Pixsell
Pixsell

Usporedba Dinamovih trenera od sezone 2018/19: Bjelica statistički i trofejno najbolji, Krznar imao najslabiju momčad

Vrijeme Čitanja: 8min | pet. 03.12.21. | 11:40

Napravili smo statističku analizu rezultata posljednja četiri Dinamova trenera i analizu kadra s kojima su raspolagali.

Damir Krznar od srijede i ispadanja Dinama u četvrtfinalu kupa od Rijeke više nije trener Dinama. Plave će u derbiju protiv Hajduka i u zadnjem kolu Europske lige protiv West Hama, a vjerojatno i do kraja godine, voditi Željko Kopić, dosadašnji voditelj Dinamove akademije.

Iako ga je uprava kluba htjela zadržati, Krznar je rezolutno odbio tu mogućnost i donio jasnu odluku koju više nije bilo moguće promijeniti.

Krznar je u karijeri igrao za samo tri kluba. Tri godine bio je član Varteksa, čak devet ih je proveo u Dinamu, a posljednjih šest u Interu. U Zaprešiću je počeo i s trenerskom karijerom, kao pomoćnik Iliji Lončareviću. Kada je riječ o trenerskom angažmanu, u Dinamo je prvi put stigao 2011., kada je obnašao funkciju pomoćnika Krunoslavu Jurčiću, a onda i Zoranu Mamiću s kojim je 2016. otišao u Saudijsku Arabiju.

U Dinamo se vratio 2019., u klupsku akademiju, a nakon što je Nenad Bjelica 2020. dobio otkaz, postao je pomoćnik Igoru Jovićeviću, potom i Zoranu Mamiću. Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku za sudjelovanje u izvlačenju novaca iz kluba, prvi trener Mamić otišao je u Bosnu i Hercegovinu, a klupu je, idejno kao privremeno rješenje, preuzeo Damir Krznar.

Krznar je u svojem ‘debiju’ na klupi prve momčadi Plavih (ne računajući derbi između Dinama i Hajduka 12. srpnja 2015. kada je Krznar kao pomoćnik vodio momčad budući da je Zoran Mamić završio u pritvoru) upisao 3:0 pobjedu protiv Tottenhama, jednu od najvećih u povijesti kluba, a onda je Dinamo odveo do 22. naslova prvaka Hrvatske i 16. titule osvajača kupa.

Krznar je u aktualnoj sezoni s Dinamom osigurao grupnu fazu Europske lige, izborio ‘europsko proljeće’ u Konferencijskoj ligi, a u prvenstvu je klub ostavio na trećem mjestu, s tri boda, ali i utakmicom manje od vodećeg Osijeka.

U ovom tekstu napravili smo statistički presjek posljednja četiri Dinamova trenera i usporedili roster s kojim su u svojim mandatima raspolagali.

Dinamova klupa uvijek je bilo 'užareno' mjestoDinamova klupa uvijek je bilo 'užareno' mjesto

Damir Krznar – 48 utakmica; 29 pobjeda, 11 remija, 8 poraza; 96:44 gol-razlika; 2.04 boda po utakmici; 60.4 posto pobjeda; proljeće u Europi, naslov prvaka i kup

Sada već bivši strateg Modrih preuzeo je klupu u prilično nezahvalnoj situaciji za klub. Dugogodišnji pravni postupak protiv ljudi koji su vodili klub stigao je do kraja, pravomoćno su osuđeni za izvlačenje novaca iz kluba, Dinamo je već bio praktički izbačen iz Europe nakon 2:0 dominantne predstave Tottenhama na White Heart Laneu, a trebalo se s Osijekom do kraja prvenstva pohrvati za titulu.

Krznar je preuzeo klupu kao privremeno rješenje, da bi završna dva i pol mjeseca sezone odradio iznad svih očekivanja zbog kojih je dobio priliku voditi momčad i u aktualnoj sezoni. Prije svega zbog pobjede nad Tottenhamom, onda je Dinamo odigrao dvije konkurentne utakmice protiv kasnijeg osvajača natjecanja Villarreala, dominantno je osvojen Hrvatski kup (4:1 pobjeda nad Goricom i 6:3 nad Istrom 1961), u prvenstvu su nadigrani Hajduk (2:0), Rijeka (5:1) na Rujevici, Gorica (3:0) u Velikoj Gorici, a ‘dvoboj za titulu’ u Gradskom završen je 1:1.

U proljetnom dijelu sezone Krznar je imao učinak od 11 pobjeda, četiri remija i dva poraza, oba protiv Villarreala, ukupno 64.7 posto pobjeda.

