Pixsell
Pixsell

Marko Livaja - Bruno Petković 1:1

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 21.10.22. | 20:03

Veliki fokus prije utakmice dobili su Hajdukova 'desetka' i Dinamova 'devetka'. Marko Livaja i Bruno Petković nalaze se u sjajnoj formi. Zlatko Dalić traži udarnog napadača za Katar, a ova utakmica trebala je poslužiti i kao svojevrsna 'kvalifikacijska' u kojoj je hrvatski izbornik mogao dobiti prvog centarfora reprezentacije. No, dvoboj Marka Livaje i Brune Petkovića završio je, kao i rezultat utakmice, 1:1.

Hajduk - Dinamo 1:1. Marko Livaja - Bruno Petković 1:1. Osim što se kroz cijeli tjedan u javnom i medijskom prostoru 'pumpala' atmosfera pred derbi, jako puno tog istog prostora dobio je duel dva reprezentativna napadača, Marka Livaje i Brune Petkovića. Obojica su klase, to je već svima jasno, obojica su u sjajnoj formi, kandidati za MVP-a lige i obojica se bore za mjesto udarnog napadača hrvatske nogometne reprezentacije na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Govorilo se da će onaj igrač koji će odigrati bolje ovu utakmicu, koji će odlučiti derbi, biti u 'pole positionu' za mjesto udarnog napadača hrvatske reprezentacije na Mundialu (iako iz te utrke ne smijemo, dakako, izbaciti Andreja Kramarića i Antu Budimira).

Međutim, njihov međusobni duel završio je, kao i rezultat njihove momčadi, rezultatom 1:1. Hajduk je u prvom dijelu dominirao terenom, limitirao je Dinamo na samo jedan udarac na svoj gol. A Marko Livaja zabio je u 27. minuti za zasluženo vodstvo svoje momčadi. Bruno Petković u prvom se dijelu uklopio u sivilo svoje momčadi. Nije na uobičajeni način dobivao duele, nije odigrao svoju ulogu 'target mana', kao što je to činio i protiv, uz sve dužno poštovanje kvaliteti Hajduka, jačih momčadi u Ligi prvaka.

U nastavku se situacija promijenila. Dinamo je bio taj koji je preuzeo inicijativu, često je ulazio u kazneni prostor domaćina, a onda je u 68. minuti Bruno Petković izborio kazneni udarac i na taj način sam sebi 'asistirao' za gol koji je zabio na dominantan način. Nije 'vagao' i 'čekao' Karla Sentića, već je snažno opalio u jednu, a mladog Hajdukovog golmana poslao u drugu stranu. Livaja se u nastavku utakmice, pak, uklopio u sivilo svoje momčadi. Bijeli su drugi dio proveli pretežito braneći se te je Hajdukova desetka dobila malo prostora u ofenzivnom segmentu igre.

Marko Livaja odigrao je svih 98 minuta za svoju momčad, a Petković je iz igre izašao u 84.

Prema ocjenama SofaScorea Petković je zaradio ocjenu 7.6 i time je bio najbolje ocijenjeni igrač utakmice (Robert Ljubičić dobio je ocjenu 7.5). Marko Livaja dobio je ocjenu 6.8 te je nakon Darija Melnjaka (7.3), Josipa Vukovića (7.0) te Karla Sentića i Dine Mikanovića (6.9) bio među najboljim Hajdukovcima.

Livaja je uz pogodak propustio jednu veliku prigodu, kada mu je Josip Šutalo zasmetao pri udarcu u prvom dijelu. Imao je 13 od 18 uspješnih dodavanja (72 posto), niti jedan uspješni dribling (od tri), niti centaršut (od dva) te jednu od dvije dobro dodane duge lopte. Livaja je dobio pet od 14 duela na utakmici (zračni dueli 0/1), napravio je četiri, a izborio tri prekršaja te se jednom našao u zaleđu.

Petković je osim izborenog jedanaesterca i postignutog gola imao jedan pokušaj na gol Karla Sentića, 14 od 23 točnih dodavanja (61 posto), jedan od dva uspješna driblinga, niti jedan (od tri) uspješna centaršuta, ali dvije od tri uspješno dodane duge lopte. Petković je dobio šest od 10 duela na utakmici (zračni dueli 3/5), nije napravio niti jedan faul, a izborio je jedan te se niti jednom nije našao u zaleđu.

Petković je na utakmici izgubio 15, a Livaja 13 lopti.

Hrvatski izbornik svjedočio je utakmici na Poljudu. Vidio je solidnu, ali ne i impresivnu predstavu svoja dva pulena. Od oba nogometna velemajstora pamtimo bolje utakmice, pamtimo i bolje derbije. Međutim, njihov današnji duel završio je kao i konačni rezultat utakmice. Samim time još uvijek ne možemo reći koji napadač bolje kotira u Dalićevim planovima za Katar...




Tagovi

Bruno PetkovićMarko Livaja

Ostale Vijesti