CHRISTIAN HARTMANN/Action Images
CHRISTIAN HARTMANN/Action Images

Morao sam prekinuti tišinu - Mbappé o Messiju, "klošaru" Neymaru, odlasku iz PSG-a i reprezentaciji

Vrijeme Čitanja: 9min | uto. 05.10.21. | 13:13

Donosimo intervju koji je Kylian Mbappé dao L'Équipeu bez odobrenja kluba, dodatno uzburkavši sportsku javnost.

Mjesecima unazad on je centralna tema sportskih medija širom meridijana. Mjesecima se spekulira o njegovoj sudbini, odnosu sa aktualnim poslodavcima, namjeri da promijeni sredinu. Svaka čast svim ostalim velikim zvijezdama današnjice, naklon i Ronaldu Messiju (obojica proteklog ljeta promijeniše klubove; netko će reći da se i nije podiglo toliko prašine koliko su oni veliki), međutim dojam je da budućnost Kyliana Mbappéa izaziva najveću znatiželju među nogometnim zaljubljenicima.

Što je negdje i na mjestu, imajući u vidu da se radi o momku kom predviđaju da će uz Erlinga Haalanda obilježiti narednih petnaestak godina na najvećoj pozornici.

Iza Mbappéa nije najsvjetlije ljeto. Promašio je jedanaesterac u osmini finala Europskog prvenstva protiv Švicarske, a onda su krenula sva ta nagađanja o potencijalnom transferu. Real, Liverpool, novi ugovor s Parizom...

Za sve to vrijeme mladi as šutio je kao zaliven. Da bi uoči nove reprezentativne pause odlučio otvoriti dušu. U opsežnom intervjuu za L'Equipe, Kylian Mbappé je govorio o mnogim temama. Između ostalog, priznao je da želi otići ovog ljeta, ali bilo je riječi i o Leu Messiju, njegovom odnosu s Neymarom, izjavama Nasera al Kelaifija koje su ga uplašile i mnogim drugim stvarima. Posebnu pozornost, bez sumnje, privući će izjava da bi mogao uzeti pauzu na neko vrijeme kada su u pitanju reprezentativne obveze.

No, za početak, o trenutku u kojem se nalazi PSG. Odnosno, o spektakularnom MNM tercetu o kojem priča cijeli svijet, a koji nikako da proradi.

"Prvo treba reći da je ovo bio odličan prijelazni rok za nas. Popunili smo dosta praznina. Imamo vrlo konkurentnu momčad, spremnu boriti se na svim frontovima, boriti se za sve trofeje. Neki su se igrači vratili kasno, neki stigli ozlijeđeni. Bilo je problema i bilo je jasno da nećemo biti u pravoj formi od starta. Ali protiv Manchester Cityja smo bili dobri. Iako još nismo na vrhuncu.”

GONZALO FUENTES/Action ImagesGONZALO FUENTES/Action Images

Kad vidite sastav PSG -a, osjećate li, poput navijača, uzbuđenje?

"Naravno! Svi smo uzbuđeni. Svi pričaju o Messiju, ali doveli smo još nekoliko sjajnih igrača. Uvijek sam govorio da želim igrati s najboljima. Evo, to je sada slučaj. Ali na nama je da učinimo puno više, jer kolektiv osvaja trofeje.”

Na što konkretno mislite?

"Kad u momčadi ima toliko sjajnih igrača, potrebni su različiti ustupci. Svi bi trebali biti u službi ekipe i pobjede."

Znači li to da se u utakmici poput one s Cityjem lakše vratiti u obranu jer je sada Messi ovdje?

"Naravno. Kad imate Messija u ekipi, znate da on manje radi u obrani kako bi kasnije pred suparničkim golom bio spremniji za postizanje pogotka, da bi bio lucidniji. Ako se moram vratiti, nije problem. To je hijerarhija. Nije mi problem trčati dok Messi hoda. Zaista nemam problema s tim. Na kraju krajeva to je Messi, zar ne? I nesporazumi se događaju. Ponekad nisam sretan što mi nije dodao loptu, ponekad nije sretan on... ali u suštini nema problema. "

Prije desetak dana na susretu protiv Montpelliera (2:0), dok ste bili na klupi, kamere su vas uhvatile da govorite za Neymara: "Ovaj klošar mi ne daje loptu". Da li su ovo vaše riječi?

