Marcus Brandt/DPA
Marcus Brandt/DPA

Iz Hannovera se vidi Eiffel: Hrvatska pobijedila Njemačku, samo nas čudo može izbaciti iz aviona za Pariz

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 16.03.24. | 15:55

Hrvatski rukometaši u drugom kolu olimpijskih kvalifikacija igraju protiv domaćina

Senzacionalna pobjeda hrvatskog rukometa u Hannoveru! Hrvatska reprezentacija pobijedila je Njemačku u drugom kolu kvalifikacija za Olimpijske igre s 33-30 i praktički osigurala plasman u Pariz. Iz aviona za Francusku izbaciti nas može samo luda matematika, odnosno samo ako u kasnijem dvoboju večeras Alžir pobijedi Austriju, a potom i s velikom, vjerojatno dvocifrenom razlikom, Hrvatsku. Računica koja je gotovo pa nemoguća!

Hrvatsku je do velike pobjede predvodio Ivan Martinović s osam pogodaka, dok su po pet dodali Domagoj Duvnjak i Mario Šoštarić. Kod poraženih Nijemaca, Uščins jedini na potrebnoj razini s osam pogodaka.

Dagur Sigurdsson za početak utakmice odlučio se postavu sa Zvonimirom Srnom na desnom vanjskom, s obzirom na to da je on igrač u oba smjera te je Islanđanin htio u startu dvoboja izbjeći izmjene obrana-napad, odnosno dodatno suzbiti mogućnost brzog centra Njemačke.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Utakmicu je otvorio napad Hrvatske, u prva dva navrata spriječio nas je Andreas Wollf, no imali smo sreće da uhvatimo obje odbijene lopte te je Ivan Martinović odapeo bombu s 10 metara za početno vodstvo. Na to se nadovezao maestralni Dominik Kuzmanović obranjenim zicerom Uscinsu, potom je Luka Cindrić sjajnom solo akcijom probio Wollfa, da bi potom iz kontre zabio Marin Jelinić. Kuzmanović je nastavio s briljantnim obranama, jedini gol koji je primio u prvih gotovo 10 minuta imao je na ruci, a poslije novih pogodaka Načinovića i Šoštarića, Alfred Gislason bio je prisiljen pozvati prvu minutu odmora već nakon devet i pol minuta igre.

Posljednji puta Hrvatska i Njemačka međusobno su igrali prije nepuna dva mjeseca na Euru. Kockasti su tada slavili s uvjerljivih 30-24 (13-14), a junak pobjede bio je Dominik Kuzmanović s čak 22 obrane i nadrealnih 48 posto uspješnosti. Izabranici Alfreda Gislasona dobro su zapamtili tkoih je uništio u posljednjem dvoboju, a mladi hrvatski golman u istom je tonu nastavio i u današnjem susretu. U prvih 15 minuta Nijemci su zabili samo četiri pogotka, a Kuzmanović je upisao pet obrana, odnosno bio na više od 50 posto obrana.

Izgubljeni su bili domaćini, bolje rečeno izbezumljeni od silnih zicera koje je popularni Kuzma izvukao iz mreže. Dodatno su ih potopili Martinović s dvije strijele iz daljine, odnosno Šoštarić s dvije nove krilne realizacije i semafor je nakon 20 minuta pokazivao golemih 11-5 u korist Hrvatske.

Pokušao je Gislason dodatno ubrzati igru s nekoliko izmjena, malo je Njemačkoj olakšala i izmjena obrana-napad kod Hrvatske, tako da su u drugoj polovici prvog dijela domaćini nešto lakše dolazili do golova, no i dalje ništa što bi upalilo alarm kod Hrvatske. Na svaki njemački pogodak, odgovorili smo neumoljivo. Domagoj Duvnjak dva puta zabio je svojim zaštitnim znakom, udarcem s poda, iz koraka. Nadovezao se i snažni Marin Šipić realizacijama s crte i prvih 30 minuta završeno je s pomalo nestvarnih 16-10 u korist Sigurdssonovih izabranika.

Početak drugog poluvremena bio je na strani Njemačke. Zabili su dva brza gola, iznudili isključenje Hrvatske i u trenutku kada smo igrali vrlo dug napad, iz zadnjeg dodavanja pod prijetnjom oduzimanja lopte, Zvonimir Srna izvukao je 'šase' udarac kojim nas je izvukao iz potencijalnog ulaska u mini krizu i vratio prednost na pet razlike.

No, igra Njemačke definitivno se drastično ubrzala u drugom dijelu i prelako su počeli zabijati pogotke. Prihvatili smo njihovu 'run and gun' igru gdje su Nijemci brži i poletniji i nakon 10 minuta nastavka zaliha s poluvremena se prepolovila, tako da je Dagur Sigurdsson reagirao svojom prvom minutom odmora. Nije previše pomoglo, momentum je i dalje ostao na strani Njemačke, dobili smo i dva isključenja u nizu te praktički četiri minute igrali s igračem manje te se u posljednjih 15 minuta ušlo samo s dva pogotka prednosti za Hrvatsku (23-21).

Puno smo teže zabijali pogotke u nastavku, često smo put do mreže pronalazili tek u završnici napada ili iz odbijenih lopti. Dva potpuno atipična pogotka zabio je i Marin Jelinić, prvi nakon što se zabio u sredinu te izvana matirao Wollfa, a drugi puta s pozicije pivota, kada je otpadak nakon Wolffove obrane pospremio u mrežu. No, s druge strane uništavao nas je desni vanjski Uščins, 21-godišnjak latvijskog porijekla, koji je u kombinaciji s vrlo brzim Knorrom radio veliki nered u našoj obrani. Odgovorili smo golovima naše ljevoruke 'haubice' Ivana Martinovića, nadovezao se Šipić nevjerojatno snalažljivom reakcijom za pogodak, Uščins je konačno nešto i promašio, a potom je Domagoj Duvnjak prelomio dvoboj. Iz prodora je zabio za +4, iznudio isključenje i crveni karton za Sebastiana Heymanna zbog preopasnog starta na rame hrvatskog kapetana.

Zabili su nam Nijemci preko Kohlbachera, ali Duvnjak je pokazao kapetanski pristup, odigrao fenomenalno u obrani te zabio za 30-26 na ulasku u zadnje četiri i pol minute. Potom je i asistirao Jeliniću čime smo anulirali novi gol Uščinsa i time smo ubili i zadnju nadu domaćina.

Njemačka - Hrvatska 30-33 (10-16)

Njemačka: Wolff, Häfner, Knorr 2, Köster 1, Golla 1, Steinert, Mertens. Zerbe 4, Späth, Dahmke 3, Kastening 1, Kolbacher 4, Fischer (Hanne), Michalczik 1, Heymann 3, Lichtlein, Uščins 8.

Hrvatska: Kuzmanović, Martinović 8, Duvnjak 5, Srna 2, Načinović 2, Šoštarić 5, Jelinić 4, Mandić, Mihić, Glavaš, Šipić 3, Mamić, Cindrić 2, Karačić, Martinović, Gojun, Klarica 2

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijanjemačka rukometna reprezentacijaOlimpijske igreOlimpijske igre 2024Kvalifikacije za Olimpijske igre

Ostale Vijesti