Pixsell/Srecko Nikletic
Pixsell/Srecko Nikletic

Najava sezone - Istra 1961: Bjelanović ima maksimalno povjerenje javnosti nakon prošle sezone, može li Karoglan nastaviti gdje je Garcia stao?

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 19.07.23. | 14:00

Puljani vjeruju da u nadolazećoj sezoni mogu ponoviti prošlosezonski uspjeh

Optimizma u Puli posljednjih nekoliko mjeseci ima dovoljno za izvoz. Nakon što su Zeleno-žuti prošle sezone ostvarili svoj najbolji plasman u povijesti HNL-a, čak i odlazak trenera Gonzala Garcije nikoga na najvećem hrvatskom poluotoku nije učinio skeptičnim. Od njega je kormilo preuzeo Mislav Karoglan, trener koji je na klupi Hajduka pokazao ogroman potencijal, stoga svi u Istri 1961 vjeruju da se u nadolazećoj sezoni bez ikakvih problema mogu ponoviti rezultati kakvi su se ostvarivali unazad godinu dana. Iako je svlačionici bilo dosta promjena, dojam je kako se nije izgubilo na kvaliteti. Jasno je da će se osjetiti izostanak Caseresa, pravog motora momčadi, kao i stoperskog dvojca Marešić – Galilea, ali Bjelanović je dokazao kako ‘zna znanje’ pa se tako u igrače, čak i one manje poznate, koje je on odlučio dovesti u Pulu, ne sumnja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Istra 1961 je klub kakvih bi u HNL-u trebalo biti više. Imaju lijep stadion, navijačka baza je mala, ali postojana, a igraju i atraktivan, napadački nogomet. Ono što bi svakako voljeli promijeniti je da tribine ne budu pune samo onda kad im u goste dođu Dinamo, Hajduk i Rijeka, ali i u tome se vide pozitivni pomaci. Mali, ali i to je nešto. Od velikog značaja za pulskog prvoligaša je povratak Alavesa u La Ligu, a dokaz da nisu primorani ‘skakati’ na svaku ponudu koja stigne na njihovu adresu kako bi popunili proračun vidi se po tome što su u klubu i dalje igrači poput Majkića i Petrusenka. Transferi Bakrara i Perkovića (ukupna zarada iznosi oko četiri milijuna eura) su primjer kako u Istri žele i u budućnosti raditi - stvori u omladinskoj školi ili dovedi besplatno, integriraj u prvu momčad i onda prodaj nakon godinu ili dvije dana. U Puli očito postoji plan i program provedbe klupske strategije kako klub učiniti financijski stabilnim te konkurentnim u prvenstvu te je dojam u ovom trenutku da Zeleno-žuti ozbiljnim i sigurnim koracima koračaju prema naprijed. Ali, ne treba ništa prejudicirati. Prije točno godinu dana pisalo se o tome kako su vlasnici ukinuli zajednički ručak i kako budućnost ne izgleda dobro, a Istra 1961 je onda napravila što je napravila. Sigurna oklada u svijetu nogometa ne postoji, ali ako u Puli ne budu ‘izmišljali toplu vodu’ te ako svi budu nastavili puhati u isti rog i raditi sve kao dosad, dojma smo da će ipak sve izaći na dobro.

ŠTO SE PROMIJENILO OD KRAJA PROŠLE SEZONE?

Puno toga se promijenilo, iako se na prvu ne stječe takav dojam. Prije svega, Garcia je otišao, a iako je trenutno i dalje bez angažmana, nakon sjajnih rezultata na klupi Istre 1961 je samo pitanje kad će njegov telefon zazvoniti, a da će pritom na drugoj strani biti predstavnik nekog ozbiljnog europskog kluba.

Ako gledamo igrački kadar, Pulu su napustili kapetan Galilea, sigurni stoper Marešić, sjajni veznjak Caseres, dok je Bakrar sjajnim predstavama, naročito u periodu kad je Puljanima bilo najteže budući da su bili primorani igrati bez Ercega, zaradio transfer u New York City FC. Alžirac je doduše još uvijek u Puli, ali čim dobije Vizu, bit će u prvom avionu koji će ga odvesti ‘preko bare’.

Valja naglasiti kako je došlo i do promjene na klupi juniorske momčadi. Igor Bubnjić dobio je poziv iz svojeg bivšeg kluba Udinesea da postane trener mlade, Primavere momčadi, dok je onda na njegovo mjesto instaliran Sergej Banović. Inače, u kuloarima dalo čuti kako je Bjelanović htio dovesti dojučerašnjeg asistenta Marijana Budimira Zvonimira Milića za to mjesto, ali je nekadašnji branič Hajduka ipak odlučio ostati dio Akademije Luka Kaliterna.

