Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Valdasove dvojbe za Šibenik: Fossati ili Vuković, Mlakar ili Ljubićić, Biuk ili Dolček

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 26.01.22. | 10:32

Litavski stručnjak zna većinu sastava za prvu službenu utakmicu u 2022. godini.

Valdas Dambrauskas je nakon utakmice Hajduka i Varaždina naglasio kako mu je taj susret donio više upitnika nego odgovora. Tome se sigurno nije nadao, samo nekoliko dana prije početka drugog dijela sezone Litavac ima više briga nego bi htio, naročito oko odabira početne postave koja će istrčati na Šubićevac u subotu predvečer. Ne muče Hajdukovog trenera ozljede ni bolest igračkog kadra, čak ni koronavirus koji je na Poljudu već prošlost. Muči ga forma nekih igrača, manje dileme ili trileme na pojedinim pozicijama.

Sve raspoložive snage Dambrauskas je iskušao u posljednje dvije utakmice, u subotu protiv Veleža (1:1) i jučer protiv Varaždina (4:2). Formacijski je to izgledalo jednostavno, najdražih mu 4-2-3-1 s malim ili nešto većim modifikacijama u kretanjima prednje linije. Napose Marka Livaje i Filipa Krovinovića kao igrača s najvećim talentom u nogama, shodno tome i s najvećom slobodom u kreiranju napadačkih akcija.

Kad bi danas pisali postavu za Šubićevac počeli bi s Lovrom Kalinićem na vratima, kapetan je zbog manjih bolova u leđima preskočio utakmicu s Veležom, a protiv Varaždina je pokazao da je u odličnoj formi. Imao je dosta posla protiv drugoligaša, primio dva gola koja nije mogao spriječiti, obranio nekoliko opasnih udaraca Varaždinaca. Siguran broj jedan, a leđa mu čuva rutiner Danijel Subašić.

U obrani se na zimskim pripremama uigravala četvorka, s desna na lijevo, Lovrencsics, Katić, ElezMelnjak. Po imenima najbolja što Hajduk ima, ali ne u optimalnoj formi, barem ako je suditi po utakmici s Varaždinom.

Iskusni Gergo Lovrencsics je jučer odigrao slabu utakmicu, stalno kasnio u kretnjama, gubio duele i pogledom pratio što mu rade Vuk, Brodić i Šego. Varaždin je u Mađaru našao slabu točku Bijelih, a Lovrencsicsu je pomoć rijetko dolazila, Ljubičić je ostajao previsoko naprijed, Atanasov se nije dovoljno bočno kretao iz sredine terena. Pa je odjednom Gergo bio na vjetrometini, izložen konstantnom pritisku protivnika. Nešto mu je obrani pomogao Katić, ali imali smo dojam da svaki napad Varaždina po Hajdukovoj desnoj strani može završiti golom ili izrazitom prigodom. Ne iznenađuje da je Mađar na poluvremenu ostao u svlačionici, zamijenio ga je Čolina koji ima bekovske kretnje, ali je ljevak i to ne može biti idealno rješenje. Poznato je da Hajduk za Lovrencsicsa nema zamjenu, za nadati je da će Mađar do subote uhvatiti malo svježine, pripreme sigurno nisu bile lake, a Gergo je već u 34. godini. Svakako, očekujemo ga u početnoj postavi protiv Šibenika.

Stoperski par na Šubićevcu trebali bi činiti Nikola Katić i Josip Elez, prvi kao igrač duela i skoka, drugi kao korektor pa zatim i razigravač, onaj od kojeg počinju napadi. Jednom i drugom slabija je strana brzina što bi protiv Šibenika iz prvog dijela sezone bio nedostatak, ali tek treba vidjeti kako će Šibenčani izgledati bez Marina Jakoliša. Dambrauskas vjeruje spomenutom dvojcu, status im nisu ugrozili nespretni i nesretni autogolovi iz prosinca pa neće ni jučerašnji trenutak kada se lopta od nesretnog Katića odbila u mrežu iza Kalinića.

Na lijevom beku prva je opcija Dario Melnjak, produžen mu je ugovor i zasad je siguran u prvih 11.

U sredini terena litavski trener možda ima najveće dileme pa i trileme oko toga koju dvojicu igrača koristiti na poziciji zadnjeg veznog. Protiv Veleža od prve su minute igrali Talijan Fossati i austrijski Hrvat Lukas Grgić, jučer su protiv Varaždina krenuli Atanasov i Vuković. I nisu bili na visokoj razini, naročito Jani Atanasov koji igra na mahove, ali najmanje s loptom. Jučer je također bio nedorečen, ni naprijed ni natrag pa je na poluvremenu ostao u svlačionici. Jasno je da će u subotu mladi reprezentativac Sjeverne Makedonije početi utakmicu s nove, udobne klupe na Šubićevcu. Ostala trojica defanzivnih veznjaka konkuriraju za dva mjesta, skloni smo ideji da će se Dambrauskas prikloniti iskustvu Fossatija i motivu Grgića.

U liniji koja igra ispred dvojice veznjaka, a iza jedinog napadača Dambrauskas je do jučer imao jednu dvojbu, a nakon jučer možda i dvije. Prva je na poziciji desnog krila, Slovenac Jan Mlakar ili mladi Marin Ljubičić, obojica trkački moćni s razlikom da je iskusniji Mlakar malo odgovorniji u obrani. Realno je da će obojica igrati na Šubićevcu, malu prednost za početnu postavu dajemo Slovencu.

Druga dvojba je na lijevom krilu gdje je prvi izbor Stipe Biuk, talent za kojeg svi govore kako ga treba maksimalno istrpjeti. To je logično i legitimno, ali Biukov učinak zasad ne prati talent, a na treninzima i prijateljskim utakmicama nameće se Ivan Dolček. Postigao je gol protiv Širokog Brijega, asistirao protiv Varaždina te djeluje rastrčanije, izravnije i motiviranije od Biuka.

Što se tiče preostale dvije pozicije u momčadi, iste su rezervirane za Filipa Krovinovića u sredini prednje linije te Marka Livaju u vrhu napada. Već smo istaknuli, Dambrauskas im daje potpunu slobodu što obilato koristi Livaja. Bez njega bi Hajduk bio druga momčad, to se vidjelo i protiv Varaždina kojem je postigao gol, imao dvije izravne asistencije te rabonom pokrenuo akciju za četvrti gol. Oko Livaje se sve vrti i tako će biti u subotu na Šubićevcu. Krovinović je tu da mu pomogne, igrač je finog poteza, užitak ga je gledati s loptom, ali ponekad se teško nosi s fizički jačim čuvarima, gubi korak u duelima.

Ostatak kadra čekat će priliku s klupe, ovisno o kretanju rezultata. Možda se nađe nešto minuta za oporavljenog Kačaniklića, zbog ozljede u Šibeniku neće biti Emira Sahitija.

Danas će hajdukovci odmarati, žestoko su radili 20 dana, a dosta su jake treninge odradili između utakmica s Veležom i Varaždinom. Možda su zato jučer djelovali umorno, ali radili su pogreške koje nemaju veze s umorom. Međutim, prijateljske utakmice su jedno, a borba za bodove nešto sasvim drugo. U subotu Hajduk na Šubićevac dolazi po bodove, tek tada ćemo dobiti pravu sliku rada na pripremama.


Tagovi

Valdas DambrauskasMarco FossatiJosip VukovićStipe BiukIvan DolčekMarin LjubičićJan MlakarHajdukHNL

Ostale Vijesti