"Da, rekao sam to. Ponavljam, dešava se u nogometu. Ali to ne znači da imamo problem. Razgovarali smo poslije toga...mnogo smo takvih riječi razmijenili u prošlosti, a sve zbog toga što želimo da pobjeđujemo, da osvajamo trofeje. Vjerojatno će i u budućnosti biti takvih reakcija, ali nekog velikog nezadovoljstva zaista nema. Poštujem Neymara i kao igrača i kao čovjeka, divim se svemu što on jest. Ponekad sam ja nezadovoljan njegovim potezom, nekada je on nezadovoljan mojim. Ali to prolazi."

GONZALO FUENTES/Action ImagesGONZALO FUENTES/Action Images

A Messi? Zamišljali ste kako je biti u njegovoj blizini?

"Ne, nisam vjerovao da će doći kod nas! On je jedan od rijetkih igrača za koje sam bio uvjeren da nikada neću igrati s njim. Bio sam uvjeren da nikada neće napustiti Barcelonu. Sada uživam u svakom trenutku pored Lea. To je velika privilegija. On je neko ko obožava nogomet, razgovara sa svima, srdačan je, želi da se uklopi što prije. Malo je čak stidljiv. Ali verujte, na terenu nije nimalo stidljiv..."

Imali ste takav osjećaj prema još nekom igraču?

"Možda pomalo sa Neymarom, kada je došao. Bio je zaista izvanredan. Ali Mesi je druga stvar. Nevjerojatna je sama pomisao da je PSG jedini klub pored Barce čiji je dres oblačio. Zato je to izuzetna stvar za nas."

I vi ste poput Messija bili dio transfer-sapunice tokom ljeta. Zašto ste rekli da nećete produžiti ugovor sa Paris Saint-Germainom?

"U početku sam tražio vrijeme da razmislim. Prije Europskog prvenstva kazao sam ljudima iz kluba da ne želim novi ugovor. A poslije EP-a jasno sam poručio da hoću otići. Moja ideja bila je da svi budemo zadovoljni: PSG, ja, klub u koji odlazim. Želio sam da moj klub zaradi, da mu dam dovoljno vremena da pronađe zamjenu... Ukratko, htio sam da svi budu sretni."

Niste imali ideju da odete kao slobodan igrač idućeg ljeta?

"Nisam. Htio sam transfer, da PSG zaradi. Ali oni su riješili da me ne prodaju. I to je u redu. Nastavio sam trenirati, igrati. Nisam imao problem sa tim. I dalje sam u odličnoj sam ekipi, na mjestu gdje sam sretan već četiri godine".

O pokretanju sukoba sa klubom ili o štrajku niste razmišljali? Neki igrači to rade...

"Ne, to bi bilo nezahvalno. Ovaj klub me primio kada sam imao 18 godina i mnogo mi je dao za sve ovo vrijeme. Uvijek želim dati svoj maksimum, igrati, pokazati da sam dobar igrač, da me ništa ne može pogoditi - čak ni propali transfer. I da - da mogu raditi razliku do posljednjeg dana u ovom klubu."

Zar vas dolazak Messija nije natjerao da promijenite mišljenje. Ne mislite da je sada bolje ostati?

"Ne, jer nikada nisam donosio odluke iz hira. Dobro sam razmotrio sve i donio odluku".

BENOIT TESSIER/Action ImagesBENOIT TESSIER/Action Images

Razočarani ste što ste morali ostati?

"U to vrijeme, kad je sve propalo, bio sam pomalo razočaran. Ne možete biti sretni kad se takve stvari dogode. Ali brzo sam se sabrao i krenuo dalje. Bilo je vremena i za oplakivanje. Onda sam se vratio i nastavio davati golove".

