REUTERS/David W Cerny
REUTERS/David W Cerny

Komplicira se Dinamov europski put: Copenhagen se vratio u igru, Slavia pobjedom u derbiju sustiže Spartu!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 06.05.24. | 11:30

Idućeg vikenda igraju se tri velika derbija, koja bi mogla odrediti i Dinamovo europsku sudbinu na startu nove sezone. Ono što se činilo izvjesnim, sad više nije tako blizu

Dinamo je pobjedom na Rujevici (2-1) napravio veliki korak prema naslovu prvaka. Tri kola prije kraja imaju Modri četiri boda više od Rijeke, a s obzirom da su bolji u međusobnim dvobojima, ta je razlika, zapravo, pet bodova. Odnosno, u ta tri zadnja kola Riječani bi morali osvojiti pet bodova više od Dinama da mu 'otmu' naslov. Matematički moguće, realno, vrlo teško, bilo bi to veliko nogometno čudo.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U ovom trenutku od Dinamove potvrde neizvjesniji je europski put Modrih narednog ljeta. Naime, još se ne zna iz kojeg će pretkola krenuti Dinamo, do neki dan činilo se da je najrealnije da će europsku kampanju započeti od play-offa Lige prvaka. I da bi u startu imao osiguranu Europsku ligu. Da bi se to ostvarilo Dinamo treba među prvacima država biti najmanje drugi po koefecijentu, a Borussia Dortmund ne smije biti prvak Europe. Sve je išlo u tom smjeru, od klubova koji su ispred Dinama, a mogli bi biti prvaci, samo je Šahtar imao izglednu situaciju, dok su Copenhagen i praška Slavia zaostajali, a Basel je davno otpao iz utrke. Naravno, bila bi najbolja opcija da nitko od njih osim Dinama ne bude prvak pa da Dinamo, u slučaju idealnog scenarija ide direktno u skupinu Lige prvaka, međutim, kako smo rekli, najizvjesniji je bio rasplet s odlaskom u play-off.

Ali, kako ništa ove sezone ne ide po planu, tako Dinamo ni u ovoj priči ne očekuje lagani rasplet. Zakompliciralo se, naime, u Danskoj i Copenhagen, koji je već bio otpisan, ozbiljno se vratio u igru za naslov. Bröndby je donedavno na prvom mjestu imao komotnih pet bodova prednosti, međutim, u zadnjih pet kola, osvojio je tek šest bodova, Copenghagen njih 10 i sad zaostaje tek bod. Upravo u nedjelju igra se taj veliki derbi, Bröndby je domaćin, a do kraja su ostala još četiri kola. No, nije ni to sve. U Danskoj svjedočimo potpunom zapletu, jer 55 bodova, kao i Copenhagen ima trećeplasirani Midtjylland, a samo dva manje četvrtoplasirani Nordsjaelland. Dinamo navija da prvak bude bilotko osim Copenhagena.

Uzbudljiva bi završnica mogla biti i u Češkoj, iako se tamo očekivao 'poguranac' Dinamu. Veći europski koeficijent od Modrih ima Slavia, koja za vodećom Spartom zaostaje četiri boda, četiri kola prije kraja. I taj se praški derbi igra za vikend, u subotu, Dinamu je interesu pobjeda Sparte, koja ga je ove sezone izbacila u play-offu Europske lige. Pa, da se malo našalimo, neka sad Sparta vrati dug Modrima.

Najveći derbi na rasporedu je i u Ukrajini. Šahtar ulazi u sraz s kijevskim Dinamom također s četiri boda prednosti, do kraja su tri kola, što znači da bi momčad Marina Pušića pobjedom osigurala novi naslov prvaka. I to je ono na što se računalo u prethodnim kalkulacijama, neka Šahtar bude ispred Dinama, tada Modri idu u play-off. No, od tri navedene momčadi (Šahtar, Copenhagen, Slavia) samo jedna smije biti prvak da bi Dinamo imao lakši, odnosno kraći put kroz kvalifikacije. U protivnom, Modri će morati krenuti od drugog pretkola Lige prvaka! Idući vikend mogao bi otkriti puno toga, tri će se derbija pratiti i u Maksimiru s velikim iščekivanjem.



Tagovi

CopenhagenGNK DinamoŠahtarLiga prvakaBrondby

Ostale Vijesti