Privatni album
Privatni album

Beljo za Germanijak: "Trener Augsburga zvao me svaki dan i nagovarao na dolazak. To je i presudilo!"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 13.01.23. | 09:00

Istina je, u igri za transfer bio je i Dinamo, htjeli su me i u Maksimiru, no zadnja ponuda nije bila adekvatna onoj Augsburgovoj pa je Osijek nije niti razmatrao

Kad je u četvrtak predvečer sjeo u zrakoplov koji su samo zbog njega poslali iz Njemačke, dajući mu i time na važnosti, Dion Drena Beljo napokon je mogao predahnuti. Bilo je to inzenzivnih tjedan dana, od prve ponude Augsburga koja je bila dosta ispod ove konačne, preko ulaska Dinama u igru za transfer, odluka i preokreta, odbijenice i konačnog prihvaćanja Augsburgove ponude. Priznaje i sam dojučerašnji Osijekov napadač da mu nije bilo lako.

"Iskreno, ne znam tko mi glavu nosi zadnjih nekoliko dana, haha. Bilo je baš stresno, puno sam razmišljao, konzultirao se s obitelji i prijateljima, vagao što je najbolje za moju karijeru. Na kraju smo prelomili, odlučili se za Augsburg i uvjeren sam da smo dobro odlučili", pričao nam je Beljo, nekoliko minuta prije polaska za Njemačku, gdje je već u četvrtak navečer odradio dio formalnosti, liječnički pregled, a tijekom petka trebao bi i službeno biti predstavljen u novom klubu, ugovor je na tri i pol godine. Naslovna fotografija dio je privatnog albuma, nastalog po dolasku u Augsburg.

Puno je bilo pluseva za odlazak u Augsburg, ipak je to Bundesliga, no, jedan je minus bio taj, koji mu nije dao spavati, koji ga je kopkao. Naime, Augsburg je u zoni ispadanja, neće biti lako na proljeće, a ispadanje u 'Zweitu' nakon samo pola godine u Njemačkoj sigurno nije nešto čemu je težio u karijeri. Ipak, na kraju su prevladali plusevi.

"Točno je da Augsburg trenutno nije u idealnoj situaciji, da nas čeka borba za ostanak, međutim, svi s kojima sam pričao vjeruju da je momčad dovoljno kvalitetna i da ćemo ostati u Bundesligi. Znate, otkad je Augsburg ušao u to društvo, prije 12 godina, još nije ispao. Nikad Augsburg nije ispao iz Bundeslige pa nećemo ispasti niti sad."

Ispričao nam je Beljo, što je na kraju posebno presudilo da izabere Augsburg, da prelomi za odlazak u Bundesligu.

"Najvažnije je bilo što me Augsburg stvarno jako želio. Trener Enrico Maassen zvao me svaki dan, slao poruke, nagovarao na dolazak, inzistirao da se što prije priključim. Pričao mi je kako ima posloženu momčad, da mu nedostaje samo jedan napadač, centarfor, koji će prilike pretvarati u pogotke. Došao je sportski direktor iz Marbelle u Umag, putovao satima preko pola Europe da bi razgovarao sa mnom, a to su detalji koji su vrlo bitni u cijeloj priči. Kad vidiš da te netko toliko želi, kad vidiš da su ljudi spremni na sve, jer vjeruju u tebe, onda sam i ja shvatio da je to prilika koju treba prihvatiti. Rijetko se u nogometu susreće baš takav odnos, da te neki klub baš toliko želi i inzistira. To je presudilo da izaberem Augsburg."

U igri je bio i Dinamo, Modri su se do kraja nadali da bi mogli uhvatiti Belju.

"Da, istina je, Dinamo je bio u igri za transfer, htjeli su me i u Maksimiru. No, kako sam čuo, zadnja Dinamova ponuda nije bila adekvatna ovoj Augsburgovoj, u Osijeku je nisu niti razmatrali."

Već u subotu mogao bi Beljo debitirati za Augsburg, u prijateljskom srazu protiv Wolfsburga. A tjedan dana kasnije i službeno zaigrati u Bundeslig i to na čuvenom Westfalenu, odnosno Signal Iduna Areni, protiv Borussije Dortmund.

"Vidjet ćemo hoću li igrati i koliko u toj utakmici, tek sam došao, ali naravno da bih volio zaigrati što prije u Bundesligi, osjetiti taj nogomet, pred prepunim tribinama. Debitirati u Dortmundu, svakako, bio bi to poseban doživljaj, ali, pričekajmo prvo da se priključim treninzima, da se upoznam sa suigračima, nakon nekoliko dana u klubu više ću znati o tome kad ću debitirati."

Osjeća li se spremnim za Bundeslgu i taj pritisak borbe za ostanak, ipak dolazi iz HNL-a, iz lige drugačije razine?

"Naravno da je ovo veliki iskorak u mojoj karijeri, ali nikad se nisam bojao novih izazova, uvijek sam išao stepenicu po stepenicu i to se dosad pokazalo dobrim, U HNL-u sam odigrao sezonu i pol, prvo u Istri, sad u Osijeku i stvarno, da mi je netko kad sam odlazio u Istru rekao da ću godinu i pol kasnije biti u Bundesligi, ne bi to baš zvučalo realno. No, u tih sam godinu i pol dana sazrio, prilagodio se na seniorski nogomet, počeo zabijati golove, vidio sam da se mogu nositi sa suparnicima na toj razini. Sad slijedi Njemačka, drukčija liga, drukčiji nogomet, međutim, vjerujem da ću se brzo prilagoditi na nove uvjete, na novi stil igre. Znamo da je to jedna od najjačih liga svijeta, očekivanja su također velika, ali siguran sam u sebe i vjerujem da mi neće trebati puno vremena za adaptaciju."

Olakotna okolnost je i što će mu suigrač biti David Čolina, Hajdukov lijevi bek, koji je također već u Augsburgu.

"Super je što imam nekoga koga poznajem, lakše se tako uklopiti. S Čolinom sam igrao u U21 reprezentaciji, dobro se znamo i sigurno će nam obojici biti jednostavnije na početku."

Od suigrača u Osijeku nije se uspio oprostiti, jer otišao je s priprema u nekoliko minuta, ali i ovim putem zahvalio je svima u klubu i svlačionici.

"Sa suigračima se nisam stigao fizički oprostiti, ali čuo sam se s većinom njih, vidjet ćemo se još. Htio bih se zahvaliti svima u Osijeku, dakako i navijačima, koji su mi uvijek bili podrška, a pogotovo ljudima koji su me doveli iz Vinkovaca u Osijek i vjerovali u mene. Prije svih, tu mislim na Marina Skendera, koji je šest mjeseci gotovo svaki dan dolazio na razgovor u Vinkovce i uvjeravao me da je Osijek za mene najbolja opcija. Bio je to dobar put, kao i posudba u Istru, u svakoj od tih etapa razvijao sam se kao igrač i čovjek, naučio nešto novo. Augsburg je nova stepenica u mojoj karijeri, a siguran sam da će mi sve što sam dosad prošao i naučio pomoći da se što prije dokažem i u Bundesligi", zaključio je 20-godišnji Vinkovčanin.




Tagovi

Dion Drena BeljoAugsburgBundesligaNK Osijek

Ostale Vijesti