Kako ste doživjeli zvižduke na Parku prinčeva?

"Rekao sam sebi da bih da sam na mjestu navijača i ja zviždao sebi. Nisu htjeli da odem, znači da sam im važan. Bio sam u redu sam sa sobom."

Kada govorite o odlasku, da li se radilo o Real Madridu?

"Jest. Real je slao nekoliko ponuda, od 160 do 200 miliona eura. U tom periodu čuo sam mnogo netočnih stvari: da sam odbio pet ili šest ponuda od PSG-a, da ne želim razgovarati sa Leonardom, da imam ideju dići pobunu u svlačionici…"

Naser al Kelaifi govorio je o vama na Messijevom predstavljanju. Kako ste to doživjeli?

"Kada vaš predsednik pred cijelim svijetom kaže da nema šanse da odete, da nikada nećete otići ni kao slobodan igrač niti u transferu... tada sam bio pomalo zabrinut, neću vas lagati. Pitao sam se: u redu, šta će onda biti sa mnom?! Onda sam pokušao da to shvatim na drugačiji način: ok, klub me voli, važan sam mu i neće me pustiti."

Konkretno - zašto ste htjeli otići?

"Osjećao sam da je moja avantura u Parizu završena. Htio sam nešto novo, drugačije. Šest ili sedam godina igram francusko prvenstvo. Dao sam Parizu sve što sam znao i mogao. Mislio sam da imam pravo na svoju procenu. Za mene, odlazak je bio logičan korak."

Htjeli ste otići bilo gdje iz Pariza?

"Ne, vezan sam za ovaj klub. Da sam otišao, to bi bio samo Real Madrid."

SERGIO PEREZ/Action ImagesSERGIO PEREZ/Action Images

Danas, pet tjedana po završetku prijelaznog roka, gdje ste?

"Ostao sam u Parizu i sretan sam. Nijednog trenutka do kraja sezone od mene nećete čuti ili vidjeti stav: niste me pustili da idem, u redu, lagano ću. Previše volim nogomet i poštujem ovaj klub da bih makar i jednu utakmicu odigrao ispod maksimuma. A što se tiče moje situacije - više ne pričamo o nastavku suradnje jer znaju da želim otići."

Znači, odlazite...

"U nogometu sam već dovoljno dugo da sam naučio: jučerašnja istina ne mora nužno biti istina danas ili sutra. Da su mi rekli da će Messi igrati za PSG nikada ne bih povjerovao. Tako da…"

Svjesni ste da se Leonardu i Al Kelaifiju ovo neće dopasti?

"Morao sam prekinuti ovu tišinu. Dugujem to navijačima, ljudima koji me vole. Tokom ljeta nisam mogao govoriti o svemu ovome. Zato sam pomislio da je sada pravo vrijeme."

Djeluje da dugo već imate plan od kojeg nećete odustati...

"Ne volim što me prati takva etiketa. U nogometu ne možete reći: sada radim ovo, iduće godine ono... Svaki igrač, bio amater ili profesionalac, ima određene aspiracije. Ni ja nisam izuzetak. Ali ne sviđa mi se kada ljudi govore da slijepo sljedim svoje planove, da sam tvrdoglav. Ne, karijera jednog igrača nije tako jednostavna."

Šta bi vas moglo privoliti da ostanete u Parizu?

"Neću biti licemjer i govoriti: Oh, pa ne znam... Daleko smo od toga. Moja ambicija je bila jasna ljetos - htio sam otići uz najbolje uvjete za PSG. Trenutno, budućnost mi nije u prvom planu. Već sam izgubio dovoljno energije, bilo je iscrpljujuće."

Kako ste doživeli neuspjeh na Europskom prvenstvu?

"Možemo napraviti sve moguće analize, ali u jednom ćemo se složiti: ispali smo od inferiornog protivnika, a imali smo 3:1 u 80. minuti."

DANIEL MIHAILESCU/Action ImagesDANIEL MIHAILESCU/Action Images

Da li je promašeni penal crna točka vaše karijere?

