REUTERS/Suhaib Salem
REUTERS/Suhaib Salem

'Zlatna generacija' upalila je iskru protiv Hrvatske, danas je Vatreni mogu i ugasiti

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 10:30

Čak sedam startera današnje Belgije igralo je utakmicu u Maksimiru 2013. kad su 'Crveni vragovi' najavili da dolazi njihovo vrijeme

"S Hrvatskom je počelo, s Hrvatskom bi moglo i završiti. Zlatna generacija mogla bi se večeras umiroviti", sukus je mnogih tekstova o utakmice protiv Vatrenih (16 sati) u belgijskim medijima. Ne može se reći da tamošnja javnost pljušti od optimizma, mnogi najavljuju da Belgija večeras neće pobijediti Hrvatsku i da će se oprostiti od Mundijala. Da je problema u momčadi ipak previše da bi ih jedan razgovor u svlačionici mogao riješiti. No, pustimo njima njihove probleme i prognoze, trebamo odigrati jednu veliku, sjajnu utakmicu pa ako će to značiti umirovljenje jedne velike belgijske generacije, to će, opet, biti njihov problem.

Dakle, Belgijci ih zovu 'Zlatna generacija'. Zvuči malo pretenciozno, jer zlatni nikad nisu postali, iako su obećavali, doduše, na FIFA-inoj ljestvici dugo su držali prvo mjesto. No, na velikim natjecanjima stigli su najdalje do svjetske bronce, prije četiri godine u Rusiji. A prema belgijskim medijima ta je 'Zlatna generacija' u svoj pohod krenula upravo protiv Hrvatske. Bile su to kvalifikacije za SP u Brazilu, bili smo zajedno u skupini. U prvom srazu u Bruxellesu odigrali smo 1:1, tada je Ivan Perišić zabio prvi gol za Hrvatsku, dok je za Belgiju strijelac bio Gillet. Belgija je tada tek uzlijetala, ali pravu iskru svog plamena zapalila je u Maksimiru u uzvratu godinu dana kasnije.

Belgija je istrčala na maksimirski travnjak i očitala Hrvatskoj lekciju. Bilo je 2:1 za 'Crvene vragove', rezultat na kraju i nije bio pravi odraz odnosa snaga. Hrvatska je bila nemoćna, tek pred kraj se malo probudila, no, dojam je bio da bi Belgija pobijedila i većom razlikom da joj je trebalo. Tada je bilo jasno da se rađa momčad koja bi idućih godina mogla pomutiti račune najvećima i na svjetskoj sceni. Belgija je te kvalifikacije osvojila uvjerljivo, s 26 od mogućih 30 bodova, čak devet više od Hrvatske, koja je otišla u dodatne kvalifikacije, na klupi s Nikom Kovačem, koji je zamijenio Igora Štimca. U tom je spmenutom maksimirskom dvoboju briljirao Romelu Lukaku, zabio je dva gola (strijelac je za Hrvatsku bio Niko Kranjčar), poigravao se s hrvatskom obranom, bio je nezaustavljiv.

Ali, ono što je posebno zanimljivo, jest da je u toj utakmici, prije punih devet godina, u startnoj postavi Belgije bilo čak sedam igrača koji su i na ovaj SP došli sa statusom prvotimaca. Standardnih. Znači, u listopadu 2013. kad se počela 'rađati' zlatna belgijska generacija, izbornik je bio Marc Wilmots, a u prvih 11 bili su: Courtois, Alderwireld, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Eden Hazard i Lukaku. Moguće je da će svi sedmorica biti i večeras u početnoj postavi Belgije. S druge strane, imamo i iskusne adute, Lovren, Kovačić, Perišić i Modrić bili su izbor Igora Štimca na početku tog dvoboja.

Večeras u Dohi vjerojatno ćemo gledati zadnji, ili sigurno jedan od zadnjih, dvoboja belgijske 'Zlatne' i hrvatske 'Srebrne' generacije. Nemamo ništa protiv da Hazard i društvo od sutra budu u reprezentativnoj mirovini.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijaRomelu LukakuKevin De BruyneThibaut CourtoisEden Hazard

Ostale Vijesti