Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Nije baš sve strano bolje od našega! Zaslužuju li domaći suci još jednu šansu?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.05.24. | 14:00

Mađarski sudac nije bio na razini Nijemca i Talijana iz dva poljudska Derbija, nakon utakmice priznao je da je grubo pogriješio. I pokazao da je ipak bitna kvaliteta, a ne samo da nije 'naš'

Četiri derbija, četiri strana suca. I, uglavnom bez repova, uglavnom je taj eksperiment zaslužio pozitivnu ocjenu. Uglavnom, ali ne isključivo. Naime, jedna odluka Mađara Tamasa Bognara spada sigurno u sam vrh najvećih sudačkih propusta ili grešaka ove sezone u HNL-u. Ne pokazavši drugi žuti karton Selahiju, koji nije bio dvojben niti za najvatrenijeg riječkog navijača na Rujevici, mogao je usmjeriti utakmicu. I prvenstvo. Ali, da se razumijemo, ne bi on bio glavni krivac za Dinamov eventualni poraz, jer Modri do 60. minute nisu zapucali prema golu, ipak bi uzroke poraza Sergej Jakirović i Dinamo trebali tražiti u vlastitoj prezentaciji. Na kraju su Petković i Hoxha 'izvukli' Bognara, a Dinamo, u kojega se uvijek najviše upiralo prstom i isticalo se puno više nego što treba ove sezone krive odluke u njegovu korist, ispao najveći dobitnik projekta 'strani suci'. Tri derbija, tri pobjede, jedna ruka na peharu prvaka i finale Kupa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Strani suci donijeli u završnicu HNL sezone dva zaključka. Prvi, definitivno se radi u većem povjerenju u stranca, nego u domaće suce. Jer, ne sumnjamo da bi neke odluke domaćih sudaca u tim utakmicama 'visokog rizika', čak i da su bile jednake ovima, koje su donosili stranci, bile tema polemika. Prije svega, izazvale bi na samom terenu puno više nervoze, svađa, protesta, što bi se posljedično usmjerilo i na tribine. A to onda odvede često u neželjenom smjeru. Kod stranaca nitko ne sumnja u neutralnost i nepristranost, ne kuju se teorije zavjere i interesa, ako pogriješe, pogriješili su nenamjerno. Za to su, nedvojbeno, krivi i sami suci, kao i mnogi repovi, koje je sudačka organizacija godinama vukla za sobom. Ali, drugi je zaključak da ipak nije sve strano bolje od našega! Bitna je kvaliteta, bitno je tko sudi, a ne samo da nije 'naš'.

Tako su, recimo, arbitraže Nijemca Sieberta i Talijana Maresce, elitnih sudaca iz elitnih liga, koji su sudili dva sudara Dinama i Hajduka za nekoliko stepenica bolje od Rumunja Horatiu-Mircee i spomenutog Mađara Bognara, koji su na Rujevici sudili derbije protiv Hajduka i Dinama. Potonja dvojica nisu ostavila ni približno isti dojam, njihove su pogreške, sporne odluke na štetu Hajduka i Dinama, mogle su, dakle, puno utjecati na prvenstvenu utrku. I nisu pokazali da su kvalitetom išta bolji od naših. Samo što ih nitko zbog tih odluka ne proganja... Za što su, opet kažemo, umnogome sami sebi krivi suci.

Bognar je nakon utakmice na Rujevici priznao dinamovcima da nije dobro vidio tu situaciju kod Selahijeva starta i da, s obzirom da nije bio siguran u to što je vidio, nije želio u utakmici takve važnosti vaditi drugi žuti karton. VAR ga u tom trenutku nije mogao spasiti, jer je riječ o drugom žutom, ali pitanje je što su radili njegovi pomoćnici i četvrti sudac, koji su bili blizu tog mjesta. Uostalom, Željko Sopić je odmah iz igre izvadio Selahija i sam svjestan da je njegov igrač dobro prošao i da bi svaki idući start mogao biti 'kompenziran'. E, tu dolazimo do pitanja kvalitete i zaključka da nije sve iz uvoza, bolje od domaće robe. Radi se samo o povjerenju, nema sumnji u namjeru, iako to nekad može biti slaba utjeha, kad sudačke odluke kroje konačan rezultat. Nije Bognarov kriterij ni prije i poslije tog (ne)dvojbenog trenutka bio reprezentativan, jednostavno, radi se o sucu, koji ne spada u vrh europskih arbitara.

Pred nama su do kraja sezone još dvije utakmice velikog uloga, dvije utakmice finala Kupa, opet između Rijeke i Dinama. Oba su kluba jasno istaknula da bi voljeli da im sude stranci, međutim, sve je više naznaka da im se molba neće uslišati. Naime, oni najbolji europski suci, poput Sieberta ili Maresce, sudit će važne utakmice svojih liga, završnice europskih natjecanja, pripremaju se za Euro i nemaju vremena ni prostora za finale Hrvatskog kupa. A ovi, poput Mađara ili Rumunja, pa, nisu se pokazali najboljima. I, možda treba dati još jednu priliku domaćim sucima, da ipak završe ovu turbulentnu sezonu kvalitetnim suđenjem i bez repova. Puno smo iz ovog eksperimenta naučili svi, od navijača, javnosti, igrača, trenera, HNS-a... A valjda su nešto naučili i sami suci! Mogli su i morali, i ono dobro i ono loše...



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaHNLHrvatska nogometna ligaSuciVAR suciTamas Bognar

Ostale Vijesti