Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamo nije uspio dovesti Belju, a uskoro će mu trebati napadač. Hoće li imati opet tako dobru priliku?

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 14.01.23. | 08:40

Modri su željeli Osijekova napadača, bili su spremni prihvatiti uvjete igračeve strane, u Maksimiru je vladao konsenzus oko Beljine kvalitete. Međutim, Dinamo nije želio ići dalje s ponudom i parirati Augsburgu, iako je dojam da mu nije trebalo još puno. I pitanje je mogu li proći jeftinije kad krenu u potragu za napadačem

Dinamov prijelazni rok zasad navijačima ne ulijeva optimizam. Znate kakvi su navijači, oni žele da njihov klub stalno dovodi neka zvučna imena, da se nešto 'vrti', da i oni sami mogu maštati i komentirati, raspravljati, jer to je dio cijele priče o navijanju za klub. Prijelazni rok je za njih uvijek doba iščekivanja, nadanja, gledaju razne portale, domaće i strane, čitaju, zovu, pitaju je li istina... U ovom siječanjskom 'mercatu', iako on službeno počinje 18.siječnja, ali neslužbeno traje još od kraja prvog dijela sezone, Dinamo još nije doveo nijednog igrača. Istina, u Maksimiru stalno ponavljaju da im i ne trebaju novi igrači, Ante Čačić je trener koji ne voli prenapućenu svlačionicu, što je i više puta ponovio. Dok nitko ne ode, ne računavši Oršića, nema potrebe za dolascima. O odlascima se, pak, priča, Livaković, Petković, Josip Šutalo...,nikad se ne zna tko bi od njih mogao napustiti Maksimir.

No, bez obzira što u Dinamu ne jure punom brzinom za pojačanjima, ostala je malo u zraku priča oko Diona Drene Belje. Za razliku od Laszla Kleinheislera, za kojega je Ante Čačić odmah rekao da mu nije potreban u ovakvom odnosu snaga u momčadi, oko Belje je vladao konsenzus. I to ne od danas, vrtila se ta ideja nekoliko mjeseci. Međutim, iz Osijeka su, posredno ili neposredno, stalno dolazile informacije da Beljo ne može ići ispod pet, šest milijuna, a Dinamo nije želio toliko platiti za mladog igrača iz HNL-a. No, kad su u Maksimiru čuli da je iz Augsburga stigla ponuda, u tom trenutku vrijedna manje do tri milijuna eura i da je Osijek razmatra te da bi sam igrač bio zainteresiran za dolazak u Dinamo, tada su krenuli u akciju. Ante Čačić razgovarao je s igračevim predstavnicima, koji su došli i u Rovinju, predsjednica Uprave Vlatka Peras, član Uprave Krešimir Antolić, pomoćnik sportskog direktora Marko Vukelić, svi su oni dali zeleno svjetlo za i radili na dovođenju Belje. Dinamo nije bio u startu tako nadahnut i odlučan kao Augsburg, no, iz Dinama su, praktički, s igračevom stranom sve dogovorili, pristali su i na neke neuobičajene klauzule u ugovoru, što je trebao biti znak da su u Dinamu sigurni da žele dovesti Belju. Ne moramo niti naglašavati kako bi u 'političkoj situaciji' u kojoj se nalazi, Dinamo transferom najboljeg mladog napadača HNL-a iz Osijeka poslao vrlo jasnu poruku da klub odlično funkcionira, da poslovi ne stoje i da može dovesti igrača kojega toliko želi. I s te bi strane to bio važan transfer. Ali, kad je Augsburg počeo dizati ponudu i došao do tri milijuna eura i bonuse, Dinamo je polako odustajao. U Maksimiru su zacrtali da neće za Belju i generalno za igrača iz HNL-a dati više od tri milijuna eura (plus PDV), a to nije bilo dovoljno. Nisu niti u Osijeku bili oduševljeni da im igrač ode u Dinamo, ali, u vrijeme kad je Osječanima svaki euro bitan (što dokazuje činjenica da je klub uopće pregovarao o ponudi od 2,7 milijuna eura) možda bi pristali i na Dinamo uz nešto višu ponudu od Augsburgove. Tu je Dinamo stao, nije išao dalje, zahvalili su se u Maksimiru Beljinoj strani na trudu da dođe dogovora, no, mladić je otišao u Augsburg. Iako je ostao dojam da Dinamu nije trebalo još puno, da su Modri još malo povisili ponudu, možda su mogli uvjeriti Osijek da popusti. Opet bi to bilo vrlo povoljan posao, daleko bolji od početnih šest milijuna eura.

U neka druga vremena, sigurni smo, Dinamo bi platio koliko i kome treba (možda i više) da dovede Belju, sad u Maksimiru ne vlada takva politika, Dinamo ne želi previše trošiti i ići preko nekih granica, pogotovo kad treba poslovati s klubovima iz HNL-a. I to ima logike u situaciji u kojoj se, s obzirom na neizvjesnost oko Statuta, klub nalazi, nema rasipništva i bahatluka, postavljena su neka druga pravila i granice. Ali, kad je u pitanju konkretan 'slučaj Beljo' pitanje je koliko je ta granica prestroga i je li Dinamo ipak trebao malo popustiti vlastiti 'tempomat', dodati još malo gas i dati sve od sebe da doevede Osijekova napadača. Jer, dok Kleihneisler nije igrač zbog kojega će u Maksimiru žaliti i naricati za njim, Beljo je tip igrača kakav bi vrlo brzo mogao zatrebati.

U napadu Ante Čačić ima Brunu Petkovića, Josipa Drmića i Mahira Emrelija, a ni s jednim od njh nikad se ne zna. Petković bi mogao otići tijekom siječnja, o tome se sve više priča oko Maksimira, Drmićevi problemi s koljenom nadaleko su poznati i on nijje igrač koji može čitavu polusezonu izgurati na svojim leđima, Emreli je, pak, na pripremama pokazao rast forme, ali, još je uvijek upitno koliko, zapravo, vrijedi. Uglavnom, preko noći se situacija u napadu može okrenuti, a čak i da do kraja sve sezone sve bude idealno, jasno je da će onda na ljeto Dinamo morati u potragu za napadačem (čak i ako vrati Kulenovića s posudbe). Drmić i Petković ući će tada u zadnju godinu ugovora, Dinamo će im morati pripremiit ili već pronaći zamjenu. A pitanje je hoće li tada imati priliku poput ove s Beljom, da za manje od četiri milijuna eura dovede napadača, koji se već pokazao kao umiješan i efikasan golgeter. A koji je još mlad, potentan, U21 reprezentativac i na kojemu se u budućnosti sigurno može dobro zaraditi. K tome, dolazi iz HNL-a, iz poznatog okruženja, vrijeme prilagodbe bilo bi minimalno. Čak i da Dinamo s njim ne pogodi, ne bi ta greška tako skupa.

Beljo je bio igrač kakvoga je Dinamu teško naći na tržištu, kad se gleda omjere cijene, kvalitete i potencijala i zbog toga ostaje žal što se Modri nisu još malo 'rastegnuli', izašli iz svojih zadanih gabarita i doveli Belju u Maksimiru. Naravno, budućnost će, i ne toliko daleka, pokazati jesu li i koliko pogriješili i hoće li se udarati u glavu ili će slavodobitno zaključiti da su dobro odlučili. Ali, u ovom trenutku Beljo se činio kao dobra, velika, idealna prilika, koju je trebalo iskoristiti i kakva možda više neće doći.



Tagovi

GNK DinamoDion Drena BeljoBruno PetkovićJosip DrmićMahir EmreliAnte Čačić

Ostale Vijesti