Germania Sport
Germania Sport

Barcelona u najvećem problemu: Najboljih 11 koji na kraju sezone postaju slobodni igrači (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 06.10.21. | 08:21

Prijelazni rok 2022. mogao bi biti jedan od najzanimljivijih do sada jer velikom broju klasnih igrača, ali i sjajnim Barceloninim talentima na kraju sezone ističe ugovor.

Nakon što smo objavili tekst "Hrvati igraju za ugovore: Najboljih 11 koji na kraju sezone postaju slobodni igrači (GRAFIKA)", red je da napravimo i najpostavu stranih igrača koji će na kraju sezone postati slobodni igrači i na temeljima 'Bosmanovog pravila' imati mogućnost besplatno prijeći u novi klub.

Krenimo od vratara, sjajni golman Ajaxa još u veljači pao je na doping testu i izrečena mu je jednogodišnja suspenzija igranja nogometa s obzirom na to da Onana nedozvoljenu supstancu Furosemid nije uzeo svjesno u svoje tijelo. Onana nije produžio ugovor s Ajaxom, a, kako stvari stoje, niti neće. Prema pisanju Fabrizia Romana, kamerunski vratar sve je dogovorio s Interom te će se idućeg ljeta pridružiti Nerrazzurima kao slobodni igrač.

Trojac u obrani otvaramo s 25-godišnjim braničem Chesleaja Andreasom Christiansenom. Danski reprezentativac stigao je u Chelsea 2012. kao 16-godišnjak iz Brondbyja, dvije godine proveo je na posudbi u Borussiji Monchengladbach u kojoj je relativno često zabijao (sedam pogodaka). No, u 135 utakmica za Bluese još uvijek nije poentirao. U aktualnoj sezoni je standardan tako da postoje realne šanse da će se do zime dogovoriti s aktualnim klubom i nastaviti karijeru u Londonu.

Niklas Sule stigao je u Bayern kao 22-godišnjak iz Hoffenheima za 20 milijuna eura. Smatralo ga se jednim od najvećih talenata njemačkog nogometa, što je i potvrdio ustalivši se u prvih 11 Bayerna i njemačke reprezentacije, s time da je u međuvremenu prošao i tešku ozljedu koljena. No, novi ugovor još nije potpisan. U medijima se spominjao dolazak Matthiasa Gintera (vidi odlomak ispod) iz Borussije Monchengladbach te Antonija Rudigera iz Chelseaja, a Sule bi mogao u suprotnom pravcu - na Otok. Ne nužno u Chelsea...

Obranu zaključava još jedan standardni njemački reprezentativac 27-godišnji polivalentni branič koji osim na poziciji stopera može igrati i na boku, te na mjestu defenzivnog veznjaka. Krenuo je u Freiburgu, bio je član Borussije Dortmund, a od 2017. je igrač druge Borussije, one iz Monchengladbacha. Gintera su svojevremeno tražili Real Madrid i Barcelona, a u posljednje vrijeme dosta se spominjao Bayern Munchen (vidi odlomak iznad) koji bi ga volio dovesti kao slobodnog igrača.

Prelazimo u vezu. S obzirom na to da je Lorenzo Pellegrini nedavno produžio ugovor s Romom do 2026., na posljednji vlak ukrcao se Marseilleov Boubacar Kamara i uskočio u ovu idealnu postavu. Ovaj 21-godišnji francuski veznjak porijeklom iz Senegala, po potrebi može odigrati i stopera. Od kada je kao 17-godišnjak debitirao za matični Marseille, cijena mu rapidno raste. Sada mu iznosi (prema Transfermarktu) 37 milijuna eura, no, klub s juga Francuske mogao bi ostati bez bilo kakve odštete za svoje dijete. Idućeg ljeta ističe mu ugovor, a Chelsea, tvrde inozemni mediji, naporno radi na njegovom dovođenju.

