Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Bjelica na odlasku iz Osijeka, čeka se odluka Mészárosa

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 29.07.22. | 09:30

Kriza Osijeka je evidentna. Iako svatko snosi svoj dio odgovornosti, ovo što mu se događa sada samo je odraz izostanka odgovornih poteza u finišu prošle sezone

Misija Nenada Bjelice nije uspjela! Nije doveden u Osijek da se bori za naslov, jer protiv ovakvog Dinama to bi bila utopija. Prividna blizina u lanjskom finišu sezona zapravo je bila više odraz tri velike krize kroz koje je prolazio klub iz Maksimira nego snage Hajduka i Osijeka.

Bjelica je doveden da napravi iskorak u Europi. Nakon lanjskog posrtaja protiv sofijskog CSKA-a i ovog debakla sinoć od Kyzylzhara jasno je kako cilj nije ispunjen. Jasno je kako nije jedini i isključivi krivac, ali svi dobro znamo da su igrači “svete krave” koje su uvijek zaslužne za uspjeh, dok će ceh za ono loše podnijeti trener.

Zapravo, sve ovo što se sinoć dogodilo Osijeku, a čiji je nagovještaj bio par dana ranije protiv Lokomotive, ogledalo je onoga što se događalo u prošloj sezoni kada je Nenad Bjelica digao glas protiv čelnika kluba. Sugerirali su mu da ne ide džonom jer si tako “puca u nogu” ako Lőrinc Mészáros ne makne Vladu Čohara, prvog operativca kluba. I to se dogodilo. Nakon tog sukoba, temelji jedne potencijalno lijepe priče napukli su do te mjere da je bilo jasno kako će je prvi potres srušiti. A on je, eto, stigao u četvrtak. Kyzylzhar je 25 sati putovao do Osijeka, spavao po aerodromima nakon što pet utakmica u nizu nisu uzeli niti bod. Istrčali su na Gradski vrt i uzeli sve! A u Osijeku su suze ronili zbog drame od pet i pol sati leta u luksuznom Boeingu

No, vratimo se na obračun Bjelice i Čohara koji niti danas nije u potpunosti razjašnjen u javnosti. Bjelica je tada govorio u rukavicama. Nije išao do kraja. Pričao je kako nema logistiku i da se troši na stvari koje drugi trebaju raditi. I kako u uredima Gradskog vrta nema emocije za Osijek. Čohar, s druge strane, nije previše pričao. Odlučio se na taktiku da poruke šalje svojim medijskim kanalima. Argumenti su bili da je Bjelica dobio sve što je htio, da ima apsolutnu moć u sportskom sektoru i da je jedini krivac za potencijalni debakl - Bjelica. A kod emocije, pitali su ga koliko je ona u njegovom stožeru. Iako su oboje imali svoje argumente, prividno su se povukli, ali temelji su ostali nagrizeni. A Lőrinc Mészáros nije povukao potez koji je kao predsjednik trebao napraviti. Odlučiti se za jednu od dvije suprotstavljene strane. I sada ga je stigla karma…

Pričati kako kriza Osijeka traje mjesecima nema nikakvih osnova. Pa zar nije Nenad Bjelica stavio svoj potpis na najuspješniju sezonu u povijesti kluba? Ili jednu od najuspješnijih? Možemo pričati da igra nije bila na očekivanoj razini, da to nije bilo oku ugodno, ali Osijek je kao takav skupljao bodove, ulazio u serije koje su do tada bile nezamislive i podigao se na razinu, dvije više od one na što su u Slavoniji navikli. I to je fakt.

Očekivanja navijača često su nerealna, ali imale su svoju osnovu. Osijek nakon dugo vremena nije mario kako platiti račune za vodu i struju. Nisu prodavali svoju djecu da skupe za plaće. Imali su situaciju da se posvete nogometu i igri. Koje nije bilo… I to je fakt. Usprkos pristojnim rezultatima, igre nije bila na razini koja se očekuje i koju ti uvjeti omogućuju. A igrači su ušli u zonu komfora. Lagodno je bilo živjeti ove dvije godine u Osijeku. Nema velikih očekivanja, nema pritiska javnosti. Samo trening i utakmice. I pristojno punjenje računa svakog 25. u mjesecu ugovornim ratama. I obrisi novog stadiona na Pampasu, luksuzni letovi, pripreme u idiličnim uvjetima, odlasci na gostovanja dan ranije sa spavanjima u vrhunskim hotelima… A odgovornost nikakva.

Mnogi su očekivali kako će Nenad Bjelica uručiti otkazno pismo već nakon utakmice protiv Kyzylzhara. Međutim, uzeo je noć da prespava iako je pitanje koliko je bila sna u njemu. Osijek je Bjeličina emocija. I to svi znamo koji smo uz njega radili. Znamo kako je pričao o svim klubovima, znamo kako se ton glasa mijenjao kada je pričao o Osijeku. I dok je bio trener Dinama nikome u svojoj blizini nije dao jednu riječ protiv Osijeka. I znamo kako ovaj posrtaj najviše boli njega samoga. Dva puta je kao igrač spašavao klub, sada je došao kao renomirani trener i nije uspio da napravi iskorak u najdražem klubu.

I baš zbog te emocije ga boli “Bjelica odlazi” koje smo sinoć čuli na tribinama Gradskog vrta. I unison zahtjev navijačkih opcija za njegovim odlaskom. Sigurno ga boli više od svega. No, ljubav boli… Međutim, njegove rečenice “Previše volim klub da bih mu bio teret”, potom ona kako je “možda preveliki autoritet za igrače” te da će se “predsjednik i on brzo dogovoriti”, sugeriraju da bi već danas tijekom dana mogla završiti trenerska epizoda Nenada Bjelice u Gradskom vrtu.

Naravno, tu postoji neki “sitni” detalji oko modela rastanka jer Bjelica mora misliti i o stožeru kojeg je doveo, ne samo o svojim uvjetima, ali ako će namjera Lőrinca Mészárosa ovoga puta biti dovoljno jaka, a trebala bi biti ako postoji odgovornost, Osijek će u potragu za novim trenerom. Međutim, ako je Mészáros nije imao u finišu prošle sezone, nekako sumnjamo da će i sada prelomiti. I zato će čekati da Nenad Bjelica sam donese odluku. A nakon svega pitanje je koliko u njemu ima motivacije...


Tagovi

Nenad BjelicaNK OsijekLorinc MeszarosGradski vrt

Ostale Vijesti