Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Awaziem donio, Awaziem odnio, Dinamo je pobjednik derbija

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 21.10.22. | 21:52

Hajduk je imao Modre na koljenima, Dinamo je odigrao najslabije poluvrijeme u eri Ante Čačića, Bijeli su imali veliku priliku doći na minus pet i puhati za vrat lideru. Remijem sigurno gosti iz Zagreba mogu biti zadovoljniji

Vjerojatno je malo nogometnih zaljubljenika koji su istinski uživali u nogometu s poljudskog travnjaka, nećemo derbi pamtiti po velikim nogometnim potezima. Ali, i Hajdukovi i Dinamovi navijači mogli bi ga zapamiti do kraja sezone, svaki iz svojih razloga. Derbi sigurno nije odlučio prvaka, prerano je za takve zaključke, no, kad će se na kraju zbrajati bodovi, mogao bi ovaj listopadski sraz naći mjesto na listi ključnih trenutaka sezone.

Hajduk je imao pobjedu na dlanu. Imao je 1:0, imao je ispred sebe loš, neprepoznatljiv Dinamo. Ne treba nipošto umanjiti pohvale za Hajdukovu izdvedbu u prvom dijelu, dio Dinamovih slabosti sigurno je i posljedica Hajdukove igre, presinga, želje... Ali, bez ikakve rasprave, bilo je to najslabije Dinamovo poluvrijeme u eri Ante Čačića. Znali su Modri odigrati lopih 45 minuta ili sat vremena, ali ovo u Splitu bilo je ispod svih razina! Osim jednog očajničkog pokušaja Oršića s 25 metara, Dinamo ne da nije ugrozio Sentića, nego nije došao do Hajdukova šesnaesterca. Vezni red predvođen Ademijem i Mišićem nije postojao, Oršić je bio odsječen, Petković nemoćan.

S druge strane, Hajduk možda nije bio jako opasan i konkretan, nije imao velikih prilika, ali je bio bollji, razigraniji, odlučniji. Bijeli su izgledali kao momčad koja zna što želi, dok se Dinamo činio kao da je glavama negdje drugdje. Kasnije će se pokazati da je tih Hajdukovih 1:0 na poluvremenu, zapravo, bilo premalo, da Hajduk nije dovoljno iskoristio takav odnos snaga u prvih 45 minuta. Jer, Dinamo može odigrati slabo, može odigrati i ovako kao na Poljudu, ali još uvijek ima kvalitetu da može kazniti jednu nesmotrenost, jednu grešku Hajdukove obrane. I ostati neporažen.

A Modre je darovao Awaziem. Onaj isti Awaziem koji je Hajduku donosio bodove i pobjede u sudačkoj nadoknadi, sad je napravio prekršaj nad Petkovićem, koji je pogodio s bijele točke. Do tog trenutka Awaziem je gospodario šesnaestercem, dobio sve važe bitke s Petkovićem. Sad je ispao naivan i dekoncentriran. Iako, veliki dio krivice ide i na račun nonšalantnog Eleza, kojemu je Baturina uzeo loptu i zakuhao sve što se dalje događalo. Bune se 'hajdukovci' na odluku sudaca da dosude jednaesterac, iako je prekršaj Hajdukova stopera očit. 'Dinamovci', pak, tvrde da je sudac Pajač trebao dosuditi još jedan kazneni udarac, zbog faula nad Perićem kod kornera, Dinamov stoper završio je u Hajdukovoj mreži. To je tako kad su sudački kriteriji neujednačeni već dulje vremena, kad se svaka situacija može tumačiti kako kome paše. Ali, to je već jedna šira tema, ono što je važno, Pajač, definitivno, nije pogriješio što je dosudio kazneni udarac. Dinamo je u drugom dijelu bio bolji, ali pitanje je bi li Modri zabili pogodak da nije bilo tog prekršaja Awaziema. Najbolje je, zapravo, utakmicu sažeo Hajdukov trener Mislav Karoglan rečenicom:

"Mi smo bili bolji u prvom dijelu, nego što je Dinamo bio u drugom.".

Potpuno je u pravu, stoga je Dinamo sigurno zadovoljniji bodom. U derbiju bez pobjednika, Dinamo je, zapravo, pobjednik. Modri su ostali na plus osam, zadržali su prednost, sigurno brode HNL-om. Tko zna što će se promijeniti do idućeg obračuna na proljeće, duga zima je pred klubovima. Ali, da je Hajduk propustio veliki priliku da se priključi Dinamu, da prvenstvo opet dovede u neizvjesne vode, to je činjenica.

Spomenimo i reprezentativce. Zlatko Dalić i suradnici bili su u poljudskoj loži, gledali su nekoliko igrača koji su sigurni ili manje sigurni za Katar. Dvoboj Livaje i Petkovića završio je neodlučeno, svaki je jednim svojim potezom i pogotkom režirao konačan rezultat. Livaja je prednjačio u prvom dijelu, isticao se i velikom nervozom, stalnim razgovorom sa sucem Pajačem. Ukupni dojam je bio na strani Livaje, napravio je više od Petkovića, no u konačnom zbroju i njih su dvojica 'odigrali remi'.

Petković je, već smo zaključili, lošu izvedbu prebrisao izborenim kaznenim udarcem i golom za remi. Njih dvojica svoje su napravili, Oršić sigurno neće pamtiti ovaj derbi po dobrome, odigrao je ispod svojih mogućnosti.

Livaković je skinuo udarac Vukovića i spasio Dinamo u prvom dijelu od većeg minusa, Šutalo je bio neoprezan kod Livajina pogotka, morao je bolje reagirati, ali je u drugom dijelu odlično presjekao opasnu akciju Splićana kad se činilo da će imati 'jedan na jedan'.

Ivanušec, koji se još uvijek nada pozivu, krenuo je s klupe, njegove akcije, kad je Mundijal u pitanju, sigurno nisu porasle.

HNL, 14. kolo

Petak, 21. listopada

Hajduk - Dinamo, 18.00

Subota, 22. listopada

Lokomotiva - Gorica 15.00

Varaždin - Osijek, 17.10

Nedjelja, 23. listopada

Istra 1961 - Šibenik, 15.00

Slaven Belupo - Rijeka, 17.10






Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiHNLChidozie AwaziemBruno PetkovićMarko LivajaAnte ČačićMislav Karoglan

Ostale Vijesti