Foto: Germanijak, Alen Lesički
Foto: Germanijak, Alen Lesički

INTERVJU - Josip Šutalo: "Sigurno nisam pogriješio s Ajaxom, izostanci u napadu su ozbiljni, a stadion poput Opus Arene nije luksuz, već potreba!"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 11.10.23. | 12:38

Nova zvijezda Kopljanika i član udarnih 11 hrvatske nogometne reprezentacije u razgovoru za Germanijak pričao je o situaciji u klubu, nadolazećem ogledu protiv Turske, ali i velikom Marcu Van Bastenu.

S Josipom Šutalom smo dogovorili kavicu taman pred polazak reprezentacije za Osijek. U Sheratonu je vladao uobičajen šušur. PDV je bio na “čeki”, Ante se muvao po hotelu dok su reprezentativci bistrili um na prvim jutarnjim kavama. Vrijedni djelatnici spremali stvari za Osijek i tri boda s kojima bi Dalić i njegovi izabranici odškrinuli vrata Eura u Njemačkoj sljedeće godine a gosti hotela tražili Luku Modrića. Koliko taj ima strpljenja, to je nevjerojatno…

“Hoćemo na engleskom”, pitamo Šutala kroz šalu. Nasmijao se, ali nije mu baš sjelo.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dugo se znamo i zato nam je nevjerojatna zvučala konstatacija Marca van Bastena da Šutalo ne zna engleski. Osim što u nogometu vrijedi neki sasvim drugi “jezik”, onaj univerzalni, moramo razočarati slavnog Nizozemca. Šutalo ga sjajno razumije a solidno i govori. To što nije dao intervju na engleskom jeziku je zato što sve u životu radi perfektno. Ili se barem trudi da bude tako. Od nogometa do medijskih obaveza. I kada će pričati na stranom jeziku, onda će to biti kada će ga usavršiti do kraja…

Na Ajax nismo trošili previše riječi jer je u fokusu reprezentacija. Međutim, nismo mogli zaobići pitanje što se događa u Amsterdamu.

“Očito smo u nekoj krizi i sada se lome koplja oko svih nas koji smo stigli ovo ljeto. Ne bih ulazio u detalje, vjerojatno je to riječ o nekim internim sukobima. Svjesni smo svi kako rezultati nisu na razini Ajaxa, na nama je da to ispravimo”, reći će Šutalo koji se već naučio nositi s kritikama. I u Zagrebu ih je bilo kada je otišao u Istru pa izborio povratak u Dinamo. A na kritike je uvijek odgovorio ondje gdje se najbolje snalazi; na travnjaku! I u Amsterdam je stigao kao standardni reprezentativac zemlje koja je treća na svijetu. I koja je igrala finale Lige nacija tako da je izbacila upravo Nizozemsku. E to su stvari koje se moraju respektirati, očito i podsjetiti Van Bastena.

“Uopće ne želim ulaziti u to. Imao sam neke konkretne ponude ovo ljeto, potom i neka zanimanja ozbiljnih europskih klubova. Velikana u svojim ligama. Odabrao sam Ajax jer vjerujem da je to najbolja opcija za mene. Jer je riječ o velikom klubu i siguran sam kako nisam pogriješio. Ovo je kriza koja se javlja u svakom klubu s vremena na vrijeme. Prolazna je i siguran sam kako će Ajax vrlo brzo biti ondje gdje mu je prirodno mjesto; na vrhu ljestvice”, jasan je Šutalo kojeg smo još pitali zašto se ne druži s “našima” u Amsterdamu. Naime, neki idu toliko daleko pa tvrde da Šutalo ne druži sa Sosom, Medićem i još nekima…

“Čudno. Naime, s njima sam stalno”, smije se…

Potom smo se prebacili na reprezentativne teme. Iako je bio upitan, Josip Šutalo je otklonio probleme s leđima i bit će u konkurenciji za Tursku.

“Nešto me uhvatilo pa nisam mogao okrenuti glavu. Nisam mogao ići na skok zbog toga te sam propustio zadnju utakmicu u prvenstvu. Fizioterapeuti su učinili svoje, pomoglo je i vrijeme i sada je sve u najboljem stanju. Spreman sam za izazove”.

Onaj prvi donosi Tursku u Osijeku.

“Ozbiljna su reprezentacija. Igrači igraju u dobrim klubovima, svjesni su svoje snage i imaju želju otići na Euro. Međutim, i mi imamo identične želje. Vjerujem da unatoč problemima možemo ostvariti svoje ciljeve u ovim utakmicama”, reći će Šutalo. A ciljevi se znaju; maksimalan broj bodova protiv Turske u Osijeku i Walesa u Cardiffu. To bi trebalo biti dovoljno za plasman na Euro.

“Bit će dovoljno kada matematika odigra svoje i kada potvrdimo prolazak. Do tada trebamo imati maksimalan pristup i igrati u skladu s reputacijom i kvalitetom koju imamo u svojim redovima”. 

I dok je obrambeni dio u redu, Hrvatska muku muči s napadačkom linijom. Ozljede su izbacile Perišića, Kramarića i Ivanušeca. Petković je pod upitnikom, nema Livaje…

“To su ozbiljni izostanci koje bi svaka reprezentacija na svijetu osjetila. No, to su stvari na koje ne možemo utjecati već se moramo prilagoditi i izabrati najbolje rješenje. Ne sumnjam kako će izbornik i njegov stručni stožer odabrati najbolju moguću formaciju, dovoljnu za tri boda u Osijeku”.

Sa Šutalom u zadnjoj liniji?

“To neka odluči izbornik. Spreman sam, koncentriran i veselim se Osijeku gdje će sigurno biti sjajna atmosfera”.

I Šutalo je, kao i svi reprezentativci imao pravu navalu navijačkog puka u potrazi za ulaznicama. Kapacitet Pampasa je mali da bi zadovoljio sve zahtjeve.

“Puno me ljudi pitalo za ulaznice. Nema šanse da svima udovoljimo. Veseli me igranje na novom stadionu, što će publika biti sasvim blizu travnjaku i što ćemo osjetiti njihovu podršku. Treba nam više takvih stadiona u Hrvatskoj jer to više nije luksuz već prijeka potreba”.

“Autobus je spreman”, prekinuo je razgovor Ante, koji se zapravo zove Goran, Đerek, sveprisutni pratitelj Vatrenih a što je bio znak da nam se razgovor bližio kraju.

“Nego, što ćemo s Van Bastenom”, pitamo Šutala.

“Velik igrač. Premlad sam da ga mogu pamtiti, ali prema svemu onome što sam čuo - bio je sjajan napadač, jedan od najboljih na svijetu. Ikona je Ajaxa i siguran sam da ga neću razočarati svojom igrom i da ću ga upoznati u Amsterdamu”.

“Kako ćete pričati”, pitamo ga.

“Na engleskom”, nasmijao se Šutalo. Ovoga puta od srca i iskreno. Iako mu nije lako, svjestan je kako svaki početak nudi svojevrstan izazov. I da stranci najčešće plaćaju ceh kada kola krenu nizbrdo. No, poznavajući Šutala i njegov karakter, to će biti tek motiv više. I u Ajaxu i u reprezentaciji…



Tagovi

intervjuintervju tjednaJosip ŠutaloAjaxHrvatska nogometna reprezentacijaHNS

Ostale Vijesti