečki to mogu, još jednom su pokazali, I kad ljudi, kao protiv Shkupija, pomisle da su svoje rekli, da više nemaju što dodati svom opusu, oni naprave ovo. Gdje im je kraj? Sigurno ne u Milanu iduće srijede.


Tagovi

GNK DinamoChelseaAnte ČačićMislav OršićLiga prvakaizdvajamo

Ostale Vijesti