Marcus Brandt/PIXSELL
Marcus Brandt/PIXSELL

Pobjeda za kraj savršenog tjedna: Utakmica bez pritiska, ali i prilika novim snagama da se nametnu za Pariz

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 17.03.24. | 08:00

Hrvatska će danas zaključiti nastup na olimpijskim kvalifikacijama, a protivnik će od 16.45 biti Alžir (Doma TV)

Hrvatska muška rukometna reprezentacija savršeno je odradila kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. Možemo to s punim pravom tvrditi, neovisno o ishodu današnjeg duela protiv Alžira. On će biti u revijalnom tonu, jer su obje reprezentacije zacementirale svoje pozicije. Hrvatska je osigurala plasman na OI, sigurno će završiti turnir na prvom mjestu, dok će Alžir biti posljednja momčad ljestvice skupine B. Utakmica između Hrvatske i Alžira na rasporedu je u 16.45 sati, a izravan televizijski prijenos bit će na kanalu Doma TV.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Izabranici Dagura Sigurdssona u prva dva kola na konto su stavili maksimalna četiri boda. I ne samo to, već su pobijedili dvije izuzetno jake reprezentacije i to vrlo uvjerljivo. Austriju smo pobijedili 35-29, dok je dvoboj protiv Njemačke završen 33-30. Na prvu, tri pogotka prednosti možda ne zvuči pretjerano uvjerljivo, ali to je jedan od onih slučajeva kada konačan rezultat ne dočarava kakvu smo utakmicu gledali. Hrvatska je odmah na startu povela 4-0, do poluvremena je prednost narasla na šest golova razlike, a najbliže što su se igrači Alfreda Gislasona uspjeli približiti Hrvatskoj, bilo je kada su sredinom drugog poluvremena došli na dva gola zaostatka. Potrajalo je to niti cijelu minutu, Hrvatska je ekspresno vratila prednost na četiri gola i odradila završnih 10 minuta bez ikakvog stresa.

A bez nepotrebnog trošenja vrijednih živaca bit ćemo i danas. Očekuje nas praktički prijateljska utakmica protiv Alžira, ali natjecateljskog karaktera. Povijesno gledano, Hrvatskoj nikada nisu odgovarale momčadi sa sjevera Afrike i njihov vrlo divlji i grubi stil igre. Stoga će dvoboj protiv Alžira biti odlična prilika da isprobamo određene taktičke zamisli i protiv reprezentacije koja njeguje navedeni stil jer tko zna, možda nas ždrijeb na Olimpijskim igrama spoji s Egiptom, prvakom Afrike.

Egipćani su do tog naslova stigli početkom godine na domaćem terenu, kada su u finalu pobijedili upravo Alžir. Bio je to dvoboj lišen ikakve rezultatske neizvjesnosti, razlika u klasi je ipak poprilično na strani društva s Nila. No, daleko od toga da je Alžir rukometni liliputanac. Radi se o momčadi koja je propustila samo tri Svjetska prvenstva u zadnjih 30 godina. Istini za volju, nemaju nijedan ozbiljan skalp u zadnjih pet godina, ali su na Svjetskom prvenstvu 2021. godine, zanimljivo, u konačnom poretku bili bolje plasirani od Austrije.

Najveća zvijezda Alžira je sjajni vratar Khalifa Ghedbane, osvajač Lige prvaka 2019. godine u dresu Vardara. Branio je kasnije u Ademar Leonu i Dinamu iz Bukurešta, da bi se ponovno vratio u Sjevernu Makedoniju, gdje brani za Eurofarm Pelister. Osim Ghedbanea, Alžir ima u svojim redovima i nekolicinu igrača iz svoje brojne dijaspore u Francuskoj, koja je najvećoj svjetskoj rukometnoj sili podarila, primjerice, Nedima Remilija, Elohima Prandija i Samira Bellachenea, trojac zlatnih s nedavnog Eura.

Pored spomenutog Ghedbanea, duet na koji ćemo morati pripaziti su Ayoub Abdi i Hichem Daoud, no sveukupno gledajući, Alžir nije momčad od koje ova nova, redizajnirana Hrvatska, pod vodstvom sistematičnog i studioznog Dagura Sigurdssona, mora strahovati. Islanđanin je na minuti odmora u samoj završnici protiv Austrije pokazao da neće tolerirati nikakvo opuštanje, a igrači odaju dojam da mu u potpunosti vjeruju. Trebalo bi to biti sasvim dovoljno za pobjedu, pa čak i sa izmijenjenim sastavom.

"Da, igrat će mlađi igrači, koristit ćemo igrače koji nisu bili u kadru ove dvije utakmice", najavio je Sigurdsson.

Od igrača koji su manje igrali ili uopće nisu nastupili u prva dva susreta, za očekivati je da će šansu dobiti Mateo Maraš, Tin Lučin, Filip Vistorop, Lovro Mihić, Filip Glavaš, Kristian Pilipović i Nikola Grahovac. Njima ovaj dvoboj ujedno može poslužiti i kao prvi u nizu izlučnih za Pariz. Hrvatska na svakoj poziciji ima paklenu konkurenciju, Alžir je idealna šansa svakome da pojača svoje dionice kod novog izbornika, a Sigurdsson će sigurno dobro procijeniti tko je zadovoljio u današnjem dvoboju i zaslužio njegovo povjerenje za ljetne pripreme. Jedno je sigurno, iako nema rezultatskog pritiska, pobjeda je imperativ kako bi se zaokružio savršen tjedan, najbolji u posljednjih nekoliko godina hrvatske rukometne reprezentacije.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaDagur SigurdssonKvalifikacije za Olimpijske igreOlimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Alžir

Ostale Vijesti