Dinamo je na ljeto ostao bez Joška Gvardioka, a kroz sezonu i bez još pet reprezentativaca – Lovre Majera, Kristijana Jakića, Marija Gavranovića, Lirima Kastratija i Petra Stojanovića.

Klub je s druge strane doveo Denija Jurića za milijun eura, Duje Čop i Emir Dilaver stigli su kao slobodni igrač, a s posudaba su se vratili Amer Gojak, Luka Menalo, Amer Gojak, Ivan Nevistić, Dario Špikić i Francois Moubandje.

U aktualnoj sezoni Krznar je u 31 utakmicu upisao 18 pobjeda, sedam remija i šest poraza, što iznosi 58 posto pobjeda.

Sistem igre i idealne formacije

Krznar je u Dinamu preferirao 4-2-3-1 formaciju, a povremeno je zaigrao s trojicom u zadnjoj liniji. Za dvije postave uzeli smo igrače sa završetka aktualne sezone (2021/22):

Zoran Mamić – 40 utakmica; 28 pobjeda, 6 remija, 6 poraza; 96:41 gol-razlika; 2.25 bodova po utakmici; 70 posto pobjeda; europsko proljeće i naslov prvaka

Ukupni učinak Zorana Mamića na klupi Dinama je 183 utakmica, 128 pobjeda, 29 remija, 26 poraza, 405:160 gol-razlika i 69.95 posto pobjeda, no, u analizu je uvršten samo njegov posljednji mandat na klupi Plavih u kojem ima gotovo identičan postotak pobjeda kao i na ukupnom broju utakmica).

Zoran Mamić je drugi put preuzeo klupu 12. lipnja 2020., kada je Dinamo već bio prvak. Na debiju je imao Hajduk na Maksimiru, a Bijeli su iznenadili Plave i slavili s 3:2. Uslijedila je ‘nula’ kod Istre 1961, pa onda prva povratnička pobjeda nad Varaždinom na Maksimiru.

Sezona 2020/21 krenula je s četiri pobjede u prvenstvu i izbacivanjem Cluja na penale u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Kiks je stigao u trećem pretkolu Lige prvaka, na gostovanju kod Ferencvaroša, a neuvjerljiva igra nastavila se do kraja listopada. Dinamo je odigrao dvije ‘nule’ u Europskoj ligi, u prvenstvu je upisan kiks kod Lokomotive (1:1) i Osijeka (0:2).

No, sve se okrenulo u četvrtom kolu Europske lige (do teško izborene 1:0 pobjede nad Wolfsbergerom u trećem kolu Dinamo su vodili Alen Peternac i Damir Krznar, budući da je Mamić bolovao od Covida-19), kada je Dinamo svladao Wolfsberger s 3:0 u Austriji. Uslijedile su pobjede nad Feyenoordom i CSKA-om, a onda i u obje utakmice nad Krasnodarom u šesnaestini finala Europske lige.

Posljednja utakmica na klupi Mamiću je bila protiv Varaždina u Varaždinu (5:0), nakon poraza u Londonu od Tottenhama.

Sistem igre i idealne formacije

Zoran Mamić u je Dinamu preferirao 4-2-3-1 formaciju, a povremeno je zaigrao i u 4-4-2 formaciji. Za dvije postave uzeli smo igrače Dinama iz sezone 2020/21:

Igor Jovićević – 7 utakmica; 3 pobjede, 2 remija, 2 poraza; 7:6 gol-razlika; 1.57 bodova po utakmici; 42.85 posto pobjeda

Jovićević je bio prijelazno razdoblje između Nenada Bjelice i Zorana Mamića, u sedam utakmica upisao je samo jednu domaću pobjedu (protiv Slaven Belupa 3:2) i dvije gostujuće (Varaždin i Inter). Protiv Osijeka na Maksimiru i Gorice u Velikoj Gorici odigrao je ‘nulu’, a upisao je poraze od Lokomotive (0:1) i Rijeke (0:2).

Jovićević je vodio premali uzorak utakmica te nije ušao u ovu usporedbu, kao niti njegov sistem igre i idealne postave koje su praktički bile jednake onima Nenada Bjelice.