Klub je napustio i Luka Marin koji je otišao u Zrinjski, Lovri Kneževiću je istekao ugovor, dok su od novih igrača na Aldo Drosinu stigli Sebastian Nebyela (21, središnji veznjak, DAC), Chovanie Amatkarijo (24, lijevo krilo, Östersund), Ivan Ćalušić (23, središnji veznjak, Hajduk), Irfan Ramić (19, desni bek/desno krilo, Sarajevo), Mario Čuić (22, središnji veznjak, Hajduk), Moris Valinčić (20, desni bek, Široki Brijeg), Marino Bulat (24, vratar, Varaždin), Mladen Devetak (24, lijevi bek, Palermo, posudba), Eric Björkander (27, stoper, Altay SK), dok je danas (srijeda, 19. srpnja) kao novi igrač kluba predstavljen Terrence Douglas (21, lijevi bek, Roda).

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

U šali bi se moglo reći – not great, not terrible. Prvo je pao Koper s rezultatom 4-2, potom su Puljani remizirali (obje utakmice završile su rezultatom 1-1) protiv srpskog Napretka i slovenske Rogoške, zatim je upisan neočekivan poraz od Orijenta 1-3, da bi onda prije pet dana još jednom pao Koper, ali ovog puta minimalnim rezultatom.

Karoglan je koristio velik broj igrača na tim ogledima, a sigurno mu je za oko 18-godišnji napadač Tomislav Glavan koji je postigao tri pogotka, isto koliko i prvi napadač Ante Erceg.

Novom treneru je svakako bilo najvažnije da se upozna s momčadi i da sam vidi s kakvim materijalom raspolaže. Problem mu svakako predstavlja ozljeda Kadušića koji je nedavno operirao meniskus, a bit će zanimljivo vidjeti je li se Ante Majstorović uspio vratiti u optimalno fizičko stanje. Ako je, onda nema sumnje da je upravo on najveće pojačanje Puljana za sljedeću sezonu.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Nema smisla isticati Majkića i Petrusenka, baš kao ni prekaljene Majstorovića i Ercega. Kod prinova tek treba vidjeti kome je barut još uvijek mokar, a čiji suh i spreman na uporabu odmah. Od igrača koji bi mogli napraviti ‘booom’ se u ovom trenutku kao najsigurniji izbori čine Valinčić (koji nije bez razloga bio na prvom popisu Skočića za Euro U21), Čalušić i Čuić (svojevremeno ga se nazivalo novim Pašalićem), s tim da dosta lijepih riječi moglo čuti o Mateu Lisici koji je već tri godine član prve momčadi te mu je ovo idealno vrijeme da s 20 godina napravi iskorak i pokaže kako mu nisu uludo vjerovali svi prethodni treneri te sadašnji Karoglan.

Od onih iz ‘domaćeg bazena’ valja pohvaliti i izdvojiti Marina Žgombu, Lorenza Travagliju te ranien spomenutog Tomislava Glavana. Svojevrsna ‘eksplozija’ nekog od navedene trojice ni najmanje nas ne bi iznenadila…

 CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Kad bi Puljani uspjeli ponoviti prošlosezonski uspjeh u prvenstvu te kad bi u Kupu otišli korak ili dva dalje (četvrtfinale/polufinale), sezona bi se definitivno okarakterizirala iznimno uspješnom. Jasno je da je onaj primarni cilj osigurati ostanak, ali ova Istra 1961 više ne razmišlja o tome da mirno privede sezonu na osmom ili devetom mjestu, već da s vremenom pokušaju napraviti iskorak i upustiti se u borbu za nekim od mjesta koje vodi u Europu.

PROGNOZA PLASMANA?

Šesto mjesto. Ako se ništa ne promijeni, dojma samo da Puljani kaskaju za ‘velikom četvorkom’, ali i za Lokomotivom. Doduše, postoji velika vjerojatnost da će momčad s Kajzerice ostati bez svoja dva najbolja igrača, ali to svakako nije nešto o čemu bi Istrijani trebali razmišljati. I da, bilo bi dobro da se u Kupu ostvario barem malo bolji rezultat od onog lanjskog. Ne kažemo da je obavezan plasman u finale kao prije par godina kad je Dinamo ‘teniskim rezultatom’ osvojio novo Rabuzinovo Sunce, ali da se mora napraviti korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu – to svakako!

VJEROJATNI SASTAV ZA PRVO KOLO HNL-A



Tagovi

Istra 1961Hrvatska nogometna ligaHNLNajava sezone 2023./24.

Ostale Vijesti