REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Bivši igrač Ajaxa: “Šutalo je završio u nestabilnoj momčadi, ovdje je kao na otoku, dok Hrvatska igra kompaktnije”

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 08.01.24. | 15:08

Prema njegovim riječima, hrvatski stoper nema brzinu za igranje nogometa s toliko prostora iza leđa

Marciano Vink smatra da Josip Šutalo još uvijek može uspjeti u Ajaxu. Hrvat je imao teških prvih šest mjeseci u klubu, iako je to prema Vinkovim riječima bilo povezano i s nekim okolnostima na terenu i izvan njega.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bivši branič Kopljanika i nizozemske reprezentacije vidio je da je cijeli Ajax loše krenuo u sezonu.

"Bila je to nestabilna momčad i morali su se dovoditi svi novi igrači", rekao je Vink za ESPN. “To je sedamdeset posto. Ostalih tridesetak posto je na samom Šutalu. Vidio sam (širinska) dodavanja koja su me natjerala da pomislim: ovo stvarno nije moguće. Sumnjam da je on igrač koji odgovara igri Ajaxa. Središnji branič Ajaxa trebao bi biti udoban s loptom i trebao bi se moći braniti kad ima prostor iza leđa. To su dva aspekta koja (još) nije savladao.”

Prema Vinkovim riječima, Šutalo nema brzinu za igranje nogometa s toliko prostora iza leđa.

“Hato to može, brži je. Šutalo je lijep udarac glavom i ima ono što je potrebno da postane lider, ali sada se uglavnom bavio svojom igrom. Po Šutalu se vidjelo koliko je Ajax bio dobar. Nakon dvanaest utakmica on i Ajax postali su malo stabilniji.”

To što Šutalo još nije afirmirao u Ajaxu, kaže dalje Vink, djelomično je i zato što u klubu postoji mala stabilnost.

“U cjelini daju dosta prostora ispred i iza obrane. Zbog toga i Šutalo djeluje slabije. Nije brz u tranziciji. Boscagli i Ramalho nisu najbrži u PSV-u, ali ispred sebe imaju Schoutena kao kontrolora koji prati udaljenosti.”

Da je do Vinka, ove zime bila bi dobrodošla “izuzetno dobra šestica” koja bi rasteretila obranu.

“Isto tako mislim da je Šutalo teško prošao prelazak u Amsterdam. Bilo je i dosta nemira između trenera Steijna i sportskog direktora Mislintata, što se odrazilo na momčad. Šutalo u Hrvatskoj igra nešto kompaktnije. Tamo je više doma s drugim igrčima ispred sebe. Kod Ajaxa su defenzivno slabi Tahirović i Taylor. Time je Šutalo kao na otoku. Teško mu je održati se u kolebljivom Ajaxu. Pitam se je li Ajaxov skauting gledao kakav je Šutalo na lopti i kakav je s prostorom iza leđa.”

Ipak, Vink Šutala ne želi nazvati lošom kupnjom. Budućnost za Hrvata vidi u Ajaxu, iako će i sam klub morati bolje.

“Ako Ajax bude igrao kompaktnije (više kao Hrvatska) i dobije dobrog kontrolora ispred obrane, osjećat će se bolje. U nogometu se stvari mogu brzo mijenjati. Ako Ajax dođe do finala Konferencijske lige, njegova tržišna vrijednost od oko 20 milijuna ostat će na 20-ak milijuna ili čak malo porasti, ali ako Ajax razočara njegova bi vrijednost jednostavno mogla pasti na, primjerice, osam milijuna eura”, poručio je Marciano Vink za EPSN, kako prenosi portal Ajaxshowtime.



Tagovi

Josip ŠutaloAjaxHrvatska nogometna reprezentacijaEredivisie

Ostale Vijesti