Nenad Bjelica – 100 utakmica; 72 pobjede, 15 remija, 13 poraza; 198:64 gol-razlika; 2.31 bodova po utakmici, 72 posto pobjeda; europsko proljeće, dva naslova prvaka, Kup i Superkup

Nenad Bjelica stigao je na klupu Dinama krajem sezone 2017./18., osvojio je Kup u Vinkovcima protiv Hajduka, a zaključio je i prvenstvenu utrku (2017./18.) u kojoj je već ranije Dinamo osvojio naslov. Prva prava sezona bila mu je 2018./19., u kojoj je krenuo s 5:0 pobjedom nad Hapoelom Beer Shevom, kasnije je osvojio grupu Europske lige i donio Dinamu prezimljavanje nakon 49 godina. Prvenstvo je osvojio suvereno, a u finalu kupa izgubio je od Rijeke.

Riječanima se revanširao u Superkupu, pobjedom od 1:0, ušao je u Ligu prvaka u kojoj je nadvisio Atalantu 4:0 i nakon tri kola imao četiri boda. U četvrtom Dinamo je na Maksimiru imao vodstvo od 3:1 protiv Šahtara i bio je na pragu prolaska u iduću rundu Lige prvaka, no ukrajinski sastav zabio je u 93. i 98. za konačnih 3:3. Dinamo je u iduće dvije utakmice upisao poraze i ostao ne samo bez osmine finala Lige prvaka, već i bez euro proljeća.

Bjelica je poveo Dinamo i u drugi dio sezone, Plavi su dominirali u prvenstvu, ali su ispali iz Kupa od Rijeke. U posljednje tri utakmice na klupi Dinama, Bjelica je svladao Inter na Maksimiru s 3:2, Rijeku na Maksimiru s 4:0 i Hajduk na Poljudu s 2:0.

Uslijedila je korona pauza u kojoj je Bjelica, zbog neslaganja s upravom napustio klub.

Sistem igre i idealne formacije

Bjelica je u Dinamu preferirao 4-2-3-1 formaciju, a povremeno je, psoebno u Ligi prvaka zaigrao i u 3-5-2 formaciji. Za idealnu postavu uzeli smo igrače koje je Bjelica najviše koristio u sezonama 2018/19 i 2019/20.

ZAKLJUČAK

Od četiri posljednja trenera koji su vodili zagrebački Dinamo, najuspješniji je bio Nenad Bjelica koji je ujedno bio i najduže na Dinamovoj klupi. Osvojio je najviše trofeja (četiri) i ima najbolji postotak pobjeda (72 posto). Po broju pobjeda odmah do njega je Zoran Mamić (70 posto), a Krznar, koji je osvojio dva trofeja, zabilježio je 60.4 posto pobjeda. Sva tri trenera osigurala su po jedno euro-proljeće

Igor Jovićević s 42.8 posto pobjeda nije ušao u ovu brojidbu s obzirom na premali uzorak utakmica.

No, dok je statistički učinak na klupi Modrih prilično egzaktna usporedba, usporediti kvalitetu igračkog kadra je puno subjektivnija procjena s kojom se neće složiti svi čitatelji.

Ipak, pogledom na ranije formacije možemo prilično hrabro ustvrditi da je Nenad Bjelica na raspolaganju imao najjači igrački kadar. Prije svega zbog Danija Olma, igrača koji je na meti najjačih svjetskih klubova, a Transferamrkt ga procjenjuje na 70 milijuna eura.

Bjelica je imao privilegiju da mu na klupi ‘sjede’ Lovor Majer i Luka Ivanušec, standardni stoper Napolija Amir Rrahmani, Mario Gavranović...

Zoran Mamić više nije imao Danija Olma, ali je Joška Gvardiola, nije imao Nikolu Mora, no Kristijan Jakić vrlo ga je brzo hijerarhijski prestigao u očima hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. Lovro Majer i Ivanušec dodatno su sazrjeli, a oba trenera imala su privilegiju u istoj momčadi imati dva prvoklasna napadača Brunu Petkovića i Marija Gavranovića.

Damir Krznar još prije sezone ostao je bez Gvardiola, s vremenom i bez Majera, Jakića i Gavranovića, zahvalnih rotacijskih igrača Kastratija i Stojanovića, a veliki dio sezone odigrao je i bez kapetana i motora ove momčadi Ademija koji se cijelu sezonu muči s ozljedama.

Damir Krznar (48 29-11-8 96:44 2.04 b/u, 60.4% p):

Zoran Mamić (40 28-6-6 96:41, 2.25 b/u, 70% p):

Nenad Bjelica (100 72-15-13 198:64, 2.31 b/u, 72% p):



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoDamir KrznarNenad BjelicaZoran MamićIgor Jovićević

Ostale Vijesti