Franck Kessie doveden je u Milan na ljeto 2017. na dvogodišnju posudbu iz Atalante vrijedne osam milijuna eura, a onda su ga Rossoneri 2019. otkupili za dodatnih 24 milijuna. Sada mu je, četiri godine kasnije, cijena skočila na 55 milijuna eura (prema Transfermarktu), no, kako stvari stoje, Milan na njemu neće zaraditi niti centa jer mu na ljeto ističe ugovor, a Obalobjelokošćanin još nije, a vjerojatno niti neće produžiti ugovor. U posljednje vrijeme dosta ga se spominje kao zamjenu za Paula Pogbu (vidi dva odlomka niže) koji na ljeto, izgledno je, napušta Manchester United kao slobodni igrač.

Barcelona se, poznato je, nalazi u velikim financijskim problemima. Riječ je o najslabijoj Barceloni u 21. stoljeću, no u katalonskom divu 'tješe' se jer u svojem kadru imaju iznimno talentiranu generaciju koja bi uz nekoliko pojačanja u narednim godinama mogla ponovno postati konkurent za najveće trofeje. No, je li to zaista tako? Prvi od velikih talenata kojima na kraju sezone ističe ugovor je Pedri, igrač koji je u prošloj sezoni upisao 52 nastupa za Barcelonu i još 16 za reprezentaciju Španjolske. Nitko na Camp Nou ne sumnja da će Pedri produžiti s Blaugranom, no isto tako nisu sumnjali da će klub napustiti Leo Messi. Vrijeme teče, a Pedri još nije potpisao...

Pitanje novog ugovora Paula Pogbe povlači se već mjesecima po engleskim medijima. Pogba je, navodno, vrlo blizu Real Madrida, a u svojim redovima želi ga vidjeti i Barca, no Manchester United se ne da. Uprava Crvenih vragova sprema posljednji, najpapreniji prijedlog ugovora za Pogbu kojim bi za zavezali na još nekoliko sezona na Old Traffordu. No, da su u crvenom dijelu Manchestera svjesni da je rastanak izvjestan, dokazuje koketiranje s Milanovim Franckom Kessieom (vidi dva odlomka gore) i Marcelom Brozovićem kojem također na ljeto ističe ugovor.

Na desnoj strani napada ovog sastava nalazi se Paulo Dybala, zvijezda Juventusa koja je stigla u Torino 2015. za 40 milijuna eura iz Palerma. U trenucima je igrao spektakularno, tržišna vrijednost skočila mu je na 100 milijuna eura, no prošlu sezonu igrao je malo zbog problema s ozljedom ligamenata koljena. U novoj sezoni Allegri mu je dao dokapetansku traku, vjerojatno kako bi ga privoljeli na produženje ugovora. Pisalo se da je na pragu produženja, a jučer su, navodno, klub i igrač sve dogovorili. Prije ga se povezivalo s Barcelonom, Manchester Unitedom...

Na lijevoj strani pak stoji drugi Barcin dragulj, Ansu Fati. Iako rođen u Gvineji Bissau, debitirao je za reprezentaciju Španjolske sa 17 godina i već je zabio jedan pogodak. U Barceloni je u aktualnoj sezoni upisao tek tri nastupa jer se vraćao od ozljede i zabio jedan pogodak. U Barceloni nitko ne sumnja u nastavak suradnje, no u pregovore oko novog ugovora nedavno se priključio petrodolarski Manchester City.

Za kraj, ostalo nam je igrač koji je u razgovoru za L'Equipe izjavio da idućeg ljeta sigurno napušta Paris Saint Germain, a da je klub u kojeg je ovog ljeta trebao prijeći bio Real Madrid. Španjolski mediji već mjesecima špekuliraju kako je Mbappe sve dogovorio s Madrižanima i da će na zimu potpisati ugovor s Kraljevskim klubom i postati njihovim igračem prvog dana ljetnog prijelaznog roka 2022.

NAJBOLJIH 11 BEZ UGOVORA:



Tagovi

Kylian MbappéPaulo DybalaAnsu FatiPaul PogbaFranck KessiePedriAndreas ChristensenMatthias GinterNiklas SuleAndre Onana

Ostale Vijesti