Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Hladne glave i vatrenog srca - za veliku povijest male zemlje! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 01.12.22. | 07:42

Kao što je Argentina u Rusiji bila okidač s kojim smo dohvatili finale, sada bi ta Belgija mogla preuzeti upravu tu ulogu.

Nema tu posebnog mudrovanja. Stvar je poprilično jasna. Hrvatska danas igra za osminu finala. Igra za svoju reputaciju, da epizoda u Dohi ne bude gubitnička već da spremno zakorače prema novim izazovima. Igraju za svog kapetana Luku Modrića kojem je ovo posljednji Mundijal.


Da, igraju protiv jake Belgije, ali zašto podcijeniti sami sebe. Mi smo viceprvaci svijeta. Mi smo reprezentacija koja može dobiti svakoga. Imamo moć, iskustvo, mladost i kvalitetu. I atmosferu…

Ulog je velik. Prvo mjesto otvara dobar ždrijeb, baš kao i u Rusiji. Kemiju imaju. Atmosfera je dobra a klasa ionako nikada nije bila upitna. Treba shvatiti Belgiju ozbiljno, istrčati i pobijediti. Bod? Ako baš mora…

“Ne vraćaj se prije finala”, ispratilo me u Katar društvo iz “2M” na Malešnici. Nisu to obični navijači. To društvo kod Tome i Pajde ne navija za Hrvatsku. Oni dišu Hrvatsku. Kada igra reprezentacija, to je nacionalni praznik. Kao da idu na misu. Ogromna zastava i pjesma od jutra.I tu nema podjela na plave i bijele. Svi su kao jedno. Boki, Bevanda, Majo, Jozo… Eto, dvije smo odradili. Od sedam planiranih. Jer, kako ćemo na oči ljudima ako se vratimo ranije. Za sada je polovičan učinak. Protiv Maroka smo išli na “nulu” i dobili smo je. Kanada je stradala zbog inata koji se probudio s kritikama koje su stigle na njihov račun… E sada su na redu oni najteži. Prva kategorija. Okidač. Kao što je Argentina u Rusiji bila okidač s kojim smo dohvatili finale, sada bi ta Belgija mogla preuzeti upravu tu ulogu.


Danima smo slušali kako je Belgija loša. Kako se šamaraju za dobro jutro, ratuju svakim slobodnim trenutkom. Martinez je gurao tezu da imaju 10 posto šansi za uspjeh… Prenijeli su to i na svoje medije koji su dolazili u kamp naše reprezentacije ovih dana i unaprijed čestitali.

“Mali, to su stari štosevi”, kao da čujemo pokojnog Židaka kako nam govori.


I da jesu, lako za nas. Mi i možemo nasjesti na te priče. Bitno je da Dalić i društvo ne pomisle da danas na Ahmad bin Ali stadionu moraju tek istrčati… Da će im se servirati osmina finala Mundijala kao na pladnju. E onda će biti problem. Na stranu sve što se pričalo, činjenice sugeriraju da Hrvatska igra odlučujuću utakmicu za plasman u nokaut fazu protiv reprezentacije koja je do jučer bila najbolja na FIFA-inoj ljestvici. I da De Bruyne, Hazard, Lukaku i Courtois nisu preko noći zaboravili igrati. Uostalom, ako su I imali nekih trzavica, one mogu imati pozitivni efekt. Kao što su kritike poslije Maroka imale za epilog sjajnu Hrvatsku protiv Kanade.

Posljednji pozdrav Mundijalu u srijedu je dala Danska. Mizeran gol i isto takav bod značile su aktivaciju “boarding pass” za Eriksena i društvo… A imali su status "dark horse" SP-a. Nema više Meksika koji redovito prolazi skupinu i to nešto govori. To su više nego dovoljna upozorenja za Hrvatsku koja čeka utakmicu s Belgijom u blagoj euforiji. Nadamo se kako je Dalić to prepoznao i spustio ih na zemlju. Večeras se u utakmicu ulazi hladne glave i vatrenog srca! Za još jednu stranicu velike povijesti male zemlje.

NAJAVLJENI SASTAVI:

HRVATSKA (4-3-3)

BELGIJA (3-4-3)




Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Vatreni

Ostale Vijesti