"Da. Imam i poraz u finalu Lige prvaka, ali penal je ipak crna točka. Teško je bilo nastaviti poslije toga."

Francuska javnost teško je prihvatila neuspjeh na EP. Nitko od igrača nije pošteđen, pa ni vi. Pitanje glasi: da li je istina da ste pod utjecajem frustracije ili bijesa razmišljali napraviti pauzu kada je u pitanju reprezentacija?

"Reprezentaciju sam uvijek stavljao iznad svega i uvijek će tako biti. Također, uvijek ću sa žarom igrati za svoju zemlju. Nikada nisam želio biti problem. Ali onda sam osjetio da navodno počinjem biti problem. Ljudi su tako gledali na mene. Francuska je najvažnija. Pa ako je ekipa sretnija bez mene, u redu. To je tako, prihvatit ću."

Zaista ste se osjetili kao problem?

"Jesam. Poruka koju sam dobio je da nas moj ego 'tjera' da gubimo, da zauzimam previše prostora i da bismo bez mene možda pobijedili na Europskom prvenstvu".

Šta je bilo poslije...

"Predsjednik Saveza Le Graët htio je da se nađemo. To je trebalo biti nešto povjerljivo, a onda je on sve objavio. Nisam to razumio... Ali ne zamjeram. Valjda je imao svoje razloge. I ne, nisam se žalio zbog penala ili nečeg sličnog. Ono na šta sam se žalio jesu uvrede koje su usljedile. Nazivali su me majmunom."

FRANCK FIFE/Action ImagesFRANCK FIFE/Action Images

Rekli ste predsjedniku da se povlačite iz reprezentacije?

"Ne razgovarali smo o tome da li sam ja zaista problem. Nikada nisam želio biti problem i nikada to neću biti."

Pričali ste o tome i sa izbornikom Deschampsom?

"Ne, sa njim se priča o igri."

Ovo se tiče i izbornika, zar ne?

"Da, ali mene je predsjednik htio vidjeti i pitati o temi. Zato sam sa njim razgovarao. Ako i izbornik bude želio nešto slično – razgovarat ćemo. Do tada, to je za mene gotova priča. Mnogo volim Francusku i tu ekipu, sve mogu ignorirati. Ono što me je šokiralo jest što sam za penal bio kažnjen tako što su me nazivali majmunom. Zato sam želio podršku. A ne zbog promašenog penala."

Novinari L'Équipea pohvalili su Mbapeov stav tokom intervjua - nije odbio odgovoriti ni na jedno pitanje. Čak ni na ona veoma škakljiva, poput problematičnog odnosa sa Oliverom Giroudom, za kog je rekao da mu želi sve najbolje u daljoj karijeri i da je problem što je postojao sada iza njih. U slobodno vrijeme, kaže, gleda utakmice Ligue 1 ("moram gledati iduće protivnike") i kao dvojicu najtalentiranijih igrača ističe Aminea Gouirija i Rayan Cherkija.

Po pitanju budućnosti u reprezentaciji, oko jedne stvari nema dileme:

"Olimpijske igre 2024. bit će mi prioritet! Ako bude bilo potrebe, tu ću stavku ubaciti u novi ugovor, bez okljevanja. Već sada znam gdje ću provesti dio ljeta te 2024. godine. Oduvijek sam sanjao da igram na Olimpijskim igrama, to je sveti gral sporta. Možda nije nešto najvažnije u nogometu, ali za ljubitelje sporta svakako jest. A ja jesam zaljubljen u sport. Hoću zlato sa OI", podvukao je na kraju Kylian Mbappé.

Nedugo pošto je L'Équipe kasno sinoć objavio ovaj intervju pojavila se informacija kako je Mbappé na razgovor pristao bez konzultacija s ljudima iz kluba.

Dovoljan povod za nove spekulacije (ili je ovo ipak potvrda?) da na toj relaciji odavno ništa ne štima i kako je ovo početak kraja četvorogodišnje ljubavi.


Tagovi

Kylian MbappéParis Saint-Germain

Ostale Vijesti